Στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 24 Νοεμβρίου 2024, ο εορτασμός της 82ης επετείου της ανατίναξης της ιστορικής Γέφυρας. Στην επετειακή εκδήλωση το παρών έδωσαν, εκπρόσωποι της πολιτείας, των τοπικών αρχών, των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, των αντιστασιακών οργανώσεων, των επιζώντων και απογόνων των αγωνιστών των συμμαχικών δυνάμεων, εκπρόσωποι συλλόγων της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης.
Η τελετή ξεκίνησε με έπαρση της σημαίας και επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων και η κεντρική ομιλία από τον εκπρόσωπο των Αντιστασιακών Οργανώσεων, η εκφώνηση των ονομάτων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και η κατάθεση στεφάνων. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στο ιστορικό της ημέρας και τη σημασία της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «82 χρόνια μετά την ανατίναξη της Γέφυρας, αποδίδουμε και φέτος, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες της Αντίστασης, που έγραψαν ανεξίτηλα στην συλλογική μνήμη, το όνομα του Γοργοποτάμου.
Το μεγαλύτερο σαμποτάζ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που έγινε στην Ελλάδα, με τους άντρες του Άρη και του Ζέρβα, ενωμένους, να δίνουν το μήνυμα της Εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης.
Με την αναμφισβήτητα καθοριστική συμβολή των καταδρομέων του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, να αποτελεί το έναυσμα για μαζική αντίσταση στον κατακτητή.
Ένα σαμποτάζ που έγινε παράδειγμα αντίστασης στην υποταγή, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα, ότι η Αντίσταση των λαών και ο αγώνας των Συμμάχων μπορούν να συντρίψουν το φασισμό. Η μικρή Ελλάδα προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Οι σκλαβωμένοι λαοί της Ευρώπης αναθάρρησαν.
Η ιστορία κατέδειξε ότι η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου σχεδιάστηκε με πνεύμα ενότητας και εξελίχτηκε με σύμπνοια, γενναιότητα και αποτελεσματικότητα.
Αυτήν την ενότητα, αυτή την παρακαταθήκη των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, εκείνο το Νοέμβρη του ’42, οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως πολύτιμο θησαυρό. Την Εθνική συνεννόηση και συνεργασία όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στα μεγάλα και σημαντικά.
Κυρίες και κύριοι,
Αυτός εδώ ο ιστορικός τόπος κρατά επίσης, ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία των αθώων που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές. Θυμίζει τις απώλειες και τις καταστροφές. Θυμίζει όμως και οφειλές. Και να υπενθυμίσω για μια ακόμα φορά ότι για μας το αίτημα για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου δεν «θεωρείται λήξαν». Είναι μια ενεργή διεκδίκηση στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν.
Κλείνοντας, το μόνο που μπορώ να πω ως προτροπή είναι να μη μένουμε στα όμορφα, εορταστικά λόγια, αλλά με πνεύμα ενότητας να εργαστούμε για το καλύτερο αύριο που θέλουμε για μας και κυρίως που θέλουν οι νέες γενιές.
Σας ευχαριστώ».