Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ιδρυτής και βασικός σκηνοθέτης του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, λέει πως έμαθε να βλέπει και ν’ αγαπά το θέατρο μέσα από τις παραστάσεις του Καρόλου Κουν στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Μάλιστα το πρώτο έργο που σκηνοθέτησε το 1992, σαν χειρονομία μνήμης κι αγάπης προς τον Κουν, ήταν ο «Ήχος του Όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη, το τελευταίο έργο που σκηνοθέτησε ο Κουν στην μακρά διαδρομή του. Σήμερα, νιώθει συγκινημένος που σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο ιστορικό Υπόγειο της οδού Πεσμαζόγλου το έργο «Βρέχει στην Βαρκελώνη» του Καταλανού θεατρικού συγγραφέα Πάου Μιρό. Στο ένθετο ΤΕΧΝΕΣ, μιλά τόσο ο Β. Θεοδωρόπουλος όσο και οι τρεις ηθοποιούς της παράστασης, Δήμητρα Ματσούκα, Κώστας Καζανάς και Ανδρέας Κοντόπουλος.
Δείτε ακόμη στο ένθετο για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό στο ΕΡΤNEWS:
Θεατρικές προτάσεις για τις γιορτές από τη Μ. Καλτάκη
Το θέατρο είναι πάντα μια καλή επιλογή για τα ελεύθερα βράδια της εορταστικής περιόδου. Οι επιλογές είναι πολλές, ας δούμε κάποιες παραστάσεις που για διαφορετικούς λόγους έχουν ενδιαφέρον:
· Στο Μικρό Παλλάς ο Σταμάτης Φασουλής παρουσιάζει το έργο «Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ-Παντελής», του συγγραφικού διδύμου των μεγάλων θεατρικών και κινηματογραφικών επιτυχιών, Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1946 από το Θίασο Κοτοπούλη στο Rex, επιλογή πολύ τολμηρή αφού το έργο αποτυπώνει τον πολιτικό διχασμό που ακολούθησε την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Εδώ ο διχασμός έχει εγκατασταθεί μέσα σε μια μικροαστική οικογένεια με πολύ κωμικά, αν όχι κωμικοτραγικά, αποτελέσματα. Πρωταγωνιστούν ο Σταμάτης Φασουλής, η Ελένη Καστάνη, ο Γιώργος Δεπάστας, η Δέσποινα Πολυκανδρίτου, ο Γιώργος Βουρδαμής, ο Απόστολος Καμιτσάκης και άλλοι.
· Στο θέατρο Πορεία, τώρα, παρουσιάζεται το έργο της Έρις Κύργια “Frankenstein & Eliza”, εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα της Mary Shelley «Φρανκεστάιν» του 1818, αλλά και τις σημερινές ανησυχίες όλων μας για την τεχνητή νοημοσύνη και την εισβολή της σε ανεξέλεγκτες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Εδώ ο Βίκτωρ Φρανκεστάιν, που ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου θέλει να δημιουργήσει ψηφιακή ζωή προς όφελος της ανθρωπότητας αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με ηθικά διλήμματα, με την απώλεια της ταυτότητάς του και την καταστροφική αλληλεπίδραση που έχει το άυλο δημιούργημά του στην επαγγελματική και την προσωπική του ζωή. Παίζουν ακόμη ο Ιερώνυμος Καλετσάνος, ο Γιώργος Μπινιάρης, η Μαρία Πανουργιά, η Χριστίνα Στεφανίδη και ο Γιώργος Συμεωνίδης. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Τάρλοου.
· Μια κωμωδία του Μάριους φον Μαγιένμπουργκ με πολύ σοβαρό θέμα παρουσιάζεται στο Θέατρο Αποθήκη. Γραμμένη το 2021, έχει τίτλο «Νάχτλαντ», η γη της νύχτας, και αφορά την διάσταση απόψεων που προκαλεί στα μέλη μίας οικογένειας η κληρονομιά ενός πίνακα απ’ αυτούς που ζωγράφιζε ο Χίτλερ, όταν ήταν νέος, στην Βιέννη. Το δίλημμα είναι ηθικό: να καταστρέψουν την άτεχνη ακουαρέλα του Χίτλερ, ως άρνηση προς ό,τι συνδέεται με το τέρας που προκάλεσε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ή να ωφεληθούν αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ από την πώλησή του;
Σε μια εποχή που η άνοδος της ακροδεξιάς προβληματίζει τους δημοκρατικούς πολίτες, το “Νάχτλαντ” έχει σίγουρα ενδιαφέρον. Πρωταγωνιστούν η Πέγκυ Τρικαλιώτη, η Κάτια Γκουλιώνη, η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, ο Γιάννης Στεφόπουλος και ο Σπύρος Σταμούλης. Σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης.
· Νέοι καλλιτέχνες του θεάτρου παρουσιάζουν στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο Rex μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση, που εκκινεί από την πραγματική σχέση του σκηνοθέτηΔημήτρη Χαραλαμπόπουλου με τη γιαγιά του. Έχει τίτλο «ΜΑ ΓΚΡΑΝ’ΜΑ» και αφορά ιστορίες μνήμης και ζεστών αισθημάτων. Πέντε ηθοποιοί-αφηγητές επιστρέφουν στο σπίτι της γιαγιάς για να μιλήσουν για τον χρόνο που περνά, για το γήρας, την μοναξιά, όσα συχνά οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν να μοιραστούν. Στο “ΜΑ ΓΚΡΑΝ’ΜΑ” παίζουν ο Πάνος Αργυρόπουλος, ο Θοδωρής Βράχας, ο Πύρρος Θεοφανόπουλος, η Ανδριανή Τουντοπούλου, η Ιόλη Χαραλαμποπούλου και η Εύη Χρόνη.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ
www.ertnews.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Archives – ertnews.gr