Την δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων αναλαμβάνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό να «χαρτογραφήσει» πλήρως τα ακίνητα που κατέχουν 7 εκατομμύρια φορολογούμενοι στη χώρα.
Το νέο μητρώο, το οποίο ουσιαστικά θα ενσωματώνει όλες τις πληροφορίες γύρω από τα ακίνητα, σηματοδοτεί τη δημιουργία μιας «ψηφιακής εποπτείας» της ακίνητης περιουσίας. Η νέα πλατφόρμα θα λειτουργεί σαν ένας ηλεκτρονικός «επιθεωρητής», που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις μεταβολές και τις λεπτομέρειες που αφορούν κάθε ακίνητο, προσφέροντας πλήρη εικόνα για την κατάσταση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.
Η δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων αναμένεται να επαναστατήσει τη διαδικασία καταγραφής της ακίνητης περιουσίας, καθώς θα περιλαμβάνει πλήθος στοιχείων που ξεπερνούν αυτά του Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ, του Κτηματολογίου και του υπό σύσταση Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ). Το νέο σύστημα θα συγκεντρώνει δεδομένα που μέχρι σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, ενώ θα καλύπτει μια ευρεία γκάμα πληροφοριών που αφορούν την ηλεκτροδότηση, την ύδρευση, τη πολεοδομία, τις δικαστικές διαφορές, τις αγροτικές επιδοτήσεις και τη φορολογική εικόνα των ακινήτων, μεταξύ άλλων.
Η πλατφόρμα του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων θα λειτουργεί ως ένας «ψηφιακός θρόισμα», που θα προσφέρει στις αρχές του κράτους έναν ενιαίο πίνακα για την παρακολούθηση της ακίνητης περιουσίας. Κάθε αλλαγή ή μετάβαση ιδιοκτησίας θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο, ενώ οι πολίτες θα έχουν πλήρη εικόνα και έλεγχο των στοιχείων τους. Η σύνδεση του μητρώου με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τις πλατφόρμες του Taxisnet και του Κτηματολογίου, αλλά και με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν δεδομένα, θα επιτρέπει την αυτόματη και χωρίς χρονοτριβή επικοινωνία των πληροφοριών.
Αναλυτικά, τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται και θα καταχωρούνται στην πλατφόρμα περιλαμβάνουν:
- Οι Κωδικοί Αριθμοί Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), οι οποίοι θα αποτελούν τη βάση της κτηματολογικής καταγραφής.
- Οι Αριθμοί Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) από το αρχείο του Taxisnet, το οποίο σχηματίστηκε από τις δηλώσεις του Ε9.
- Οι αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ, που θα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ενεργειακή κατάσταση του ακινήτου.
- Οι αριθμοί παροχής νερού από τις εταιρείες ύδρευσης-αποχέτευσης, συνδυάζοντας τα δεδομένα του ακινήτου με τις βασικές του ανάγκες.
- Στοιχεία από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) για τις πολεοδομικές άδειες και τις κατασκευές.
- Δεδομένα από δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία για αμφισβητούμενα ακίνητα, προσφέροντας εικόνα για το νομικό καθεστώς των ιδιοκτησιών.
- Αριθμοί ασφαλιστηρίων συμβολαίων για τα κτίσματα, για να διασφαλιστεί η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.
- Στοιχεία για τους δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων και τη σύνδεσή τους με τις εκτάσεις που καλλιεργούν.
Αυτή η ολοκληρωμένη ψηφιακή εικόνα των ακινήτων θα επιτρέπει στην πολιτεία να παρακολουθεί με ακρίβεια και διαφάνεια κάθε πτυχή της ακίνητης περιουσίας. Ουσιαστικά, το σύστημα θα λειτουργεί σαν ένα «ψηφιακό μάτι» για κάθε ακίνητο, με τη δυνατότητα να παρακολουθεί την κάθε μεταβολή, είτε πρόκειται για αλλαγή ιδιοκτησίας, είτε για άλλες νομικές ή πρακτικές διαδικασίες που επηρεάζουν τα ακίνητα.
Το πλέον σημαντικό χαρακτηριστικό της πλατφόρμας είναι η αυτοματοποίηση της διαδικασίας καταγραφής και ενημέρωσης. Κάθε μεταβίβαση ή αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα καταγράφεται αυτόματα στο σύστημα, χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση του ιδιοκτήτη. Όταν, για παράδειγμα, υπογράφεται ένα συμβόλαιο και αναρτάται στο myPROPERTY, το σύστημα θα ενημερώνει αυτόματα τις σχετικές υπηρεσίες (ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, κ.λπ.), εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποχρεωθούν να δηλώσουν ξανά τα ακίνητά τους στο νέο Μητρώο, με την πλατφόρμα να ξεκινάει τη λειτουργία της με την καταχώρηση των δεδομένων από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν και να επικυρώσουν τα στοιχεία τους. Σε περίπτωση λαθών ή παραλείψεων, οι ιδιοκτήτες θα είναι υπεύθυνοι για την διόρθωση των δεδομένων τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθότητα και πληρότητα των πληροφοριών που καταχωρούνται στο σύστημα. Έτσι, το κράτος θα αποκτήσει τη δυνατότητα να παρακολουθεί με συνεχή και αδιάκοπη ροή τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τον έλεγχο.
Διαβάστε επίσης:
Εφορία: Νέα δεδομένα για τις φορολογικές διαφορές – Ποια δικαστήρια θα τις εκδικάζουν