Σοβαρές αντιρρήσεις για την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, μέσω της οποίας οι ασθενείς μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τον προσωπικό τους γιατρό, εξέφρασε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του κλάδου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την περασμένη Παρασκευή.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ χαρακτήρισαν αιφνιδιαστική τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας η οποία προκάλεσε αναστάτωση στους ιδιώτες γιατρους: «Αναφορικά με την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική λειτουργία της νέας πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ των ραντεβού των επισκέψεων για τους συμβεβλημένους ειδικούς, τα μέλη του Δ.Σ. επισημαίνουν ότι:
α. η υφιστάμενη σύμβαση είναι κατά πράξη και περίπτωση, δεν είναι σύμβαση με μισθό και ωράριο,
β. δεν μπορεί να υπάρχει δέσμευση συγκεκριμένου ωραρίου από το ιδιωτικό ιατρείο για επιλογή ραντεβού από τον ασφαλισμένο χωρίς επιβεβαίωση από τον ιατρό και
γ. ότι ο έλεγχος των ραντεβού οφείλει να είναι στη διακριτική ευχέρεια του ιατρού για την ομαλή τήρηση της ημερήσιας λειτουργίας του ιδιωτικού του ιατρείου».
Η ένωση επισημαίνει ότι τελικά ο υπουργός αποδέχτηκε το αίτημα τους «να υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής αναγγελίας ραντεβού από τον ασθενή και αποδοχή, απόρριψη ή τροποποίηση του ραντεβού σε ημέρα και ώρα που εξυπηρετεί τον ιατρό και τον ασθενή, σύμφωνα με τα πρότυπα λειτουργίας της πλατφόρμας ραντεβού του ιδιωτικού τομέα».
Σημειώνεται ότι ο ιατρός εξακολουθεί και ορίζει τα ραντεβού των 200 δωρεάν επισκέψεων κατά τη δική του κρίση, με γνώμονα την εξυπηρέτηση όλων των ασθενών του.
«Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και οι συμβεβλημένοι ιατροί μέλη της δε δέχονται την παραμικρή μείωση της ανεξαρτησίας των ιδιωτικών ιατρείων με αυτήν τη χρήση πλατφόρμας ραντεβού από το κράτος», αναφέρει η Ένωση.
Επιπλέον οι γιατροί ενημερώθηκαν για τη πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να υπάρχει μετάβαση του τρόπου πληρωμής των επισκέψεων σύμφωνα με τις καταγραφές επισκέψεων της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, με κάποιον χρόνο μετάβασης από το eΔΑΠΥ στην ΗΔΙΚΑ.
«Ζητήσαμε την αυστηροποιήση της παραπομπής των χρόνιων νοσούντων στους ειδικούς ιατρούς μία ή δύο φορές το χρόνο (όπως προβλέπεται στη νομοθεσία για τον προσωπικό ιατρό), διότι οι επαναλαμβανόμενες συνταγές και η πιθανή αμέλεια του ασθενούς να εξετασθεί από τον ειδικό ιατρό, οδηγούν σε επιβάρυνση της υγείας του ασθενούς» αναφέρει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.
Επίσης οι επαγγελματίες του κλάδου ζήτησαν τη δυνατότητα αύξησης του ποσοστού κατοχύρωσης των συνταγών των φαρμάκων (πχ με κλείδωμα επιλογής γενόσημων φαρμάκων) και έκδοση ποινής για την παραβίαση της νομοθεσίας περί εκτέλεσης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.
Για το θέμα του καταλογισμού clawback τριών ετών, που σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ θα προκαλέσει οικονομική ασφυξία στον κλάδο η ένωση τονίζει: «Ο Υπουργός ήταν κάθετος, παραπέμποντας το θέμα στο Υπουργείο Οικονομικών».
Αναφορικά με την αναπροσαρμογή της τιμής ιατρικής επίσκεψης από τα 10 ευρώ μικτά ανά επίσκεψη σε 20 ευρώ μικτά η ΕΝΙ -ΕΟΠΥΥ σημειώνει : «Ο Υπουργός, αν και αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να διαθέσει 60 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για την ικανοποίηση του αιτήματος. Ενδεικτικά το ετήσιο κόστος των επισκέψεων σε ειδικούς ιατρούς αντιστοιχεί στο τραγικό 0,65% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Εξαιρετικά χαμηλό για την αμοιβή της ιατρικής εξέτασης, που είναι η θεμελιώδης ιατρική πράξη για την προσέγγιση του ασθενούς. Προτείναμε προκήρυξη νέων θέσεων ΕΟΠΥΥ (παγωμένες από το 2012) για ειδικότητες ανάλογα με τη χαρτογράφηση και τις ανάγκες του πληθυσμού, διότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών.
Για τη μέγιστη διαφάνεια προτείναμε την επιβεβαίωση των επισκέψεων μέσω αναγγελίας της στον ασθενή (όπως και οι ιατρικές εξετάσεις, ιατρικές συνταγές κλπ) με SMS/e-mail ή OTP, το οποίο και έγινε αποδεκτό».
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, τέλος, χαιρετίζει το θεσμό του προσωπικού ιατρού στον ιδιωτικό τομέα και την επέκταση των συμβάσεων και στους προσωπικούς παιδιάτρους. Ωστόσο επισημαίνει ότι: «Εξακολουθεί η διαφωνία μας με το καθεστώς των τρίμηνων παρατάσεων της σύμβασης των παιδιάτρων σε μια χώρα με έντονο δημογραφικό πρόβλημα».
Διαβάστε επίσης:
Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία: Χρειαζόμαστε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καρδιά
Μελέτη Έβρου: 40.000 άνθρωποι προσβάλλονται κάθε χρόνο από εγκεφαλικό
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr