Χαρά και ελπίδα προκάλεσε στους φιλόζωους η εικόνα με τις φωλιές της Caretta – Caretta στα παράλια Ηλείας – Αχαΐας.
Τις φωλιές των Caretta – Caretta εντόπισε φύλακας της Μονάδας Διαχείρισης Δυτικής Πελοποννήσου στη Ζαχάρω και στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς στην Ηλείας.
- Advertisement -
Αφού ο φύλακας διαπίστωσε αυτό το ευχάριστο γεγονός, προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τοποθετώντας σήμανση για την προστασία των ευαίσθητων αυγών.

Το ταξίδι της ζωής και οι κίνδυνοι
Οι θηλυκές θαλάσσιες χελώνες γεννούν στα μέσα του Μάϊου και του Ιουνίου κατά μέσο όρο 4 ομάδες αυγών και στη συνέχεια μένουν ανενεργές και δεν ξανά – ωοτοκούν για 2 έως 3 χρόνια.
Μετά από επώαση περίπου 80 ημερών, τα χελωνάκια σκάβουν την άμμο για να φτάσουν στην επιφάνεια, κυρίως τη νύχτα, όταν το σκοτάδι αυξάνει την πιθανότητα να ξεφύγουν από τους θηρευτές ή να τραυματιστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες της άμμου.
Τα χελωνάκια μπαίνουν στη θάλασσα χρησιμοποιώντας ως οδηγό την αντανάκλαση του φεγγαριού ή των αστεριών στην επιφάνεια του νερού.
Αρχικά σπρώχνουν με τα πτερύγιά τους μέχρι να φτάσουν στην θάλασσα και στη συνέχεια, μόλις φτάσουν στο νερό κολυμπούν για περίπου 20 ώρες μέχρι να φτάσουν στα ανοικτά.
Ένα μεταλλικό στοιχείο, ο μαγνητίτης, στον εγκέφαλό τους, βοηθά τις χελώνες να αντιλαμβάνονται το μαγνητικό πεδίο της γης.
Οι Caretta – Caretta είναι ένα είδος απειλούμενο και γίνονται τεράστιες ενέργειες στη Μεσόγειο ώστε να προστατευτεί το είδος.
Δυστυχώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις χελώνες είναι η ανθρώπινη παρέμβαση. Η κίνηση των τροχοφόρων στον αιγιαλό καταστρέφει τις φωλιές και τα αυγά αν και απαγορεύεται βάση νομοθεσίας, αναφέρει το iliaenimerosi.gr.
Ταυτόχρονα, ο τεχνητός φωτισμός αποτελεί απειλή όχι μόνο για τις θαλάσσιες χελώνες, αλλά και για τα μικρά μεταναστευτικά πουλιά και άλλα και τα έντομα επικονιαστές.
Ο τεχνητός φωτισμός κοντά στις φωλιές αποπροσανατολίζει τα μικρά χελωνάκια, τα οποία βγαίνουν προς το δρόμο ελπίζοντας να βρουν τη θάλασσα.
Την ίδια στιγμή σοβαρές ζημιές προκαλούν και τα αδέσποτα -και μη- σκυλιά και άλλοι θηρευτές που σκάβουν και τρώνε τα αυγά.
Στην περιοχή της Νότιας Ηλείας (Εκβολές Αλφειού – Ζαχάρω) κάθε χρόνο το 70% των φωλιών καταστρέφονται από Τσοπανόσκυλα.
To άρθρο Εμφανίστηκαν οι πρώτες φωλιές Caretta – Caretta στην Ηλεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία αυτής της μοναδικής χελώνας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .