Σε οικονομικό μαρασμό οδηγούνται οι εργαστηριακοί γιατροί στα διαγνωστικά κέντρα λόγω της είσπραξης του clawback του 2021 σε 120 δόσεις, καθώς και των μηνών Σεπτέμβριου, Οκτωβρίου και Νοέμβριου του 2023 σε 9 δόσεις, μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση του ΕΟΠΥΥ όπως καταγγέλλει η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία.
Όπως εξηγεί η εταιρία άνω του 50% της μηνιαίας υποβολής για την αποζημίωση των εργαστηριακών εξετάσεων θα παρακρατείτε και σε συνδυασμό με την παρακράτηση φόρου, η συνολική παρακράτηση θα αγγίζει το 70%.
Η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία (ΕΜΕ) επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι δεν πρόκειται για μια πρωτόγνωρη πίεση στον κλάδο εξαιτίας της διαχρονικής υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αλόγιστη συνταγογράφηση: «η ανοιχτή, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο και προϋποθέσεις, συνταγογράφηση. Οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη, λοιπόν, είναι οι εργαστηριακοί γιατροί, κι όμως καλούνται να πληρώσουν το βαρύ τίμημα μιας κοινωνικής πολιτικής που ουσιαστικά ασκείται στις πλάτες τους».
Η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία και ζητά να δρομολογηθούν άμεσα:
1. η διαγραφή του τεχνητού χρέους,
2. η κατάργηση ή έστω ένα πλαφόν στο clawback,
3. η κοστολόγηση των εξετάσεων σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα
4. η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.
Η ΕΜΕ προειδοποιεί ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα της, εκατοντάδες εργαστήρια θα βουλιάξουν στα χρέη και θα συνεχίσουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, με καταστροφικές επιπτώσεις τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και την οικονομία της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Απιστία: 7 λόγοι που σε απάτησε
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr