Τετραγωνάκια μήλου, σαν κέικ, αφράτα και ζουμερά, με κανέλα και μαύρη ζάχαρη που θα σας ενθουσιάσουν με τη γεύση τους.
Ετοιμάζονται εύκολα και γρήγορα με άφθονα μήλα, διατηρούνται ζουμερά χάρη στο γιαούρτι και το λάδι που περιέχουν και είναι ιδανικά για το πρωινό ή για ελαφρύ επιδόρπιο.
Υλικά για τη Συνταγή
3 μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
4 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
Για το κέικ
155 γραμμάρια (1 ¼ φλιτζάνι) αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 τσιμπιά αλάτι
200 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) ζάχαρη κρυσταλλική
78 γραμμάρια (1/3 φλιτζανιού) σπορέλαιο ή ήπιο ελαιόλαδο
78 γραμμάρια (1/3 φλιτζανιού) γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 αυγά
Εκτέλεση
1. Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 170ο C και λαδοαλευρώστε ένα τετράγωνο σκεύος 22Χ22 εκατοστών.
2. Σε ένα μπολ βάλτε τα κομμάτια μήλου, την κανέλα και την καστανή ζάχαρη, ανακατέψτε καλά και αφήστε τα στην άκρη.
3. Κοσκινίστε τα στέρεα υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ξεχωριστό μπολ ή σε λαδόκολλα και αφήστε τα κι αυτά στην άκρη.
4. Χτυπήστε με το σύρμα ή με μίξερ χειρός σε μεγάλο μπολ, τη ζάχαρη με το σπορέλαιο, το γιαούρτι και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε και τα αυγά και χτυπήστε για λίγο ακόμα μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα.
5. Ενώστε το μίγμα των αυγών με αυτό των στέρεων υλικών και ανακατέψτε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη κέικ.
6. Βάλτε στο προετοιμασμένο σκεύος μισή από τη δόση της ζύμης κέικ και στρώστε από πάνω το μισό μίγμα των μήλων. Αδειάστε από πάνω το υπόλοιπο μίγμα κέικ, όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε, και τελειώστε με την άλλη μισή δόση των μήλων που έχει απομείνει.
7. Ψήστε το κέικ για 50 λεπτά με 1 ώρα ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του.
8. Αφήστε να κρυώσει, κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρισμα.
Διαβάστε επίσης:
Κοτόπουλο νεραγκούλα, το βαλκανικό πιάτο με τα φωτεινά χρώματα και την ελαφρώς πικάντικη γεύση
Κρεμώδες και αρωματικό ρυζόγαλο με λεβάντα
Πλούσιο ρόφημα ζεστής σοκολάτας, με κομμάτια σοκολάτας κουβερτούρας
Cucina Povera | topontiki.gr