Δωρεάν μέτρηση της ορμόνης της γονιμότητας (αντιμυλλέριους ορμόνης), που δείχνει το ωοθηκών απόθεμα των γυναικών, προσφέρει το πρωτοποριακό πρόγραμμα Διαφύλαξη της Γονιμότητας, που πραγματοποιείται πιλοτικά σε πέντε Δήμους από το Εθνικό Διαδημοτικού Δικτυού Υγειών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 19ου Πανελλήνιου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ, που πραγματοποιήθηκε 10-13 Οκτώβριου στο Δήμο Μάνδρας και είναι υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνονται ενημερωτικές δράσης και δωρεάν μέτρηση της αντιμυλλέριους ορμόνης (ΑΜΗ), σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Όπως μάλιστα ανακοινώθηκε στο συνέδριο, ως σήμερα πραγματοποιούνται δωρεάν εξετάσεις ΑΜΗ, στις γυναίκες που κατοικούν στους Δήμους:
Κηφισιάς,
Μάνδρας,
Λοκρών,
Ηράκλειο Αττικής
Αγία Παρασκευή.
Στους άμεσους στόχους του ΕΔΔΥΠΠΥ είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλους Δήμους.
Τι είναι η ΑΜΗ
Η εξέταση αίματος για την AMH αποτελεί έναν αποτελεσματικό βιοδείκτη πρόβλεψης και ενημέρωσης, για το ωοθηκικό απόθεμα, των γυναικών.
Όπως επεσήμαναν οι ομιλητές, η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο κι από τους μεγαλύτερους μέσους όρους ηλικίας γυναικών που αποκτούν το πρώτο τους παιδί.
«Οι οικογένειες πλέον τείνουν να είναι μικρότερες, ο αριθμός των γυναικών που θα μπορούσαν να γεννήσουν εάν το επιθυμούν μειώνεται, η ηλικία της γυναίκας όταν αποκτά το 1ο της παιδί είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, με αποτέλεσμα την πύκνωση θανάτων στο μέλλον», επεσήμανε χαρακτηριστικά, ο Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΙΣΑ, ΕΔΔΥΠΠΥ και ΕΛΙΤΟΥΡ.
Με τη γλώσσα των αριθμών
Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν το δραματικό μέγεθος της συρρίκνωσής του ελληνικού πληθυσμού. Αναλυτικά για το 2022, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 76.541 βρέφη, με τα νέα δεδομένα για το 2023 να βρίσκουν τις γεννήσεις στις 71.456, μία επιπλέον μείωση 6.1%, ενώ αντίστοιχα οι θάνατοι για το 2022 έφθασαν τους 140.801, και το 2023 128.101.
Σύμφωνα με τους ομιλητές, το σύνολο των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα στις ωοθήκες της σχηματίζεται κατά την εμβρυική ζωή και το απόθεμα αυτό συνεχώς μειώνεται χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης.
Όπως επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Πάντος, Γενικός Γραµ. Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Αντιπρόεδρος της ELITOUR, μέχρι την ηλικία των 35 ετών το απόθεμα ωαρίων που διαθέτει η γυναίκα έχει πέσει μόλις στο 5% του αποθέματος που είχε σε πιο μικρή ηλικία. «Δηλαδή το 95% του ωοθηκικού αποθέματος έχει ήδη χαθεί έως την ηλικία των 35 κατά μέσο όρο. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων, εξασφαλίζει καλύτερα αποτελέσματα, σε γυναίκες κάτω των 35 ετών», τόνισε.
Το πρωτοποριακό πρόγραμμα μέτρησης της ΑΜΥ
Το πρωτοποριακό πρόγραμμα μέτρησης της ΑΜΥ έχει ξεκινήσει από τον ΕΔΔΥΠΠΥ πιλοτικά, στους πέντε Δήμους που προαναφέραμε, στους οποίους οι γυναίκες είχαν την ευκαιρία, να ενημερωθούν για τη σημαντική αυτή εξέταση και να την κάνουν δωρεάν.
Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, η μέτρηση της ΑΜΗ προσφέρει μια αξιόπιστη εκτίμηση του ωοθηκικού αποθέματος και μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα, τα περιθώρια που τους δίνει η ίδια η φύση.
Δίνει την δυνατότητα, για λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σε επίπεδο πρόληψης και προάσπισης της γονιμότητας με επιλογές είτε απόκτησης παιδιού νωρίτερα εφόσον το επιθυμούν είτε κρυοσυντήρησης ωαρίων έγκαιρα, δηλαδή πριν τα 35 έτη.
«Η ένταξη της εξέτασης ΑΜΗ στα ΚΕΠ Υγείας των Δήμων σηματοδοτεί τη εμπέδωσης μιας κουλτούρας ενημέρωσης και πρόληψης σε όλες τις φάσεις της δημιουργίας οικογένειας. Η συνεργασία των διαφόρων φορέων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, και η δωρεάν συνταγογράφηση της ΑΜΗ έχει ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια για αναχαίτηση της υπογονιμότητας. Η παροχή της εξέτασης ΑΜΗ στους δημότες, κυρίως για το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ των 30-35 ετών είναι πράγματι η απαρχή μιας νέας εποχής που θα επιτρέπει στις γυναίκες να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις, για τον οικογενειακό τους προγραμματισμό», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου, μόλις οι γυναίκες συνειδητοποιούν τα ελαττωμένα επίπεδα AMH:
το 83% αλλάζει τα αναπαραγωγικά τους σχέδια,
το 36% επιταχύνει την πρώτη τους εγκυμοσύνη για τα επόμενα δύο χρόνια
το 28% εξετάζει την κρυοσυντήρηση ωαρίων. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, οι εκπρόσωποι των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Διαφύλαξης της Γονιμότητας του ΕΔΔΙΠΠΥ παρουσίασαν τη σημαντική απήχηση που είχε στους Δημότες.
Διαβάστε επίσης:
Στη διαύγεια η προκήρυξη των 298 γιατρών όλων των ειδικοτήτων και του ΕΚΑΒ
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr