Με την προσδοκία ότι μέχρι και τις εκλογές του 2027 τα γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στη χώρα μας από το Βρετανικό Μουσείο, όπου φιλοξενούνται, πορεύεται η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει αίσθημα εθνικής ανάτασης στους Έλληνες πολίτες. Στελέχη της κυβέρνησης δεν έκρυβαν άλλωστε την αγωνία τους για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος καθώς, όπως λένε, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αντιστρέψει την αίσθηση που υπάρχει στους πολίτες ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.
«Γλυπτά αντί για μείωση του ΦΠΑ;» αναρωτιούνται εύλογα κάποιοι. Η απάντηση στο ερώτημα μοιάζει να είναι απλή, αλλά κανείς δεν ξέρει αν η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα θα μπορέσει να αλλάξει το κλίμα δυσφορίας που υπάρχει στους ψηφοφόρους εξαιτίας της ακρίβειας και των υψηλών τιμών στην ενέργεια.
Η συνεργασιολογία…
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα στην κοινωνία δεν είναι διόλου εύκολα και γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας στην περίπτωση που στις εκλογές του 2027 η Ν.Δ. δεν καταφέρει να έχει και πάλι αυτοδυναμία.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σενάρια συνεργασίας λέγοντας πως «αν ο ελληνικός λαός κρίνει ότι πρέπει να είμαστε αυτοδύναμοι στις επόμενες εκλογές, τότε αυτή την εντολή θα μας δώσει. Αν πάλι ο λαός κρίνει ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές, πάλι θα σεβαστούμε την εντολή του».
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν σκέπτεται να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Προφανώς αυτό το έκανε για να σταματήσει τη ροή δεξιών ψηφοφόρων προς τα αλλά μικρότερα κόμματα της Δεξιάς, δεδομένου ότι ο ίδιος αποτελεί το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης.
Το με ποιον θα συνεργαστεί η Ν.Δ. στην περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία είναι το μεγάλο ερώτημα για το κυβερνών κόμμα, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ενδώσει σε μία τέτοιου είδους πρόσκληση, όσο και αν πιεστεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη έχει πληρώσει ακριβά τη συνεργασία στην κυβέρνηση Σαμαρά και ο νυν πρόεδρος δεν σκοπεύει να κάνει το ίδιο λάθος. Μοιραία το βλέμμα όλων πέφτει στα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Ν.Δ., την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Η αλήθεια είναι ότι ένα εγχείρημα αυτού του είδους είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δώσει στη Ν.Δ. έναν προσανατολισμό κεντροδεξιού κόμματος. Και εκτός των άλλων, ο Βελόπουλος θεωρείται από τα στελέχη της κυβέρνησης αναξιόπιστος, ενώ η Λατινοπούλου ακραία δεξιά, καθώς εκφράζει απόψεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τις αντιλήψεις και την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τρέμουν μήπως τελικά πέσουν στην ανάγκη του… Στέφανου Κασσελάκη, εάν βεβαίως το κόμμα του καταφέρει να μπει στη Βουλή. Και γι’ αυτόν η άποψή τους δεν είναι καλύτερη από αυτή για τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, ωστόσο θεωρούν ότι ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας θα κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί πάση θυσία σε μία κυβέρνηση. Αναξιόπιστος μεν και τοξικός, λένε, αλλά χρήσιμος σε μία έκτακτη ανάγκη.
Άλλωστε, οι άνθρωποι του Κασσελάκη σπεύδουν να τον παρομοιάσουν με «μπαλαντέρ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά.
…και η προεδρολογία
Την ίδια στιγμή, παρά την επιθυμία της κυβέρνησης η προεδρολογία να ξεκινήσει με τη νέα χρονιά, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κώστας Καραμανλής, ο Νίκος Δένδιας και ο Κώστας Τασούλας έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται και ο υπουργός Άμυνας δεν αφήνει καμιά πόρτα ανοικτή για συζήτηση.
«Επί του θέματος της Προεδρίας, με απόλυτο σεβασμό έχω απαντήσει πολύ καθαρά, και δύο φορές. Ξέρετε πως στους πολιτικούς η λογική είναι “άφησε μια πόρτα”. Δεν άφησα καμία επιλογή. Είπα αυτό που πιστεύω. Αλίμονο στη χώρα αν εγώ ήμουν η μοναδική λύση» ανέφερε πρόσφατα ο Δένδιας.
● Το όνομα του Τασούλα παραμένει ακόμα δυνατά στο τραπέζι των συζητήσεων, εάν τελικά ο Μητσοτάκης αποφασίσει να επιλέξει πρόσωπο από τη δεξιά παράταξη.
● Με ένα «δεν είναι της ώρας» απάντησε και ο τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, του οποίου το όνομα ακουγόταν όλο το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα τον ενδιέφερε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η πρόταση της Νέας Αριστεράς για την υποψηφιότητα του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου τάραξε κάπως τα νερά, αφού δημιούργησε σε κάποιους την προσδοκία ότι αυτό το όνομα θα μπορούσε να ενώσει τα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι δεν θέλει να μπει σε αυτήν τη συζήτηση τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς, όπως δείχνουν όλα, ο Ανδρουλάκης θέλει να πρωταγωνιστήσει στο θέμα αυτό στην περίπτωση που ο Μητσοτάκης επιλέξει παραταξιακό υποψήφιο.
Στο τραπέζι τις τελευταίες μέρες έχει πέσει ακόμα μία υποψηφιότητα, αυτή του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια αντίδραση από τον ίδιο.
Διαβάστε επίσης
Νέα κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για τον κατώτατο μισθό
«Όχι» και από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην πρόταση για Ράμμο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr