Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία που έφερε το πράσινο φως από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία στη χρήση δυτικών πυραύλων από την Ουκρανία για χτυπήματα εντός της Ρωσίας και την απάντηση Πούτιν με την εκτόξευση του πειραματικού υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Oreshnik, συντηρώντας το ενδεχόμενο σύρραξης με τη Δύση.
Την ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον τερματισμό πολέμου επισήμανε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε βρίσκεται στην Τουρκία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πρόταση του Ερντογάν να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, την ώρα που οι Γερμανοί προεξοφλούν πόλεμο και ήδη ετοιμάζουν καταφύγια. Την Τρίτη συνεδριάζει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας σε επίπεδο πρεσβευτών.
Στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων, ήλθε ο ισχυρισμός των Financial Times ότι η Ρωσία, μετά τα περί Βορειοκορεατών στρατιωτών, φέρεται να στρατολογεί μισθοφόρους από την… Υεμένη και τους αναπτύσσει στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία με την βοήθεια των ανταρτών Χούθι, ενώ το Κίεβο να συνεχίζει να χτυπά με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS.
Την ανάγκη για διαπραγματεύσεις επισημαίνει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως σημείωσε ότι το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μιλάει για ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, ενώ η παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν δεν το κάνει και επιδιώκει αντ’ αυτού να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε τις δηλώσεις αυτές όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει μια συνέντευξη του Μάικ Γουόλτς, που έχει επιλεγεί από τον Τραμπ για τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, στο δίκτυο Fox News χθες, Κυριακή.
Ο Γουόλτς δήλωσε πως ο Τραμπ «ανησυχεί πολύ» για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία και πως ο πόλεμος πρέπει να οδηγηθεί «σε ένα υπεύθυνο τέλος».
Ο Γουόλτς σημείωσε αυτό που είπε πως είναι ανάμιξη της Βόρειας Κορέας και του Ιράν στη σύγκρουση, τη χρήση από τη Ρωσία ενός υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου εναντίον της Ουκρανίας, μια απόφαση από ορισμένες δυτικές χώρες να αφήσουν το Κίεβο να εκτοξεύει πυραύλους τους βαθιά μέσα στη Ρωσία, και είπε πως η Νότια Κορέα σκέπτεται αν θα εμπλακεί επίσης.
«Αυτό που πρέπει να συζητάμε είναι ποιοι θα κάτσουν στο τραπέζι (των συνομιλιών) αν θα πρόκειται για μια συμφωνία, για μια ανακωχή, πώς θα οδηγήσουμε τις δύο πλευρές στο τραπέζι, και στη συνέχεια ποιο θα είναι το πλαίσιο μιας συμφωνίας», είπε ο Γουόλτς.
Ο Πεσκόφ είπε πως το Κρεμλίνο σημείωσε τα σχόλια αυτά και πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέδειξε κατ΄επανάληψη πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο σχετικά με την Ουκρανία.
«Πραγματικά, από την ομάδα των υποστηρικτών του Τραμπ και εκείνων που έχουν διοριστεί σε θέσεις στη μελλοντική κυβέρνηση, η λέξη ‘ειρήνη’ ή ‘ειρηνευτικό σχέδιο’ ακούγεται», είπε ο Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του Γουόλτς.
«Δεν ακούγονται τέτοιες λέξεις από την παρούσα κυβέρνηση (Μπάιντεν) ενώ οι προκλητικές ενέργειες κλιμάκωσης συνεχίζονται. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε», είπε.
Ο Πούτιν εξήγησε τον Ιούνιο τι θέλει προκειμένου να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες: η Ουκρανία να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει και τις τέσσερις περιφέρειες που διεκδικεί η Μόσχα.
Η Μόσχα λέει πως οι όροι αντανακλούν την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται. Όμως η Ουκρανία λέει πως αυτοί οι όροι θα ισοδυναμούσαν με μια ανεπίτρεπτη συνθηκολόγηση για το Κίεβο.
Στο τραπέζι της G7
Εντωμεταξύ, ξεκίνησε σήμερα η διήμερη σύνοδος κορυφής της G7 στις πόλεις Ανάνι και Φιούτζι, έξω από τη Ρώμη. Πρόκειται για μια σύνοδο υψίστης σημασίας, εφόσον λαμβάνει χώρα εν μέσω μεγάλης ανησυχίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, που αποτελούν το επίκεντρο της συνόδου, και κατ` επέκταση τις εντάσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Αύριο, οι επικεφαλής των διπλωματιών των επτά ισχυρότερων χωρών της Δύσης θα εξετάσουν το θέμα της Ουκρανίας, με συμμετοχή στις εργασίες του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σουμπίνα. Πρόκειται να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχίσει να παρέχεται στήριξη στο Κίεβο, υπό το φως της ανησυχητικής κλιμάκωσης των ρωσικών επιθέσεων, των νέων κινήσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν στο άκρως ευαίσθητο πεδίο των πυρηνικών όπλων και της συμμετοχής στις πολεμικές επιχειρήσεις στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται να γίνει, επίσης, αναλυτική αναφορά και στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο της διεθνούς διάσκεψης η οποία θα διοργανωθεί στη Ρώμη τον προσεχή Ιούλιο.
Ανησυχία για ηλεκτρονικές επιθέσεις
Η δεύτερη διάσκεψη του NATO για την κυβερνοάμυνα και η πρώτη που γίνεται στο Λονδίνο κυριαρχείται από τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και την απειλή Πούτιν για επίθεση στις χώρες της δυτικής συμμαχίας.
Οι σύνεδροι, ανάμεσα τους κλιμάκιο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας, συζητούν τις απαιτήσεις της κυβερνοάμυνας όπως αυτή διαμορφώνεται υπό την απειλή υβριδικού πολέμου και επιθέσεις σε νευραλγικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών. Ως άμεση απειλή αναφέρεται ο Πούτιν που αποτελεί ορατό κίνδυνο για να καταστρέψει ενεργειακές δομές και να βυθίσει στο σκοτάδι και το χάος χώρες της συμμαχίας όπως κάνει στην Ουκρανία.
Το καινούριο που αναδεικνύεται είναι η απειλή επιθέσεων με τεχνητή νοημοσύνη όπως έκανε πρόσφατα η Βόρεια Κορέα, και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός που φιλοξενεί τη διάσκεψη Πατ ΜακΦάντεν, άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου και τόνισε σε εμπειρογνώμονες του κυβερνοχώρου και της άμυνας ότι ο κυβερνοπόλεμος με τη Ρωσία είναι καθημερινή πραγματικότητα και τους συμμάχους.
Ο ΜακΦάντεν ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου Εργαστηρίου Έρευνας για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (LASR) που θα απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες παγκόσμιας κλάσης, με σκοπό την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου και των συμμάχων του από τις νέες απειλές.
Λονδίνο και Παρίσι συζητούν την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Τη στιγμή που η σύγκρουση στην Ουκρανία βιώνει μια νέα φάση κλιμάκωσης, οι συζητήσεις για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων και μισθοφόρων στο ουκρανικό έδαφος έχουν επανενεργοποιηθεί, όπως αναφέρει η Le Monde.
Οι συζητήσεις αυτές επανεκκίνησαν από την προοπτική μιας πιθανής αμερικανικής απεμπλοκής από την υποστήριξη του Κιέβου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2025.
Η συζήτηση για την αποστολή «στρατευμάτων» στην Ουκρανία, που ξεκίνησε από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου στο Παρίσι τον Φεβρουάριο, είχε προκαλέσει έντονη αντίδραση από ορισμένες χώρες, με τη Γερμανία να πρωτοστατεί.
Αυτό το σενάριο δεν έχει απορριφθεί ακόμα. Ανέκτησε μάλιστα δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες της Le Monde, χάρη στην επίσκεψη στη Γαλλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, την 11η Νοεμβρίου.
«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας σχετικά με την αμυντική συνεργασία, ιδιαίτερα με στόχο τη δημιουργία μιας βασικής ομάδας συμμάχων στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια», είπε στη Le Monde βρετανική στρατιωτική πηγή.
«Μη βάζετε κόκκινες γραμμές»
Σχόλια συνεπή με τα παραπάνω έκανε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, που επισκέφθηκε το Λονδίνο στις 22 Νοεμβρίου. Σε συνέντευξή του στο BBC στις 23 Νοεμβρίου, κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να μη βάζουν «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Ερωτηθείς επίσης για την πιθανότητα αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στο έδαφος, δήλωσε: «Δεν αποκλείουμε καμία επιλογή».
Από την πλευρά του γαλλικού υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων και των Ηλυσίων, δεν έχει δοθεί επίσημα το πράσινο φως, προς το παρόν, για την αποστολή στρατευμάτων ή μισθοφόρων. Όμως, εδώ και αρκετούς μήνες, οι προτάσεις είναι στο τραπέζι. Όπως αυτή της εταιρείας Défense Conseil International (DCI) -στην οποία το γαλλικό Δημόσιο είναι μέτοχος με ποσοοστό 34%- που έχει αναλάβει την παρακολούθηση των γαλλικών συμβάσεων εξαγωγής όπλων και τη μεταφορά σχετικής στρατιωτικής τεχνογνωσίας.
«Ορισμένοι “θερμοκέφαλοι” σκέφτονται αυτή την επιλογή»
Έντονη ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στο δημοσίευμα της Le Monde.
«Οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν έχουν ομοφωνία σχετικά με την ιδέα της αποστολής στρατευμάτων από τις χώρες τους ή τουλάχιστον μισθοφόρων για να υποστηρίξουν το Κίεβο, αλλά ορισμένοι “θερμοκέφαλοι” σκέφτονται αυτή την επιλογή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Εσείς και εγώ δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό αυτές οι αναφορές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε. «Νωρίτερα, βέβαια, τέτοιες ιδέες είχαν ακουστεί από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και διάφορα αντεπιχειρήματα εκφράστηκαν κατά αυτής της ιδέας» πρόσθεσε.
«Βόμβα» από αξιωματούχο του ΝΑΤΟ: «Οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για σενάριο πολέμου»
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προειδοποίησε σήμερα, Δευτέρα, για «σενάριο πολέμου», σημειώνοντας πως αυτό το σενάριο αφορά επιχειρήσεις που θα πρέπει να λάβουν μέτρα».
Ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής και διανομής».
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανήσουν πολύ εγγύτερα στο 3% του ΑΕΠ για να καταστήσουν εφαρμόσιμα τα σχέδια της συμμαχίας» πρόσθεσε.
Ο Μπάουερ, εν αναμονή της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ, τόνισε πως «θα υπάρξει μια πολύ πιο έντονη συζήτηση με τη νέα κυβέρνηση για το πόσα περισσότερα χρήματα πρέπει να ξοδέψουν η Ευρώπη και ο Καναδάς, και αυτή είναι μια υγιής και έγκυρη συζήτηση που πρέπει να γίνει».
«Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις είναι μεγαλύτερες από τον Φεβρουάριο 2022, αλλά η ποιότητα αυτών των δυνάμεων έχει πέσει» τόνισε ακόμα ο Μπάουερ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ευρώπη συζητά το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων ή και μισθοφόρων στην Ουκρανία ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο οποίος αναμένεται να διακόψει την προμήθεια όπλων.
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν έχουν ομοφωνία σχετικά με την ιδέα της αποστολής στρατευμάτων από τις χώρες τους ή τουλάχιστον μισθοφόρων για να υποστηρίξουν το Κίεβο.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε στο RIA Novosti τη δήλωση του Ρομπ Μπάουερ: «Προφανώς, δεν ολοκλήρωσαν την ανάγνωση του ανανεωμένου πυρηνικού δόγματος», είπε.
Διαβάστε επίσης:
Επεισόδιο με πυροβολισμούς στο Λονδίνο: Μία 8χρονη ανάμεσα στους τραυματίες – Συνελήφθη 22χρονος
To χρίσμα από το SPD ξανά στον Σολτς
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr