Τα τελευταία 24ωρα η Σαντορίνη και οι γύρω περιοχές, σείονται ασταμάτητα καθώς η σεισμική δραστηριότητα εντείνεται με μεγέθη που πλησιάζουν επικίνδυνα τα 5 Ρίχτερ. Ενδεικτικό είναι ότι λίγο μετά τις 11:30 το πρωί σημειώθηκε ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων ημερών, που έφτασε τα 4,9 Ρίχτερ.
Πριν τις 2 το μεσημέρι σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός στην ίδια περιοχή ανοιχτά της Σαντορίνης, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Το εστιακό βάθος ήταν στα 7,3 χλμ και το επίκεντρο στα 16 χλμ νοτιοδυτικά της Αμοργού. Το επίκεντρο του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ ήταν 23 χλμ νοτιοδυτικά της Αμοργού στο θαλάσσιο χώρο με τη Σαντορίνη, ενώ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το εστιακό βάθος ήταν στα 13.7 χλμ.
Στις 14:17 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ 20 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και ακολούθησε νέος στις 15:05, 4,1 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος ορίζεται στα 5 χιλιόμετρα.
Μικρές κατολισθήσεις έχουν συμβεί σε διάφορες περιοχές του νησιού.
Νωρίτερα είχε σταλεί και στους κατοίκους της Σαντορίνης μήνυμα από το 112, καθώς υπάρχει κίνδυνος για κατολισθήσεις λόγω των σεισμών: «Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας. Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη νήσο Θήρα».
Το μήνυμα του 112 που εστάλη στους κατοίκους της Ίου, της Αμοργού, της Σαντορίνης και της Ανάφης. «Παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων Ίου, Αμοργού, Θήρας και Ανάφης. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
Διαβάστε επίσης:
Χρήστος Μάστορας: Του ασκήθηκε ποινική δίωξη – Τι υποστήριξε στην απολογία του
«Χορεύει» η Αμοργός: Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ