Το διάσημο ισπανικό χριστουγεννιάτικο Turron παρασκευάζεται από μέλι, ζάχαρη και ξηρούς καρπούς και θυμίζει το δικό μας μαντολάτο, που παρασκευάζεται με αμύγδαλα.
Στην Ιταλία, τη Λατινική Αμερική, την Ισπανία και την Τσεχία, αυτό το επιδόρπιο παρασκευάζεται παραδοσιακά κατά τη διάρκεια των εορτών της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Το Turron είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλές στη Γαλλία, γνωστό με το όνομα “νουγκά”.
Η προετοιμασία του απαιτεί μαγειρικές δεξιότητες, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει καθώς αξίζει όλη την προσπάθεια.
Υλικά για τη Συνταγή
150 γραμμάρια φουντούκια (ή αμύγδαλα για την εκδοχή του μαντολάτου)
150 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης
130 γραμμάρια μέλι
100 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 ασπράδι αυγού (περίπου 34 γραμμάρια)
50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
½ κουταλιά της σούπας άοσμο σπορέλαιο, για τη φόρμα ή το καλούπι
Εκτέλεση
1. Αρχικά ετοιμάστε τους ξηρούς καρπούς. Εάν χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα, τότε πρέπει να τα ξεφλουδίσετε. Μουλιάστε τα σε βραστό νερό για λίγα λεπτά και τρίψτε τα, ώστε το φλούδι να ξεκολλήσει εύκολα. Έπειτα καβουρδίστε τους ξηρούς καρπούς σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή στο φούρνο (στους 160ο C). Κρατήστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε συνεχώς τους ξηρούς καρπούς, για περίπου 10 λεπτά, προσέχοντας να μην καούν. Είναι προτιμότερο να μην καβουρδίσετε τα φιστίκια, διότι μπορεί να χάσουν το όμορφο χρώμα τους.
2. Όταν οι ξηροί καρποί πάρουν χρώμα και μυρίσουν, αποσύρετέ τους από τη φωτιά. Βάλτε τους σε μια πετσέτα και τρίψτε τους ελαφρά με τα χέρια σας. Το φλούδι θα ξεκολλήσει και θα καθαρίζονται εύκολα.
3. Προετοιμάστε το καλούπι ή τη φόρμα (περίπου 25 Χ 20 εκατοστά), αλείφοντάς την με λίγο σπορέλαιο και στρώνοντάς την με αντικολλητικό χαρτί. Ξαναλαδώστε ελαφρά και το χαρτί. Επιπλέον, κόψτε ένα κομμάτι λαδόκολλας στο μέγεθος της φόρμας που θα είναι το σκέπασμα και λαδώστε το κι αυτό.
4. Σε ένα μπολ, χτυπήστε με το μίξερ χειρός το ασπράδι αυγού, προσθέτοντας σε δόσεις τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Αφαιρέστε το μισό μείγμα, καθώς η συνταγή απαιτεί μόνο τη μισή πρωτεΐνη. Είναι πιο εύκολο να το κάνετε αυτό σε αυτή την φάση της μαρέγκας παρά σε ακατέργαστη κατάσταση.
5. Πάρτε μια κατσαρόλα και βάλτε μέσα το μέλι. Ζεστάνετέ το σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει πρώτα και έπειτα να βράσει.. Ρίξτε τη ζάχαρη στο μέλι, ανακατέψτε και αφήστε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Η ζάχαρη πρέπει να διαλυθεί εντελώς. Μετρήστε τη θερμοκρασία του σιροπιού με ένα θερμόμετρο κουζίνας, ώστε να είναι 120° C.
6. Αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά και αρχίζετε να χτυπάτε ξανά τα ασπράδια, ρίχνοντας προσεκτικά το σιρόπι μέσα σε αυτό. Είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό προσεκτικά στο πλάι του μπολ, διότι μπορεί το σιρόπι να σκληρύνει σε κλωστές στα χτυπητήρια. Χτυπήστε μέχρι να έχετε ένα παχύρρευστο, κρεμώδες μείγμα.
7. Βάλτε τους ξηρούς καρπούς και ανακατέψτε. Ρίξτε το μίγμα στην προετοιμασμένη φόρμα, ισιώστε με ένα κουτάλι αν είναι δυνατόν και τοποθετήστε από πάνω το λαδωμένο κομμάτι χαρτιού. Πιέστε με το χέρι σας, ισιώνοντας το μίγμα.
8. Τοποθετήστε τη φόρμα με το turron στο ψυγείο για μια νύχτα. Έτσι θα σκληρύνει και θα είναι εύκολο να αφαιρεθεί και να κοπεί σε κομμάτια.
Διαβάστε επίσης:
Ψητό κοτόπουλο στο φούρνο με αρωματική μαρινάδα καφέ και ντιπ μπλε τυριού
Νοσταλγικά μελομακάρονα, συνταγή των αλησμόνητων πατρίδων
Κρέπες πουγκιά, γεμιστά με κοτόπουλο και μανιτάρια αλά κρεμ
Cucina Povera | topontiki.gr