Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για χοιρινό στον φούρνο που ετοιμάζεται εύκολα και με λίγα υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας.
Το εορταστικό αυτό πιάτο μαρινάρεται μέσα σε σάλτσα σόγιας, με μουστάρδα και λεμόνι, χαράσσεται σαν ακορντεόν, γεμίζεται με φέτες τυριού και ντομάτας και ψήνεται τυλιγμένο στο φούρνο. Μπορεί να τοποθετηθεί στο κέντρο του τραπεζιού και να εντυπωσιάσει με την πολυχρωμία και την γεύση του, να κοπεί σε φέτες και να σερβιριστεί με πουρέ ή βραστά λαχανικά.
Υλικά για τη Συνταγή
1 κιλό χοιρινό (κομμάτι σπάλας ή λαιμού, χωρίς κόκαλο)
100 γραμμάρια σκληρό τυρί
2 ντομάτες, ώριμες αλλά σφικτές
Για τη μαρινάδα
40 ml σάλτσα σόγιας
35 γραμμάρια ελαιόλαδο
20 ml χυμό λεμονιού
13 γραμμάρια μουστάρδα (κατά προτίμηση με κόκκους)
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη ή 2 σκελίδες φρέσκο, πολτοποιημένες
1 κουταλάκι του γλυκού μίγμα μπαχαρικών για χοιρινό (θυμάρι, κόλιανδρο, μπούκοβο, κύμινο κτλ.)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Αρχικά, ετοιμάστε τη μαρινάδα. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ξερό σκόρδο, τη μουστάρδα και το μίγμα μπαχαρικών, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήστε στην άκρη.
2. Πλύντε το κρέας και στεγνώστε το καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κάντε βαθιές τομές με κοφτερό μαχαίρι, χωρίς όμως να φτάσετε μέχρι κάτω, δημιουργώντας έτσι φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού.
3. Βάλτε σε ένα μπολ το κομμάτι του χοιρινού, περιχύστε το με τη μαρινάδα και αλείψτε την με τα χέρια σας και μέσα στις κομμένες φέτες και ολόγυρα στο φιλέτο, για να πάει παντού. Αφήστε το έτσι να μαριναριστεί ιδανικά για όλη τη νύχτα μέσα στο ψυγείο ή αν δεν έχετε χρόνο για 1 -1 ½ ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
4. Όταν είναι έτοιμο το κρέας, κόψτε σε λεπτές φέτες τις ντομάτες και το τυρί.
5. Τοποθετήστε το χοιρινό πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο ή σε διπλό φύλλο αλουμινόχαρτου. Βάλτε σε κάθε σχισμή του χοιρινού ακορντεόν 1-2 φέτες ντομάτας και 2 φέτες τυριού. Τυλίξτε το όπως είναι καλά με το αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το σε κατάλληλο μέγεθος ταψιού ώστε να είναι σφιχτά μέσα, για να μην χάσει το σχήμα του και απλώσει, και με τέτοιο τρόπο ώστε το κλείσιμο του αλουμινόχαρτου να είναι προς τα πάνω, ώστε να μην διαρρεύσουν οι χυμοί του ψητού.
6. Ψήστε το χοιρινό ακορντεόν σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 50 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια ξετυλίξτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για 20 λεπτά ώστε να ροδίσει όμορφα και από πάνω. Μεταφέρετε σε μια πιατέλα, πασπαλίστε με φρέσκα μυρωδικά και είναι έτοιμο να το απολαύσετε!!!
Συμβουλή
Εάν χρησιμοποιήσετε έτοιμο μίγμα μπαχαρικών, διαβάστε οπωσδήποτε τα συστατικά που περιέχει. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να περιέχει πιπέρι, και προσαρμόστε ανάλογα ώστε να μην καρυκεύσετε υπερβολικά το πιάτο. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε ούτε αλάτι καθώς το αντικαθιστά η σάλτσα σόγιας.
Διαβάστε επίσης:
Πολίτικη βασιλόπιτα, με σαλέπι και μαστίχα (συνταγή ζαχαροπλαστείου)
Αλμυρά χριστουγεννιάτικα κεριά
Παλιομοδίτικες τρουφόμπαλες με κονιάκ
Cucina Povera | topontiki.gr