Αυστηρούς περιορισμούς στην χρονική επέκταση της παραγραφής φορολογικών υποθέσεων από 5 σε 10 χρόνια, θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στην περίπτωση εκείνη που η φορολογική διοίκηση δεν αξιοποιεί έγκαιρα τα νέα στοιχεία και πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της.
Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκε ενέργεια της φορολογικής αρχής που επιχείρησε την επέκταση της χρονικής διάρκειας παραγραφής, επικαλούμενη νέες πληροφορίες που αποκτήθηκαν από ξένες αρχές.
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ αποφάσισε ότι η φορολογική αρχή είχε ήδη στη διάθεσή της στοιχεία που αφορούσαν εικονικές συναλλαγές της επιχείρησης κατά την διάρκεια της πενταετίας. Παρά το γεγονός αυτό, υπέβαλε νέο αίτημα για αμοιβαία διοικητική συνδρομή μετά την παρέλευση της πενταετίας. Το Δικαστήριο έκρινε ότι τα νέα στοιχεία που ελήφθησαν μετά την νέα αίτηση δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την παράταση της παραγραφής από πενταετή σε δεκαετή.
Η απόφαση του ΣτΕ τονίζει την αρχή της ασφάλειας δικαίου και καθορίζει ότι η παραγραφή δεν μπορεί να επεκταθεί απλώς με βάση νέα στοιχεία που αποκτήθηκαν μετά την πάροδο της πενταετίας.
Αντίθετα, η διάρκεια της παραγραφής καθορίζεται αυστηρά από την χρονική περίοδο εντός της οποίας πρέπει να υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής και να αξιολογηθούν τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτά.
Εφαρμογή της παραγραφής στη 10ετία
Η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία επιτρέπει την επέκταση της παραγραφής σε 10 χρόνια όταν εμφανίζονται νέες πληροφορίες από το εξωτερικό που δεν μπορούσαν να είναι διαθέσιμες κατά την διάρκεια της πενταετίας. Ωστόσο, οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν εντός της πενταετίας, και τα νέα στοιχεία πρέπει να περιέλθουν στην αρμόδια αρχή μετά την παρέλευση της πενταετίας και μέχρι την ολοκλήρωση της δεκαετίας.
Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία:
• Όταν προκύπτουν συμπληρωματικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το εισόδημα του φορολογουμένου υπερβαίνει αυτό που είχε δηλωθεί, η παραγραφή επεκτείνεται σε 10 χρόνια. Τα συμπληρωματικά στοιχεία μπορεί να περιλαμβάνουν δεδομένα από τράπεζες του εξωτερικού, στις οποίες η φορολογική διοίκηση δεν έχει πρόσβαση. Ωστόσο, τα στοιχεία από κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών στην ημεδαπή δεν θεωρούνται «συμπληρωματικά» για την παράταση της παραγραφής, καθώς οι ελεγκτικές αρχές έχουν ήδη πρόσβαση σε αυτά.
• Εάν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή τα συνοδευτικά έντυπα και καταστάσεις αποδεικνύονται ανακριβή, η παραγραφή διαρκεί 10 χρόνια.
• Η διάρκεια της παραγραφής επεκτείνεται σε 15 χρόνια εάν δεν έχει υποβληθεί καθόλου δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Με αυτή την απόφαση, το ΣτΕ καθορίζει σαφή όρια για την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων και διασφαλίζει την τήρηση της νομοθεσίας σύμφωνα με τις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της διαφάνειας.
Διαβάστε επίσης:
ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία τον Νοέμβριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr