Στη δαγκάνα της εφορίας και όχι μόνο θα μπαίνουν όλα τα χρέη προς το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στα τέλη του 2025, μετά και την λειτουργία ειδικού ψηφιακού συστήματος το οποίο θα ελέγχει τη φερεγγυότητα των πολιτών.
Πρόκειται για το πληροφοριακό σύστημα του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος, το Κεντρικό Μητρώο Παρακολούθησης του Ιδιωτικού Χρέους και την Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που θα διαλειτουργούν, ανταλλάσσοντας και ενσωματώνοντας δεδομένα με οργανωμένο και αυτόματο τρόπο.
Το νέο αυτό σύστημα θα χαρτογραφεί όλα τα χρέη πολιτών επιχειρηματιών προς τράπεζες, τα funds, την Εφορία, τον ΕΦΚΑ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και της κινητής τηλεφωνίας.
Ο τρόπος παρακολούθησης χρεών θα επιτυγχάνεται μέσα απο τρία ψηφιακά συστήματα
Το κεντρικό μητρώο πιστώσεων
Το πληροφοριακό σύστημα του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων που ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος θα αποτελεί την εθνική βάση δεδομένων που θα καταγράφει αναλυτικά το ιστορικό πληρωμών κάθε μεμονωμένου δανείου των πελατών όλων των τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τα είδη των εξασφαλίσεων που έχουν παρασχεθεί.
Η εφαρμογή θα διασφαλίζει ωστόσο αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας και προστασίας των δεδομένων με σκοπό τη διαφύλαξη των πληροφοριών των δανειοληπτών που υποβάλλονται από τους δανειστές στο Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων.
Το Μητρώο παρακολούθησης ιδιωτικού χρέους
Το μητρώο παρακολούθησης ιδιωτικού χρέους θα συλλέγει δεδομένα από δημόσιους και ιδιωτικούς πιστωτές, καθώς και από άλλες σχετικές πηγές. Στο ψηφιακό αυτό σύστημα θα τηρείται και θα καταγράφεται σε αναλυτική βάση το ιστορικό οφειλών, το είδος των οφειλών και κάθε άλλη πληροφορία που σχετίζεται με το υφιστάμενο ιδιωτικό χρέος φυσικών και νομικών προσώπων.
Στην αρχική φάση λειτουργίας, το Μητρώο θα διαλειτουργεί και θα αντλεί στοιχεία σε ανωνυμοποιημένη μορφή από το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τους χρηματοδοτικούς φορείς, το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησηςκαι το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς της «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ».
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ένταξη πιστωτών του ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως Δήμοι, εταιρείες παροχής ενέργειας κ.ά.
Και τέλος την Αρχή πιστοληπτικής αξιολόγησης
Η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα έχει λειτουργική ανεξαρτησία θα βαθμολογεί, θα αξιολογεί την πιθανότητα αθέτησης μιας υποχρέωσης και θα παρέχει στοιχεία για την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών, ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Απο το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης θα μπορούν να παίρνουν ιδιωτικοί φορείς, όπως τράπεζες, εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, αλλά και άλλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια, να ρυθμίσουν οφειλές ή να δώσουν πίστωση για την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.
Διαβάστε επίσης
Κομισιόν: Αρχίζει ο «πόλεμος» με την Κίνα, υπερψηφίστηκε η πρόταση για δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα
Αττική Οδός: Μειωμένα διόδια από 2,8 σε 2,5 ευρώ από την Κυριακή – Τι ισχύει για τα e-Pass
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr