Ο Άρης είναι ένας πλανήτης χωρισμένος στα δύο αφού το νότιο ημισφαίριο αποτελείται από υψίπεδα, που χαρακτηρίζονται από πολλούς μεγάλους κρατήρες, ηφαίστεια και φαράγγια, ενώ το βόρειο ημισφαίριο χαρακτηρίζεται από ομαλές πεδινές περιοχές. Μάλιστα, ο λεγόμενος «κόκκινος πλανήτης» θεωρείται ότι είχε έναν ωκεανό που κάλυπτε το βόρειο ημισφαίριο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το IFL Science, τα νέα δεδομένα από το κινεζικό ρόβερ Zhurong συμφωνούν. Αναλυτικά, τα στοιχεία που συλλέχθηκαν τόσο στο διάστημα όσο και στο έδαφος του πλανήτη Άρη, αποκάλυψαν περισσότερες ενδείξεις για πετρώματα και περιοχές στον «κόκκινο πλανήτη» που πιθανότατα αλλοιώθηκαν από το νερό. Η επιστημονική ομάδα, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι ακόμη σίγουρη αν ήταν ένα θαλάσσιο περιβάλλον, τρεχούμενο νερό ή πάγος που αλλοίωσε αυτά τα πετρώματα, αλλά θεωρείται δεδομένη η εμπλοκή του νερού.
Άλλωστε, το Zhurong είχε ήδη βρει αποδείξεις που αφορούν στην παρουσία του νερού στον πλανήτη Άρη, όταν ανακάλυψε περίεργες θαμμένες πολυγωνικές δομές. Το Zhurong προσγειώθηκε στην περιοχή Utopia Planitia στις 14 Μαΐου 2021 και εργάστηκε στην επιφάνεια του Άρη για περίπου έναν χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, το Zhurong απενεργοποιήθηκε εξαιτίας μιας αμμοθύελλας και του αρειανού χειμώνα, με την Κίνα να ανακοινώνει το τέλος του σχεδόν έναν χρόνο αφότου σταμάτησε να λειτουργεί.
Mars’s Frozen Ocean Likely Existed About 3.6 Billion Years Agohttps://t.co/PYBVJQuZVy
— IFLScience (@IFLScience) November 8, 2024
Τι έδειξε νέα μελέτη για το νερό στον πλανήτη Άρη
Η περιοχή Utopia Planitia θεωρήθηκε, για ένα διάστημα, η πιθανή παράκτια ζώνη του ωκεανού στον πλανήτη Άρη. Μία νέα επιστημονική εργασία, που δημοσιεύθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2024 στο Scientific Reports, δείχνει ότι η περιοχή προσγείωσης του Zhurong μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη.
Αναλυτικά, το ένα τμήμα της περιοχής Utopia Planitia στον Άρη έχει χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το νερό και δεν εξαρτώνται από την ποσότητα του νερού που υπάρχει – αυτό βρίσκεται στα νότια. Στα βόρεια, υπάρχει μια περιοχή που έχει επίσης χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το νερό, αλλά από την τροχιά φαίνεται ότι αυτά τα χαρακτηριστικά απαιτούσαν μεγαλύτερη παρουσία νερού για να σχηματιστούν.
Ως εκ τούτου, στο επικρατέστερο σενάριο των ερευνητών, ένας μεγάλος ωκεανός υπήρχε στον πλανήτη Άρη πριν από περίπου 3,65 έως 3,68 δισεκατομμύρια χρόνια – πιθανότατα είχε παγωμένη επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 230 εκατομμυρίων ετών, ο ωκεανός υποχώρησε μέχρι που εξαφανίστηκε εντελώς.
Το Zhurong προσγειώθηκε στο νότιο τμήμα της παράκτιας ζώνης, δηλαδή σε σημείο χωρίς άφθονη ποσότητα νερού, αλλά επιβεβαιώθηκε η παρουσία ορυκτών που όντως δημιουργήθηκαν σε αλληλεπιδράσεις νερού ή πάγου, αλλά δεν μπορούσε με βεβαιότητα να τονιστεί ότι τα πετρώματα αυτά αλλοιώθηκαν από έναν ωκεανό ή από κάποιο άλλο υδάτινο γεγονός, που σημειώθηκε πριν από αιώνες.
Σε ολόκληρο τον «κόκκινο πλανήτη», τα ρόβερ και τα τροχιοφόρα έχουν βρει πλήθος αποδείξεων για ποτάμια, λίμνες, ακόμη και για αυτόν τον πιθανό ωκεανό στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη. Έτσι, αυτές οι επιστημονικές αποστολές δημιουργούν μια συνεκτική εικόνα για το πώς ήταν ο Άρης, αλλά εξακολουθούν να λείπουν κομμάτια του παζλ. Ο πλανήτης Άρης μπορεί να ήταν θερμός και υγρός ή ψυχρός και υγρός ή ακόμη και τα δύο για κάποιο χρονικό διάστημα. Μία επιστημονική αποστολή βορειότερα από το σημείο προσεδάφισης του Zhurong, επομένως μπορεί να βρεθούν περισσότερες αδιάσειστες αποδείξεις ότι υπήρχε ωκεανός στον Άρη, αλλά και το πώς μπορεί να ήταν αυτός ο ωκεανός.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ