Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στα rapid tests που πραγματοποίησαν οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ την Πέμπτη 12 Αυγούστου στη Λαμία, με τη συνεργασία του δήμου.
Αρκετά όμως ήταν και τα νέα κρούσματα που αποκαλύφθηκαν από τις δειγματοληψίες στην πλατεία Ελευθερίας και στο νέο σημείο στο δημοτικό πάρκινγκ στα Γαλανέικα. Οι περισσότεροι είχαν έρθει από διακοπές – κυρίως σε νησιά – ενώ σχεδόν οι μισοί ήταν εμβολιασμένοι.
Ειδικότερα, στην πλατεία Ελευθερίας, έγιναν 226 γρήγορα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του sars-cov-2 και βρέθηκαν οκτώ (8) θετικά (ποσοστό θετικότητας 3,54%) με τις ηλικίες τους μεταξύ 8 και 37 ετών.
Έξι (6) από αυτά βρισκόντουσαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα σε διακοπές (κυρίως σε νησιά), ενώ τα πέντε (5) είναι εμβολιασμένα και τα περισσότερα ασυμπτωματικά. Συνολικά οι πέντε από τους οκτώ είναι ασυμπτωματικοί. Τα μισά (4) αφορούν ενδοοικογενειακή διασπορά. Δύο (2) ανέφεραν και θετικό self test.
Στα Γαλανέικα (Αλύτρωτων Πατρίδων και Αγίας Παρασκευής), έγιναν 187 τεστ και βρέθηκαν τέσσερα (4) θετικά (2,14%) με ηλικίες 8 έως 26 ετών.
Τα τρία αναφέρουν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και είναι ασυμπτωματικά, ενώ το τέταρτο είχε ήπια συμπτώματα.
Τα αποτελέσματα των τελευταίων μελετών σχετικά με το κίνδυνο που διατρέχουν οι εμβολιασμένοι να κολλήσουν κορωνοϊό και κατά πόσο οι εμβολιασμένοι που μολύνονται μεταδίδουν τον ιό, αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων, υπεύθυνος για θέματα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Στασινός.
Αφορμή στάθηκαν τα συνεχιζόμενα κρούσματα σε εμβολιασμένους συμπολίτες μας που ανέδειξαν τα τεστ του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα το 50% των τεστ της Πέμπτης (12/8), τα 4 στα 9 από τις δειγματοληψίες της Τετάρτης (11/8) και τα 4 στα 6 σε αυτές της Τρίτης (10/8), ενώ τη Δευτέρα είχαν προηγηθεί άλλα δύο σε άτομα των οποίων το ένα είχε εμβολιαστεί με το μονοδοσικό και το άλλο είχε κάνει μόνο την πρώτη δόση προ εβδομάδος!
Αυτό που τονίζει ο κ. Στασινός είναι ότι «όλα τα εμβόλια έχουν σχεδόν μηδενίσει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου».
Τι γίνεται όμως όταν οι εμβολιασμένοι μολύνονται; Μεταδίδουν τον ιό και πόσο;
Ο κ. Στασινός σημειώνει: «Σύμφωνα με τελευταίες δημοσιευμένες μελέτες(Απρίλιος 2021) της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England),που συμπεριέλαβε πάνω από 365.000 νοικοκυριά με εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα μέλη, τα εμβόλια Astra Zeneca και Pfizer μείωσαν τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού κατά 40-60%».
»Παρόμοιες μελέτες κατέληξαν ότι στα μολυσμένα κρούσματα στον εμβολιασμένο πληθυσμό, το ιικό φορτίο στο ρινικό επίχρισμα ήταν σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των ανεμβολίαστων διαγνωσμένων με τον ιό. Υπενθυμίζεται ότι η συγκέντρωση του ιού στη ρινική κοιλότητα είναι ευθέως ανάλογη με τον κίνδυνο μετάδοσης».
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι όλες οι μελέτες συγκλίνουν πως οι εμβολιασμένοι θετικοί (μολυσμένοι) στον ιό δεν νοσούν βαριά, σπάνια νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και μεταδίδουν πολύ λιγότερο εξασθενημένο ιικό φορτίο.
Και η παρέμβαση του κ. Στασινού καταλήγει με το παρακάτω συμπέρασμα – συμβουλή: «Παρόλα τα παραπάνω θετικά συμπεράσματα των επιστημόνων οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να φορούν τις μάσκες τους και να κρατάνε όλες τις προφυλάξεις όταν έρχονται σε επαφή με ανοσοκατεσταλμένους πολίτες (καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένους, νεφροπαθείς κλπ) καθώς και υπερήλικες, στους οποίους τα εμβόλια μπορεί να είναι αναποτελεσματικά.
»Η μοναδική λοιπόν λύση στην μολυσματικότητα που εμφανίζει η μετάλλαξη Delta (που μπορεί να έχει εως και 1.000 φορές παραπάνω ιικό φορτίο από την Alpha) είναι ο εμβολιασμός όλων όσων είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται σε κινητικότητα ή έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Μόνο τότε δεν θα έχουμε πολλούς νοσηλευόμενους,θα μειωθούν οι θάνατοι,θα προστατεύσουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας και θα επανέλθει η ζωή μας σε κανονικούς ρυθμούς».