Χθες, στην Ελλάδα καταγράφηκε η πρώτη μέρα δροσιάς έπειτα από 46 μέρες. Η θερμοκρασία αυξάνεται και η παρατεταμένη ζέστη δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας.
Νέα μελέτη αποκαλύπτει τις συνέπειες που έχει αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ προβλέπει και πως αν συνεχιστεί αυτό, τότε μέχρι το τέλος του αιώνα, δηλαδή σε 75 χρόνια από σήμερα, τότε οι θάνατοι από τη ζέστη θα τριπλασιαστούν στην Ευρώπη. Μάλιστα, η ίδια μελέτη που δημοσιεύτηκε Lancet Public Health και επικαλείται ο Guardian, κάνει ειδική αναφορά στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, δηλαδή την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Το κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τη ζέστη στην Ευρώπη, και ορισμένοι υποστήριξαν ότι η κλιματική αλλαγή θα ωφελήσει την κοινωνία μειώνοντας αυτούς τους θανάτους. Ωστόσο, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Public Health, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των θανάτων θα ανταποκρινόταν αργά στην υπερθέρμανση του καιρού και μπορεί ακόμη και να αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και είναι πιο ευάλωτοι σε επικίνδυνες θερμοκρασίες.
{https://x.com/ISGLOBALorg/status/1823072502681129137}
Εάν η παγκόσμια θερμοκρασία φτάσει τους 3 ή 4 βαθμούς Κελσίου, διαπίστωσαν οι ερευνητές, η αύξηση των θανάτων λόγω θερμότητας θα ξεπεράσει κατά πολύ την πτώση των θανάτων από το κρύο.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να δημιουργήσει «πρωτοφανείς προκλήσεις» στα δημόσια συστήματα υγείας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καύσωνα. «Πολλοί περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αναμένεται να συμβούν καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο μειώνονται ελάχιστα», δήλωσε ο Νταβίντ Γκαρσία-Λεόν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Οι θάνατοι από ζεστό καιρό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 129.000 θανάτους ετησίως, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000. Ωστόσο, ο ετήσιος αριθμός θανάτων από το κρύο και τη ζέστη στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί από 407.000 ανθρώπους σήμερα σε 450.000 το 2100, ακόμη κι αν οι παγκόσμιοι ηγέτες επιτύχουν τον στόχο τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η έρευνα έρχεται μετά από μια σειρά από καύσωνες που έχουν προκαλέσει όλεθρο σε ολόκληρη την ήπειρο. Τα αποτελέσματά της αμφισβητούν τα επιχειρήματα από τους αρνητές του κλίματος ότι η παγκόσμια θέρμανση είναι καλή για την κοινωνία επειδή λιγότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από το κρύο.
Ακόμη και στην Ευρώπη, την πιο δροσερή κατοικημένη ήπειρο, οι ζωές που χάνονται από την ισχυρότερη ζέστη θα αντισταθμίσουν αυτές που σώθηκαν από το πιο ήπιο κρύο, διαπίστωσε η μελέτη. Χώρες σε όλη την Ασία, την Αφρική, την Ωκεανία και την Αμερική ψήνονται σε ακόμη πιο θανατηφόρες θερμοκρασίες.
«Αυτή η έρευνα είναι μια έντονη υπενθύμιση του αριθμού των ζωών που θέτουμε σε κίνδυνο εάν αποτύχουμε να δράσουμε αρκετά γρήγορα κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Μαντλίν Τόμσον, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων και προσαρμογής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα έρευνας για την υγεία Wellcome, το οποίο δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Ο προβλεπόμενος τριπλασιασμός των άμεσων θανάτων λόγω θερμότητας στην Ευρώπη «δεν ήταν καν η πλήρης εικόνα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την έρευνα που συνδέει την υπερβολική ζέστη με τις αποβολές και τη χειρότερη ψυχική υγεία. «Και μετά υπάρχουν οι έμμεσες επιπτώσεις. Έχουμε ήδη δει πώς τα ακραία φαινόμενα καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν αποτυχία των καλλιεργειών, καταστροφή από τις πυρκαγιές, να βλάψουν κρίσιμες υποδομές και να πλήξουν την οικονομία – όλα αυτά θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας».
Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα σε 854 πόλεις για να εκτιμήσουν τους θανάτους από τις υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο.
Διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα σκότωνε περισσότερους ανθρώπους σε όλα τα μέρη της Ευρώπης, αλλά ότι το μεγαλύτερο βάρος θα έπεφτε στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και μέρη της Γαλλίας.
Προέβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων από τις δυσάρεστες θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά 13,5% εάν ο πλανήτης θερμανθεί 3 βαθμούς Κελσίου – ένα επίπεδο κλιματικής κατάρρευσης ελαφρώς υψηλότερο από αυτό που αναμένεται να προκαλέσουν οι πολιτικές – οδηγώντας σε 55.000 επιπλέον θανάτους.
Οι περισσότεροι από αυτούς που θα πεθάνουν θα είναι άνω των 85 ετών. Ο Γκάρι Κωνσταντινούδης, επιδημιολόγος από το Κέντρο Περιβάλλοντος και Υγείας του MRC, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι η μελέτη ήταν υψηλής ποιότητας και παρείχε πολύτιμες γνώσεις, αλλά προειδοποίησε ότι η πρόβλεψη θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία ήταν περίπλοκη και θα περιέχει πάντα αβεβαιότητα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ