Οι αρχές της Νότιας Κορέας επέβαλαν απαγόρευση εξόδου στο εξωτερικό στον Πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ καθώς οι εισαγγελείς εξετάζουν να του απαγγείλουν πιθανές κατηγορίες για εξέγερση για την αποτυχημένη απόπειρά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο την περασμένη εβδομάδα.
Ενώ ο Γιουν επέζησε από την ψηφοφορία για πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης το Σάββατο, η πολιτική του επιβίωση είναι πλέον αμφίβολη. Την απαγόρευση ταξιδιού στον ηγέτη της χώρας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το Γραφείο Ερευνών Διαφθοράς.
Το κόμμα του είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα ζητήσει την παραίτηση του Γιουν και προέτρεψε τον πρόεδρο να αναστείλει τα καθήκοντά του για να προστατεύσει τη χώρα από «σοβαρό κίνδυνο».
Οι Νοτιοκορεάτες παρακολούθησαν με δυσπιστία και έκπληξη να διαδραματίζονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όταν ο Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε μια τηλεοπτική ανακοίνωση αργά την Τρίτη. Αψηφώντας το στρατιωτικό διάταγμα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω για να απαιτήσουν την παραίτηση του Γιουν.
Σε μια έντονα δραματική νύχτα, οι βουλευτές πέρασαν μαχόμενοι σχεδόν 300 στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης και ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της άρσης του στρατιωτικού νόμου, που ο πρόεδρος ήταν νομικά υποχρεωμένος να υπακούσει.
Η κήρυξη στρατιωτικής έκτακτης ανάγκης, αν και διήρκεσε έξι ώρες, προκάλεσε εκτεταμένη οργή σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία παραμένει βαθιά πληγωμένη από τη βιαιότητα του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια δεκαετιών στρατιωτικής δικτατορίας πριν κερδίσει έναν μακρύ, αιματηρό αγώνα για τη δημοκρατία τη δεκαετία του 1980.
Το Σάββατο, ο Γιουν ζήτησε συγγνώμη από το έθνος στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο, αναγνωρίζοντας ότι «προκάλεσε άγχος και ταλαιπωρία» στους πολίτες της Νότιας Κορέας.
«Αυτή η δήλωση έκτακτης ανάγκης στρατιωτικού νόμου προήλθε από την απελπισία μου ως ο απόλυτος υπεύθυνος για τις κρατικές υποθέσεις», είπε ο Γιουν σε μια δίλεπτη ομιλία.
Η απόφαση της αστυνομίας να επιβάλει την ταξιδιωτική απαγόρευση στον Γιουν έρχεται καθώς ένας διοικητής των ειδικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας ζήτησε συγγνώμη επειδή διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, λέγοντας ότι τους έθεσε σε «σοβαρό κίνδυνο».
Ο συνταγματάρχης Κιμ Χέουν Τάε Kim, διοικητής της 707 Special Task Force της Νότιας Κορέας, περιέγραψε τον εαυτό του σε δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση τη Δευτέρα ως «ανίκανο και ανεύθυνο διοικητή» όταν εξουσιοδότησε τα στρατεύματα να εισβάλουν στην Εθνοσυνέλευση κατά την εντολή του Προέδρου.
«Διέταξα την αποστολή στην Εθνοσυνέλευση. Ως επιτόπιος διοικητής των 197 στρατευμάτων που εμπλέκονταν, ήμουν ο πρώτος που έφτασα με ελικόπτερο. Τους ανέθεσα να σφραγίσουν το κτίριο, να εμπλακούν σε φυσικές αντιπαραθέσεις στις μπροστινές και πίσω πύλες, να σπάσουν τζάμια και να μπουν στις εγκαταστάσεις», είπε.
«Αν είχαν δοθεί τέτοιες εντολές στη μάχη, όλοι θα είχαν πεθάνει», πρόσθεσε. «Αυτά τα στρατεύματα είναι τα πιο τραγικά θύματα αυτής της κατάστασης. Δεν είναι ένοχοι. Το μόνο τους λάθος έγκειται στο ότι ακολουθούν τις εντολές ενός ανίκανου διοικητή. Σας παρακαλώ να τους συγχωρήσετε».
Διαβάστε επίσης:
Συρία: Μεταβατικός πρωθυπουργός ο Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ, μετά την πτώση του Άσαντ
Η Χαμάς «συγχαίρει» τον συριακό λαό μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr