Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά μετά την διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία δεν περιείχε μόνο την σφοδρή κριτική στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξωτερική πολιτική την οποία αποδόμησε πλήρως, αλλά και μηνύματα για το πολιτικό του αύριο.
Ο πρώην πρωθυπουργός αρχικά είπε ότι δεν είναι μόνος σε αυτά που λέει υπονοώντας ότι υπάρχουν πολλοί εντός της Nέας Δημοκρατίας, είτε στελέχη είτε ψηφοφόροι, που συμφωνούν με τις απόψεις του. «Νομίζετε ότι όσα είπα μόνο εγώ τα πιστεύω; Αν ήμουν μόνο εγώ δε θα ενοχλούσα κανέναν. Πιστεύω ότι χαλάω τη σούπα».
Και για να το κάνει πιο σαφές, ο κύριος Σαμαράς επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις τόσο ως προς αυτά που λέει ο ίδιος και ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ως προς την διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.
«Ξέρω ότι έγινε μια δημοσκόπηση που έλεγε ότι οι απόψεις Σαμαρά και Καραμανλή είχαν απήχηση 50% και ότι το 40% μέσα στη Νέα Δημοκρατία διαφωνούσε με τη διαγραφή μου.»
Μάλιστα, για να επιβεβαιώσει την απήχηση των απόψεών του στην συντηρητική παράταξη επικαλέστηκε και την αποχή των νεοδημοκρατών στις ευρωεκλογές.
«Θα σας πω ότι 1,3 εκατομμύρια νεοδημοκράτες παραιτήθηκαν από το να ψηφίσουν. Δεν ψήφισαν στις ευρωεκλογές γιατί λίγο πλέον η ΝΔ μοιάζει με την παράταξη που όλοι ξέρουμε».
Ο πρώην πρωθυπουργός έκλεισε την καταγραφή του στο πώς έχουν συμπεριφερθεί μέχρι τώρα κατά την άποψή του οπαδοί και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με τη φράση «θα παραμείνω και μάχιμος και παρών».
Όλα αυτά μαζί αφήνουν ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για το μέλλον. Γιατί πολύ απλά ο κύριος Σαμαράς λέει πως υπάρχει κοινό και στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και εντός της Νέας Δημοκρατίας που τον ακούει και αποδέχεται τις απόψεις του.
Άλλωστε η φράση του ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μεταλλαχθεί σε Ποτάμι, στη δική του λογική του δίνει το δικαίωμα να εκφράσει τη Νέα Δημοκρατία ή τη δεξιά παράταξη που ο ίδιος έχει στο μυαλό του και που όπως είπε χθες την θέλουν και το 1,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.
Αν θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος είναι κάτι που κάνεις σήμερα δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει ή να το αποκλείσει, το σίγουρο όμως είναι ότι μέχρι τις εκλογές ο κ. Σαμαράς θα αποδομεί με δημόσιες παρεμβάσεις του το κόμμα στο οποίο υπήρξε πρόεδρος και πρωθυπουργός και θα εξαπολύει βέλη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο στήριξε για να γίνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Εκτός πάντως από τα όσα είπε για το εσωτερικό και την φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Σαμαράς πρόσθεσε στην κριτική του κατά του υπουργείου Εξωτερικών και του Γιώργου Γεραπετρίτη, την απόλυση του οποίου ζήτησε εκ νέου, δύο νέα στοιχεία που πιθανότατα συνιστούν τις βόμβες προανήγγειλαν χθες συνομιλητές του.
Το πρώτο στοιχείο είχε να κάνει με το ιταλικό σκάφος που όπως λέει ενώ έκανε εργασίες σε διακηρυγμένη ελληνική ΑΟΖ για να το κάνει αυτό ρώτησε την Τουρκία.
«Κι ερωτώ : Γιατί ενημέρωσε το Ιταλικό πλοίο την Τουρκία για εργασίες σε διακηρυγμένη ελληνική ΑΟΖ; Ξέρει μήπως κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση να μας πει ή …όλα καλά;»
Το δεύτερο στοιχείο αφορούσε την πίεση που όπως ισχυρίζεται ο κ. Σαμαράς άσκησε η Ελλάδα στην Κύπρο προκειμένου να αποδεχθεί και να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Τούρκου διπλωμάτη Φεριντούν Συνιρίογλου ως νέου γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ.
«Ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι πολιτικά παράλογο και αφύσικο να ψηφίσει η ίδια η Κύπρος τον κατακτητή της» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς εμπλέκοντας στην όλη υπόθεση και την κυπριακή Δημοκρατία, από την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επιβεβαίωση των λεγομένων περί πιέσεων.
Για όλα αυτά πάντως γαλάζιοι βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη αρνήθηκαν να σχολιάσουν το οτιδήποτε, λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς δεν είναι πια βουλευτής και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ανεξάρτητος βουλευτής και μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ενώ η κυβέρνηση δεν πήρε θέση ούτε μέσω διαρροής για τα όσα την κατηγόρησε ο πρώην πρωθυπουργός.
Πάντως ο κύριος Σαμαράς σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδιδαν χθες αργά το βράδυ οι συνεργάτες του, δεν θα συμμετάσχει στην διαδικασία του προϋπολογισμού με ομιλία του στη Βουλή ούτε θα είναι παρών στην ψηφοφορία που θα γίνει τα μεσάνυχτα της Κυριακής, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να μην καταψηφίσει ευθέως τον προϋπολογισμό αλλά να απέχει από την ψήφισή του.
Διαβάστε επίσης:
Διαβεβαιώσεις Λιβάνιου: Εκλογές το 2027 με τον ίδιο εκλογικό νόμο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr