Έντονες είναι οι αντιδράσεις από ιατρικές ενώσεις και φορείς, για το σχέδιο νόμου που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον προσωπικό γιατρό, που κατατέθηκε στις 24 Σεπτέμβριου και σήμερα στις 21.50 ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση.
Τις περισσότερες επικρίσεις των γιατρών στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του υπουργείου Υγείας» συγκεντρώνει η απόφαση να αναλάβουν ρόλο Προσωπικού γιατρού οι αγροτικοί.
Οι ιατρικές ενώσεις ισχυρίζονται πρόκειται για ανειδίκευτους νέους γιατρούς που μόλις έχουν λάβει το πτυχίο τους από την Ιατρική Σχολή και η θητεία τους διαρκεί 12 μήνες.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ότι οι πολίτες που θα είναι εγγεγραμμένοι στους αγροτικούς γιατρούς, θα πρέπει κάθε χρόνο να επιλέγουν άλλο γιατρό, γεγονός δεν βοηθάει στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης αλλά και στη σταθερή παρακολούθηση των ιατρικών προβλημάτων.
Οι ενστάσεις για τον προσωπικό γιατρό
Οι ενστάσεις που διατυπώνουν δημοσίως οι φορείς της υγείας μεταξύ άλλων είναι:
1.Το ποσό των 40.000 ευρώ το οποίο θα δίνεται ως κίνητρο στους νέους γιατρούς που θα ξεκινούν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας από το 2025, δεν επαρκεί τονίζουν οι παθολόγοι αφού ουσιαστικά αντιστοιχεί σε 350 ευρώ «καθαρά» το μήνα.
2. Ειδικά για τις αμοιβές των Προσωπικών γιατρών επισημαίνουν την ανάγκη να αναπροσαρμοστούν στις σημερινές ανάγκες διαβίωσης. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι αντίστοιχες αμοιβές στο εξωτερικό είναι πολύ μεγαλύτερες, τριπλάσιες για παράδειγμα στο ΓΕΣΥ της Κύπρου.
3. Η μετατροπή των ειδικευομένων γιατρών της Γενικής Ιατρικής αλλά και της Παθολογίας σε προσωπικούς γιατρούς δημιουργεί αντιδράσεις καθώς οι επιστημονικοί φορείς θεωρούν ότι εξαναγκάζονται οι νέοι γιατροί να αναλάβουν άλλον έναν ρόλο τη στιγμή που θα πρέπει να εκπαιδεύονται μέσα στα νοσοκομεία. Οι εκπρόσωποι του κλάδου μάλιστα θεωρούν ότι με τις μεθόδους αυτές υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
4. Αναφορικά με τους Παιδιάτρους, η επιστημονική κοινότητα διατυπώνει ερωτηματικά για το πού θα βρεθούν οι παιδίατροι για να καλυφθούν 530.000 παιδιά με δωρεάν επισκέψεις.
Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα ελάχιστοι παιδίατροι έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι καλύπτουν 200 επισκέψεις δωρεάν μηνιαίως για τους εγγεγραμμένους πολίτες και η σύμβασή τους θα συνεχιστεί έως και το τέλος του χρόνου με 2.000 ευρώ μηνιαίως.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό, αναμένεται από αύριο και για τις επόμενες εβδομάδες να κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση.
Διαβάστε επίσης
Αποσύρει φάρμακο ο ΕΟΦ για ρευματικές παθήσεις
Εγκεφαλικό: Προσοχή στα «ένοχα» ροφήματα
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr