Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην πρόταση της Σλοβακίας να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία για να τερματιστεί η σύγκρουση, που, όπως είπε, η Ρωσία είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει.
Ο Πούτιν, ο οποίος αυτή την εβδομάδα φιλοξένησε τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο στο Κρεμλίνο, είπε ότι ο Φίτσο, που αντιτίθεται στην στρατιωτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, είχε προσφερθεί προκειμένου η χώρα του να φιλοξενήσει τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Πούτιν είπε ότι οι αρχές της Σλοβακίας «…θα ήταν ευτυχείς να παράσχουν τη δική τους χώρα ως πλατφόρμα για διαπραγματεύσεις. Δεν είμαστε αντίθετοι, εάν πρόκειται για αυτό. Γιατί όχι; Εφόσον η Σλοβακία παίρνει μια τόσο ουδέτερη θέση».
Η Σλοβακία θεωρείται ως ένα από τα στρατόπεδα των κρατών μελών της ΕΕ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που είναι δύσπιστα στην υποστήριξη της Ουκρανίας και υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Γιουράι Μπλάναρ δήλωσε ότι η Σλοβακία επιδιώκει εδώ και καιρό μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση και ότι τα σχόλια του Πούτιν ήταν ένα «θετικό μήνυμα» για τον τερματισμό του πολέμου.
«Η σλοβακική διπλωματία είναι έτοιμη να συνεισφέρει ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία με αυτόν τον τρόπο και έχουμε επίσης κοινοποιήσει αυτή την επιλογή στους Ουκρανούς εταίρους», σε κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Μπλάναρ σε δήλωση που δόθηκε αργά την Πέμπτη.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα επικρίνει τη Σλοβακία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, για τον φιλικό τόνο που χρησιμοποιεί ο Φίτσο προς τη Ρωσία από την επιστροφή του στην εξουσία μετά τις εκλογές το 2023.
Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης με το Κίεβο, αλλά ότι, ωστόσο, θα πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ξανά τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, γνωστό ως Oreshnik, αλλά δεν βιάζεται να το κάνει.
«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να το χρησιμοποιήσουμε και σήμερα και αύριο, αν χρειαστεί», είπε ο Πούτιν.
Εάν χρειαστεί, είπε ο Πούτιν, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πιο ισχυρά όπλα μεσαίου βεληνεκούς.
Διαβάστε επίσης:
Καταδίκη σε θάνατο στον δράστη επίθεσης με αυτοκίνητο στην Κίνα – Είχαν σκοτωθεί 35 άνθρωποι
Φυσικό αέριο: Μέσω Ελλάδας παρέλαβε η Ουκρανία το πρώτο της φορτίο LNG από τις ΗΠΑ
ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση στην Κομισιόν για την πιθανή σύναψη παράνομου τουρκοσυριακού συμφώνου
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr