Ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε αιφνιδιαστικά και μάλλον απρόσμενα τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης τη Δευτέρα και ενώ η μάχη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μπήκε στην τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές.
Υιοθετώντας μία τακτική πόλωσης, επιτέθηκε σχεδόν σε όλους τους διεκδικητές της αρχηγίας, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς, διχαστικούς χαρακτηρισμούς: Βαρόνοι, φευγάτοι, αλαζόνες, πρίγκιπες, ήταν μερικοί από αυτούς τους χαρακτηρισμούς.
Μέχρι τώρα ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαινόταν να διατηρεί την ψυχραιμία του. Και να κινείται σε γενικά χαμηλούς τόνους στη ρητορική του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η στρατηγική που ακολουθούσε ο ελεγχόμενος από εκείνον κομματικός μηχανισμός δεν κινούνταν με οξύτητα και ένταση στο εσωκομματικό πεδίο.
Αλλά η υιοθέτηση από τον ίδιο μίας γραμμής μετωπικών επιθέσεων, ερμηνεύτηκε αρχικά ως δείγμα εκνευρισμού – και μάλλον ισχύει. Και τούτο διότι διαπιστώνει ότι: Οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν καθαρό προβάδισμα (τουναντίον), ο Δούκας δεν επλήγη όσο εκτιμούσαν κάποιοι από το ντιμπέιτ, ενώ ο Γερουλάνος, η Διαμαντοπούλου, ο Κατρίνης και η Γιαννακοπούλου εξακολουθούν να τον πιέζουν, στερώντας του πολύτιμες προσθήκες στο οργανωμένο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με την κριτική που του ασκούν και η οποία ενισχύει το αίτημα αλλαγής ηγεσίας.
Όμως η επιλογή της όξυνσης και της πόλωσης, που τον μετακινεί σε μία γραμμή με εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο και ουσιαστικά είναι «μόνος μου και όλοι σας», έχει και βαθύτερη στόχευση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καταφέρει μεν να διατηρήσει δυνάμεις που (θεωρεί ότι) εμφανίζουν περίπου βέβαιη την παρουσία του στο δεύτερο γύρο, αλλά οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το αίτημα για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είναι πλειοψηφικό. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις το ποσοστό που τάσσεται υπέρ της εκλογής ενός νέου αρχηγού φτάνει ή και ξεπερνά το 65%. Αυτό δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε βρεθεί απέναντί του στο δεύτερο γύρο μπορεί αν εκφράσει και να εξασφαλίσει αυτό το πλειοψηφικό ρεύμα. Αλλά είναι εμφανές ότι οι «δεξαμενές» που έχει ο νυν πρόεδρος για το δεύτερο γύρο είναι μάλλον περιορισμένες.
Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα φαίνεται ότι η πλευρά Ανδρουλάκη θεωρεί ως καλύτερη απάντηση είναι να εξασφαλίσει από τον πρώτο γύρο μία αξιόλογη διαφορά από τον δεύτερο. Έτσι ώστε να δημιουργήσει μία τέτοια δυναμική, που να κάμψει αυτό το αίτημα αλλαγής ηγεσίας, να ενισχύσει την «παράσταση νίκης» του Ανδρουλάκη και να αποθαρρύνει τυχόν συμμαχίες στην κορυφή ή στη βάση των αντίπαλων στρατοπέδων. Άλλωστε και το 2021 είχε κάνει το ίδιο, αποκτώντας ισχυρό προβάδισμα από τον Παπανδρέου ήδη στον πρώτο γύρο, καθιστώντας τον δεύτερο «τυπική διαδικασία». Τότε μάλιστα τον στήριξε στο β’ γύρο και ο… Λοβέρδος.
Εάν δηλαδή έχει διαφορά από τον δεύτερο (όποιος κι αν είναι αυτός), που να συνιστά ένα «καθαρό προβάδισμα» και να πλησιάζει ακόμα και το διψήφιο ποσοστό, τότε ελπίζει ότι θα αποτρέψει τη δημιουργία συμπαγούς μετώπου απέναντί του στο δεύτερο γύρο.
Η στρατηγική αυτή είναι αμφιλεγόμενη, καθώς τώρα πολώνει όλα τα αντίπαλα στρατόπεδα, κόβοντας γέφυρες μαζί τους. Δύσκολο να τον συνδράμει, για παράδειγμα, ο Γερουλάνος όταν τον παρουσιάζει ως «πρίγκιπα» ή η Διαμαντοπούλου όταν την «φωτογραφίζει» ως… «φευγάτη».
Ελπίζει μόνο ότι με τις επιθέσεις αυτές θα συσπειρώσει τους «δικούς» του στο μέγιστο βαθμό και θα χαμηλώσει τις επιδόσεις των άλλων, διαμορφώνοντας ένα στάτους στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου, ικανού να επιβάλλει τις συνθήκες για τη δεύτερη Κυριακή.
Επιλογή, που πέρα από το τεράστιο ρίσκο για τον ίδιο τον Ανδρουλάκη, οδηγεί και σε ένα μεγάλο πρόβλημα για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, εάν επανεκλεγεί ο νυν πρόεδρος: Θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να λειτουργήσει μετά από όλα αυτά ο Ανδρουλάκης συνεκτικά, ενοποιητικά και συνθετικά με τόση πόλωση και οξύτητα που θα έχει ο ίδιος προκαλέσει.
Διαβάστε επίσης:
ΥΠΕΞ: Με ειδική μονάδα διαχείρισης κρίσεων θα αναχωρούν οι Έλληνες που επιθυμούν από το Λίβανο
ΣΥΡΙΖΑ – Αυλωνίτης: «Οι υπουργοί να δικάζονται όπως όλοι οι Έλληνες»
Μαμουλάκης υπέρ Φάμελλου: «Εξαιρετική περίπτωση υποψηφίου» (video)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr