Με τον χρόνο ανακοίνωσης του ανασχηματισμού να μετράει αντίστροφα, ο προβληματισμός που υπάρχει στο μέγαρο Μαξίμου δεν είναι μόνο για το αν το νέο υπουργικό σχήμα καταφέρει να δώσει κάποιες πρώτες απαντήσεις στην κοινωνική δυσαρέσκεια που έχει συσσωρευτεί και η οποία εκφράστηκε ποικιλοτρόπως στις συγκεντρώσεις της 28 Φεβρουαρίου.
Αλλά και για το αν στο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση προλαβαίνει να διορθώσει λάθη και παραλείψεις του προηγούμενου διαστήματος και να ξεκινήσει πολιτικές που θα έχουν αποτέλεσμα μέχρι τις αρχές του 2027, χρόνο που ο πρωθυπουργός τοποθετεί τις εκλογές.
Το αν ο πρωθυπουργός θα κάνει βαθιές αλλαγές στην συγκρότηση της νέας κυβέρνησής του ή ένα ροτέισον υπουργών και πολλές αποστρατείας υφυπουργών, θα απαντήσει κατά κάποιο τρόπο στο ερώτημα αυτό.
Γιατί, πώς μπορούν να γίνουν αλλαγές στο κράτος που να αντιληφθούν γρήγορα οι πολίτες όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός εάν αυτές κληθούν να τις υλοποιήσουν τα ίδια άτομα που δεν τις υλοποίησαν μέχρι σήμερα;
Το πρόβλημα του Μαξίμου
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του ανασχηματισμού είναι η αποδοτική λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι κοινό μυστικό ότι από την μέρα που έφυγε από εκεί ο Γρηγόρης Δημητριάδης και στη συνέχεια ο Γιώργος Γεραπετρίτης, η κατάσταση δεν εξομαλύνθηκε ποτέ και η αρρυθμία στην παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και στον εντοπισμό λαθών ήταν μία μόνιμη πρακτική.
Το επιτελικό κράτος που δομήθηκε με συγκεκριμένη λογική και βασίστηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα υπολειτουργούσε και η ευθύνη που θα αναλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον Άκη Σκέρτσο θα είναι πολύ μεγάλη και ουσιαστική στο πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση από δω και πέρα.
Ένα δεύτερο μεγάλο στοίχημα αφορά τα οικονομικά των πολιτών. Είναι κοινό μυστικό ότι σε μεγάλο βαθμό οι κυβερνήσεις κρίνονται όχι τόσο από αυτά που έχουν κάνει όσο από αυτά που υπόσχονται να κάνουν στο μέλλον και από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες τη στιγμή που ψηφίζουν.
Η απογοήτευση πολιτών για την οικονομία
Το εύρημα της δημοσκόπησης της Μetron Analysis που έδειξε ότι οικονομικά οι πολίτες περνούσαν καλύτερα το 2019 σε σχέση με σήμερα έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι σε αυτό τον τομέα πρέπει να γίνουν πολλά που ο πολίτης θα τα νιώσει στο πορτοφόλι του πέρα από την ουσιαστική πάταξη της ακρίβειας που ακόμα κι αν εν μέρει συμβαίνει, πρέπει να περάσει πολύς καιρός για να το καταλάβουν οι πολίτες στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.
Κατά συνέπεια τα στοιχήματα που αναλαμβάνει ο νέος ή η νέα υπουργός οικονομικών είναι μεγάλα και κρίσιμα. Και εκτός από την πίεση της κοινωνίας θα πρέπει να ανταποκριθεί και στην πίεση των βουλευτών που ζητούν να υπάρξουν παροχές και να μην την πατήσει η κυβέρνηση όπως την πάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με το περίφημο μαξιλάρι που εκ των υστέρων το κατηγορούν όλα τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Το στοίχημα της Υγείας
Ένα ακόμα στοίχημα αφορά την υγεία στο τιμόνι της οποίας πλην μεγάλης εκπλήξεως φαίνεται πως παραμένει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Τα προβλήματα στο ΕΣΥ, η υποστελέχωση των νοσοκομείων, η έλλειψη ευρωπαϊκού επιπέδου παροχών υγείας είναι αιτήματα που οι πολίτες διατυπώνουν πολύ ψηλά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αν και ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει σπάσει αυγά και έχει προχωρήσει αρκετά θέματα, επίσης γνωρίζει ότι πολλά από αυτά κρύβονται στη σκιά των πολιτικών συγκρούσεων που κατά καιρούς έχει ο υπουργός είτε με συνδικαλιστές από τον χώρο της υγείας είτε και με γιατρούς.
Η εντολή λοιπόν είναι το επόμενο διάστημα τα πράγματα να τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα και στην επικαιρότητα να κυριαρχούν σχεδόν αποκλειστικά οι θετικές ειδήσεις που μπορεί να παράγονται από την εφαρμοσμένη πολιτική του υπουργού. Το τεταμένο κλίμα στο χώρο της υγείας πρέπει να ηρεμήσει, είναι αυτό που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης από τον Άδωνι Γεωργιάδη στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι δυο τους.
Κρίσιμο πεδίο η Δικαιοσύνη
Μεγάλο στοίχημα είναι ακόμη και η απονομή δικαιοσύνης που συνδέεται άμεσα με την τραγωδία των Τεμπών. Το αν θα μείνει ή θα φύγει ο Γιώργος Φλωρίδης από το συγκεκριμένο υπουργείο πιθανότατα να το μάθουμε την ημέρα του ανασχηματισμού. Το βέβαιο είναι όμως ότι τα φώτα της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα θα στραφούν στο χώρο της Δικαιοσύνης και ο προβληματισμός που υπάρχει στο μέγαρο Μαξίμου για τα απογοητευτικά ποσοστά των δημοσκοπήσεων όσον αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στην δικαιοσύνη είναι μεγάλος. Άρα και εδώ μέγα ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης ως αμερόληπτου θεσμού και ως τελευταίο αποκούμπι για όλους τους πολίτες.
Τα δείγματα γραφής που θα δώσουν παλιοί και νέοι υπουργοί στους συγκεκριμένους τομείς θα κρίνουν εν πολλοίς εάν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανέλαβε για πρώτη φορά τα ηνία της χώρας το 2019 φτάσει στο τέλος της θητείας της ή οι εξελίξεις και η κοινωνική δυσφορία αλλάξουν τους σχεδιασμούς.
Διαβάστε επίσης:
Τελευταία συνάντηση Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκη: «Αφήσατε διακριτό αποτύπωμα»