Τα muffins είναι ένα αγγλοσαξονικό είδος ατομικών κέικ, γλυκών ή αλμυρών, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική.
Σήμερα, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ψήνουν τακτικά στο σπίτι, τα μικρά αυτά κέικ είναι ένα είδος που εκτιμάται ιδιαίτερα, λόγω της προσαρμοστικότητας και της ευκολίας τους. Αν παρασκευαστούν σε αλμυρή εκδοχή, όπως στην παρακάτω συνταγή, είναι ιδανικά για γρήγορο πρωινό στο σχολείο ή το γραφείο, ως εύκολο σε πρόσβαση σνακ ή ακόμα και για ένα ελαφρύ βραδινό.
Υλικά για τη Συνταγή
200 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
12 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 πρέζες πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
½ ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
100 γραμμάρια τυρί ένταμ ή γκούντα, χοντροτριμμένο ή κομμένο με το μαχαίρι σε μικρά κυβάκια
100 γραμμάρια ζαμπόν, χοντροκομμένο + επιπλέον, αν επιθυμείτε
2 αυγά
90 ml σπορέλαιο ή ήπιο ελαιόλαδο
190 ml γάλα
Εκτέλεση
1. Αρχικά κοσκινίστε σε ένα μπολ τα στέρεα υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι και αφήστε τα στην άκρη.
2. Ψιλοκόψτε το σχοινόπρασο, το τυρί και το ζαμπόν (κατά προτίμηση σε κύβους ½ εκατοστού) και προσθέστε τα κι αυτά στο μίγμα με το αλεύρι.
3. Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε ελαφρά τα αυγά, το λάδι και το γάλα και έπειτα ενώστε τα με τα στέρεα υλικά, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, χωρίς να το παρακάνετε με το ανακάτεμα.
4. Στρώστε μια φόρμα για 12 μάφιν με τα ειδικά χαρτάκια και προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις.
5. Μοιράστε τη ζύμη στα προετοιμασμένα φορμάκια και ψήστε τα για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Συμβουλή
-Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ζαμπόν με γαλοπούλα ή κοτόπουλο αλλά ιδανικά ταιριάζουν οι πιο έντονες γεύσεις όπως αυτές των αλλαντικών ή των λουκάνικων.
-Προσθέστε οποιοδήποτε λαχανικό, μυρωδικό ή βότανο επιθυμείτε όπως ελαφρά σοταρισμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή ξερά κρεμμύδια, ωμό σπανάκι baby, πράσο, ελιές, μπρόκολο στον ατμό κτλ.
-Δοκιμάστε να βάλετε στο κέντρο της ζύμης των μάφιν, προτού τα ψήσετε, μια μικρή μπαλίτσα μοτσαρέλας για μια τυρένια έκπληξη.
Διαβάστε επίσης:
Αμπελοφυλλόπιτα Θράκης (λόζνικ), από τα πομακοχώρια
Εύκολα τετράγωνα κέικ μήλου, με κανέλα και μαύρη ζάχαρη
Κοτόπουλο νεραγκούλα, το βαλκανικό πιάτο με τα φωτεινά χρώματα και την ελαφρώς πικάντικη γεύση
Cucina Povera | topontiki.gr