Μήνυμα «ανυπακοής και υπερηφάνειας», μήνυμα ότι «δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά, γιατί η Αριστερά είναι η ανάγκη της εποχής μας» έστειλε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης κατά την ομιλία του στην έναρξη του ιδρυτικού, 1ου Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς.
«Ξέρουμε τον αντίπαλό μας: η πολιτική της λεηλασίας και της καταστροφής. Αυτή τη στιγμή σε όλον τον πλανήτη, στην Ευρώπη και στη χώρα μας έχουμε απέναντί μας έναν συνασπισμό πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που επενδύει στην καταστροφή», ανέφερε ο Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «στη χώρα μας η πολιτική της καταστροφής και της λεηλασίας έχει όνομα: Νέα Δημοκρατία». « Η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία για να υλοποιήσει την πολιτική των Μνημονίων χωρίς μνημόνια: να περιφρουρήσει τη βίαιη οικονομική αναδιανομή προς όφελος των λίγων», πρόσθεσε, σχολιάζοντας πως «η Ελλάδα του 2024 θυμίζει την θατσερική Αγγλία»: «Ένα πολιτικό καθεστώς που υποστηρίζει και υποστηρίζεται από τις μιντιακές και οικονομικές ελίτ, λειτουργεί αυταρχικά και αλαζονικά, προχωρά στη διάλυση του δημόσιου και στην κυριαρχία του ιδιωτικού».
«Και η Αντιπολίτευση; Παρακαλώ καλέστε αργότερα. Αυτή είναι η απάντηση της αντιπολίτευσης στην κοινωνική αγωνία για το κατεπείγον της ανατροπής της πολιτικής και της κυβέρνησης της Δεξιάς», σημείωσε, τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που ενέπνευσε κάποτε την ελπίδα στο λαό, βυθίζεται καθημερινά σε έναν τοξικό βούρκο» και κάνοντας λόγο για μια «καταστροφική επιλογή», «την επένδυση σε έναν φωτογενή σωτήρα και στο τραμπικό επιτελείο του».
«Σήμερα, βλέπουμε την τελευταία πράξη μιας παράστασης που θυμίζει κωμωδία, αλλά είναι δράμα. Δράμα γιατί εξυπηρετεί το σχέδιο της Δεξιάς, το σχέδιο της απαξίωσης της Αριστεράς. Τον ευτελισμό της. Την ταύτισή της με τον αριβισμό και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά, δε, το ΠΑΣΟΚ, του καταλόγισε «μια συνειδητή επιλογή»: «Να συνεχίσει την πολιτική του νεοφιλελεύθερου και εθνοπατριωτικού κέντρου και να αναβαθμίσει ένα πολιτικό προσωπικό που αδημονεί για έναν μεγάλο συνασπισμό με τη Νέα Δημοκρατία». Όπως είπε, «δεν πρόκειται, δυστυχώς, για μια δυναμική σοσιαλδημοκρατία που ψάχνεται στα αριστερά της, αλλά για μια δύναμη που επενδύει σε μια απροσδιόριστη πολιτική του μέσου όρου». Ο Αλ. Χαρίτσης εκτόξευσε πυρά και εναντίον του ΚΚΕ «που επιμένει στον συντηρητισμό», κάνοντας λόγο, συνολικά, για «ένα τεράστιο κενό πολιτικής εκπροσώπησης». «Δεν πρέπει, να αφήσουμε την ακροδεξιά να καλύψει το κενό αυτό», τόνισε.
«Το βλέπουμε στην Ευρώπη. Αυτό που φάνταζε αδιανόητο είναι πλέον κανονικότητα: η Μελόνι, η Λεπέν, ο Όρμπαν. Μια Ευρώπη που υποκλίνεται στους νοσταλγούς του φασισμού», υπογράμμισε, ενώ σχετικά με την εκλογή Τραμπ, σχολίασε ότι «πρέπει να σημάνει συναγερμό», καθώς «πρόκειται για την παλινόρθωση του πιο αντιδραστικού καπιταλισμού σε μια εξέλιξη που οι επιπτώσεις της θα φανούν πολύ σύντομα σε πλανητική κλίμακα».
«Όσο η Αριστερά δεν σηκώνει το γάντι της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, όσο δεν επιδιώκει να θέσει η ίδια την ατζέντα, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, τόσο θα γιγαντώνεται η δημαγωγική, εξτρεμιστική ολοένα και πιο επιθετική Άκρα Δεξιά», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε πως η Νέα Αριστερά θέτει ως «προτεραιότητα» το κοινωνικό ζήτημα, χωρίς, ωστόσο να «υποστέλλει τη σημαία του οικολογικού μετασχηματισμού με όρους δικαιοσύνης» ή «τη σημαία των δικαιωμάτων και της συμπερίληψης, των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών τομών».
«Αγωνιζόμαστε, όμως, με σαφείς και συγκρουσιακές προγραμματικές αιχμές για την εργασία και το κοινωνικό κράτος, την βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων και της νεολαίας», τόνισε, παραπέμποντας, μάλιστα, στον Μπέρνι Σάντερς στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία.
Ειδικότερα, έθεσε τέσσερις κύριες προτεραιότητες για την απάντηση της Αριστεράς : «την κοινωνική ισότητα», δηλαδή «δίκαιη μοιρασιά του πλούτου», την «ειρήνη», με «μάχη για δικαιοσύνη και ελευθερία», το «ριζικό οικολογικό μετασχηματισμό» και «τη μάχη για τα δικαιώματα του 21ου αιώνα».
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε το πρώτο αυτό συνέδριο της Νέας Αριστεράς ως «το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση της Αριστεράς στη χώρα μας», ενώ κατέθεσε «έναν οδικό χάρτη» για την επίτευξή της.
Όσον αφορά την «φυσιογνωμία» του κόμματος, είπε μεταξύ άλλων ότι η Νέα Αριστερά γεννήθηκε γιατί «χρειάζεται μια ριζική τομή, ένα νέο -στην πράξη και όχι μόνο ρητορικά- κόμμα», «ένα δημοκρατικό, πολυφωνικό και ανοιχτό κόμμα της Αριστεράς». Κάλεσε, μάλιστα, σε «ανοιχτές εκδηλώσεις παντού», «με θέματα που αφορούν τους ανθρώπους κάθε τοπικής κοινωνίας», αλλά και σε «πρωτοβουλίες για την ενίσχυση ενός νέου κινήματος στους εργασιακούς χώρους».
«Η Νέα Αριστερά δεν είναι μεταβατικό σχήμα. Είναι ένα νέο πολιτικό κόμμα. Να τελειώνουμε λοιπόν με τη σπέκουλα», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα επιστρέψουν «στον παρηκμασμένο και τοξικό ΣΥΡΙΖΑ», ούτε «θα ενσωματωθούν στο κεντρώο και συναινετικό ΠΑΣΟΚ». «Δεν θα γίνουμε ένα αυτάρεσκο εσωστρεφές κόμμα. Δεν θα αυτοδιαλυθούμε. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να εξαφανιστούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο «πολιτικό σχέδιο» της Νέας Αριστεράς, ο επικεφαλής της υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων για ένα «Λαϊκό μέτωπο» στη χώρα μας, σε προγραμματική βάση και στη «βάση των πιεστικών κοινωνικών αναγκών». «Η Νέα Αριστερά πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός χώρου διαλόγου και προγραμματικών επεξεργασιών που να απαντάει στο κοινωνικό αίτημα της σύγκρουσης με τις πολιτικές της Δεξιάς», είπε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε η Νέα Αριστερά να είναι το κόμμα που κλονίζει τη βεβαιότητα της κυριαρχίας των ισχυρών και ανοίγει τον δρόμο της Αριστεράς», κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr