Αυξάνονται τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στη διαχείριση της ακμής.
Η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς και η ένταξη σε αυτήν θρεπτικών συστατικών που περιορίζουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων είναι μια πολλά υποσχόμενη συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology, η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής και η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση της έντασής τους σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια σοβαρότητας ακμή, μειώνοντας τόσο τις φλεγμονώδεις όσο και τις μη φλεγμονώδεις βλάβες.
Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι τα αυξημένα επίπεδα ωμέγα-3 οδηγούν σε καλύτερη ποιότητα ζωής, λόγω της βελτιωμένης εμφάνισης του δέρματος.
«Η ακμή είναι μια παρεξηγημένη νόσος. Εσφαλμένα θεωρείτε από τους περισσότερους μια εφηβική δερματοπάθεια, ενώ αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους που επισκέπτονται ενήλικες ηλικίας από 20 έως 40 ετών τους δερματολόγους.
Για παράδειγμα, δεδομένα κλινικών δοκιμών έχουν δείξει ότι περίπου το 50% των γυναικών ηλικίας 20-29 ετών, το 33% ηλικίας 30-39 και το 25% ηλικίας 40-49 ετών έχουν ακμή.
Η συχνή αυτή πάθηση εκδηλώνεται με διάφορους τύπους βλαβών στο πρόσωπο, τους βραχίονες, τον κορμό και την πλάτη.
Είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που στην εμφάνισή της συμβάλλουν γενετικοί, ορμονικοί, και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Η κλινική βαρύτητα και η διάρκειά της εξαρτάται από έναν συνδυασμό συνιστωσών, όπως η φροντίδα του δέρματος, οι ρύποι, επαγγελματικοί παράγοντες, το κλίμα και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα», σημειώνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.
Παρότι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες, οι επιστήμονες αγωνίζονται να βρουν νέους, εναλλακτικούς και συμπληρωματικούς τρόπους αντιμετώπισής της, ειδικά σε άτομα με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους και να περιοριστούν οι δερματικές αλλά και οι ψυχολογικές επιπτώσεις.
Η διατροφή έχει καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
Ενώ ορισμένες επιλογές, όπως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με πρόσθετα εξευγενισμένα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά, το αγελαδινό γάλα και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα επηρεάζουν αρνητικά, υπάρχουν διατροφικές παρεμβάσεις με θρεπτικά συστατικά που καταλαγιάζουν τη σοβαρότητα της ακμής.
Η μελέτη
Ερευνητές από το Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian του Μονάχου, διεξήγαγαν μια μελέτη για να αξιολογήσουν τα επίπεδα του εικοσιπενταενοϊκού οξέος (EPA) και του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) που είναι οι δύο σημαντικότεροι εκπρόσωποι των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σε ασθενείς με ακμή. Στόχος τους ήταν, επίσης, να εξετάσουν την επίδραση των διατροφικών παρεμβάσεων και των συμπληρωμάτων στη βαρύτητα της νόσου.
Στη μελέτη περιλήφθηκαν 60 ασθενείς που δεν έπαιρναν φάρμακα για την αντιμετώπιση της ακμής, οι οποίοι για 16 εβδομάδες ακολούθησαν πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μεσογειακή διατροφή, δίνοντας έμφαση στα εποχιακά λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Τους ζητήθηκε να φτιάχνουν τα γεύματά τους στο σπίτι και να περιορίσουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.
Έλαβαν, επίσης, 2 διαφορετικές δόσεις από του στόματος συμπληρωμάτων ωμέγα-3 που προέρχονται από φύκια καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης και αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη αυτής και κατόπιν την 6η, τη 12η και τη 16 εβδομάδα.
Τα ευρήματα
Διαπιστώθηκε ότι το 98,3% των ασθενών είχαν έλλειμμα EPA/DHA στην αρχή της μελέτης. Κατά τη διάρκεια των 4 μηνών ο μέσος δείκτης Ωμέγα-3 αυξήθηκε σημαντικά, από 4,9% σε 8,3%.
Οι ερευνητές παρατήρησαν, επίσης, σημαντική μείωση του αριθμού των φλεγμονωδών και μη φλεγμονωδών βλαβών.
Οι συμμετέχοντες είδαν θεαματικότερη βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από περίπου 40 ημέρες, όταν η δόση των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 αυξήθηκε.
Πιο συγκεκριμένα, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως θεωρήθηκαν τα πιο ωφέλιμα, ενώ η ραφιναρισμένη ζάχαρη, το αλκοόλ, η σοκολάτα, το αγελαδινό γάλα και τα κορεσμένα λίπη ως οι πιο επιβαρυντικοί παράγοντες για τους ασθενείς.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι ακόμα και μια μικρή κλινική βελτίωση καλυτέρευσε σημαντικά την ποιότητα ζωής – όσο πιο σοβαρά ήταν τα συμπτώματα τόσο μεγαλύτερη ήταν αυτή η βελτίωση.
Θεραπείες
«Η θεραπεία της ακμής βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες – στη προσωπική φροντίδα περιποίησης της επιδερμίδας, στις επιλογές του τρόπου ζωής, στη φαρμακευτική αγωγή και στις θεραπείες που στηρίζονται στην ιατρική τεχνολογία.
Εναλλακτικά ή σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, η φωτοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το ορατό φως που εκπέμπουν τα μηχανήματα αυτά, ειδικά το μπλε, έχει σημαντική επίδραση στις φλεγμονώδεις βλάβες ακμής και είναι επαρκής για τη θεραπεία της νόσου.
Επιπλέον, ο συνδυασμός ακτινοβολίας μπλε-κόκκινου φωτός φέρνει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα», σημειώνει ο γιατρός.
Η φωτοδυναμική θεραπεία χρησιμοποιείται ακόμη και σε οζώδη και σε κυστική ακμή, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
«Για τις ουλές, υπάρχει θεραπεία με laser.
Τα μη επεμβατικά laser αφαιρούν ομοιόμορφα τα επιφανειακά τμήματα της επιδερμίδας, ενώ τα επεμβατικά laser Co2 προκαλούν ελεγχόμενη εξάχνωση ιστού και ενεργοποιούν την ανάπλαση του δέρματος, προσφέροντας τελικά εξάλειψη των σημαδιών και λείανση των ουλών», καταλήγει ο δρ Στάμου.
Διαβάστε επίσης
Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Οίκοθεν» και στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr