Ημιβυθισμένο στην Αουγκούστα Ιταλίας, μεταφερμένο από τη Σαλαμίνα. Οι προσπάθειες απομάκρυνσής του από το λιμάνι, μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες.
Το άλλοτε καμάρι του Αιγαίου ρημάζει και σκουριάζει στη γειτονική χώρα.
Ένας εξερευνητής μπήκε μέσα στο σκουριασμένο κουφάρι του Αίολος Κεντέρης – για αυτό το πλοιο μιλάμε – και κατέγραψε πλάνα από τις εκτεταμμένες καταστροφές.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kyle (@kylesthenix)
Και όμως όταν είχε πρωτοέρθει το πλοίο αυτό η πλοιοκτήτρια εταιρία του – τότε Nel Lines – είχε σκοπό να αλλάξει τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών και τον πρώτο καιρό φάνηκε να τα καταφέρνει.
Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 2000 στο Γαλλικό ναυπηγείο Alsthom Leroux Naval S.A. Ήταν το ένα από τα τρία επιβατηγά-οχηματαγωγά «υπερταχύπλοα» που παρήγγειλε η ΝΕΛ.
Τα άλλα δύο ήταν το Αίολος Εξπρές ΙΙ (Αργότερα Αίολος Κεντέρης ΙΙ) και το Αίολος Εξπρές (Αργότερα Αίολος Κεντέρης Ι). Το «Αίολος Κεντέρης» έγινε η ναυαρχίδα της Nel και θεωρήθηκε ως το γρηγορότερο πλοίο που έκανε ταξίδια στο Αιγαίο.
Διέθετε, όπως διαβάζουμε στο athensmagazine.gr θέσεις για άτομα οικονομικής και διακεκριμένης θέσης, σαλόνι με κυλικείο οικονομικής και διακεκριμένης θέσης, 127 δορυφορικές τηλεοράσεις, ακουστικά με μουσική στα καθίσματα, ανελκυστήρα για τους επιβάτες, κυλιόμενες σκάλες, ρεσεψιόν, χώρο για φύλαξη τιμαλφών, τηλέφωνο και τουαλέτες για ΑμεΑ.
Οι προειδοποιήσεις για το πλοίο
Αν και στην αρχή θεωρήθηκε επιτυχές, τελικά όμως άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα, όπως παράκτιες ζημιές και απώλειες από τα απόνερα και προβλήματα από τους κινητήρες.
Η καταγγελία που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» αφορούσε τον τραυματισμό ενός 16χρονου τον Ιούνιο του 2003: Ο έφηβος κολυμπούσε στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής όταν παρασύρθηκε από έναν υδάτινο όγκο και υπέστη κάταγμα στο πόδι του.
Η καταγγελία στο Λιμεναρχείο Χαλκιδικής για τον 16χρονο ήταν η πρώτη, ενώ ακολούθησαν και άλλες με αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία.
Μάλιστα, λουόμενοι σε παραλίες του Αιγαίου και της Χαλκιδικής προειδοποιούνταν όταν είχε δρομολόγιο το «Αίολος Κεντέρης» και εν τέλει δόθηκε η οδηγία να κινείται σε απόσταση 10 μιλίων από αυτές και με χαμηλότερη ταχύτητα.
Ταυτόχρονα υπήρχαν προβλήματα με τους κινητήρες και παρά το γεγονός ότι ήρθε κλιμάκιο από τη Γαλλία για την επισκευή τους τα προβλήματα παρέμειναν.
Το 2006, αντικαταστάθηκαν οι κινητήρες του, και έτσι το πλοίο, αφού έλαβε το προσωνύμιο «Κόσμημα του Αιγαίου», δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιάς-Πάρος-Νάξος-Σαντορίνη.
Το 2007 αποφασίστηκε η πώλησή του, μαζί με το Ε/Γ – Ο/Γ Τ/Χ Παναγία Πάρου, στην Pictor Shipping SA έναντι 85 εκατ. δολαρίων, ενώ αυτά ήταν ναυλωμένα στην Ερυθρά Θάλασσα από την ίδια εταιρεία, ενώ τα δύο εναπομείναντα ταχύπλοα «Αίολος Εξπρές» και «Αίολος Εξπρές ΙΙ» έλαβαν το όνομά του (Αίολος Κεντέρης Ι και Αίολος Κεντέρης ΙΙ αντίστοιχα.).
Το πλοίο μετονομάστηκε σε Red Sea I, ενώ δρομολογήθηκε στη γραμμή Σαφάγκα-Τζέντα, υπό τη διαχείριση της Namma Lines, συνδέοντας την Αίγυπτο με τη Σαουδική Αραβία.
Το «Αίολος Κεντέρης» που ρημάζει
Το 2016, και ενώ είχε γυρίσει στην Ελλάδα και επανήλθε στην αρχική του ονομασία, το πλοίο ναυλώθηκε στην Ιταλία, προκειμένου να συνδέσει την Αουγκούστα με τη Βαλέττα Μάλτας.
Εκεί ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης, οι οποίες όμως καθυστέρησαν αρκετά, με αποτέλεσμα το πλοίο να κατασχεθεί για χρέη 5.000.000 ευρώ. O επιλογος του γράφτηκε στο ιταλικο λιμάνι.
Διαβάστε επίσης
Σκύλοι χωρίς νερό και φαγητό: Τραγικές συνθήκες σε δημοτικό κυνοκομείο στα Γιαννίτσα
Τραγωδία στο Ηράκλειο: Πατέρας βρήκε νεκρό τον 29χρονο γιο του
Ομοθυμία για την αξιοποίηση του Κυβερνείου στην Ενημερωτική Συνάντηση Εργασίας ΕΤΑΔ και Υπερταμείου
.
ΕΛΛΑΔΑ | topontiki.gr