Με τη φράση «το γινάτι βγάζει μάτι» σχολίασε κορυφαίος υπουργός τις τελευταίες παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά οι οποίες οδήγησαν στην διαγραφή του και την οριστική του έξοδο από τη Νέα Δημοκρατία.
Στο κυβερνών κόμμα όμως περιμένουν να δουν μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό το γινάτι και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην πολιτική ζωή στο επόμενο διάστημα.
Ο πρωθυπουργός χθες κατά την παρέμβαση του στο υπουργικό συμβούλιο έστειλε το μήνυμα που ήθελε προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας συγκεκριμένα «να σφυρηλατηθεί η ενότητά μας απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να αμφισβητήσει τελικά όσα οι ίδιοι οι πολίτες επέλεξαν να γίνουν πράξη στη νέα Ελλάδα».
Η σφυρηλάτηση της ενότητας που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης αφορά κυρίως τον εσωτερικό χώρο της Nέας Δημοκρατίας και φυσικά την κοινοβουλευτική της ομάδα διότι παρά τα όσα λέγονται δημοσίως μια αγωνία για το τι θα γίνει στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και αμέσως μετά υπάρχει στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Κι αν τελικώς σπάσει η παράδοση όπως ζήτησε σε συνέντευξή του ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο υποψήφιος πρόεδρος προέρχεται από την κεντροδεξιά τα πράγματα εντός του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται πως θα κυλήσουν ήρεμα στην σχετική ψηφοφορία.
Εάν όμως τελευταία στιγμή επιλέγει κάποιο άλλο πρόσωπο προκειμένου να υπάρξει συναίνεση και από άλλες πολιτικές δυνάμεις εκεί η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει μετά την διαγραφή Σαμαρά να έχει τις πρώτες τις κοινοβουλευτικές απώλειες σε ψήφους. Διότι όταν ο Νικήτας Κακλαμάνης ζητεί πρόεδρο από την παράταξη προφανώς δε μιλάει μόνο εξ ονόματος του εαυτού του.
Μέχρι τότε όμως αναμονή υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου και για την πρώτη δημόσια παρέμβαση Σαμαρά μετά την διαγραφή του που θα γίνει σε εκδήλωση που ετοιμάζει το Φόρουμ των Δελφών για την μεταπολίτευση. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12- 13 Δεκεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο και η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα Βήμα.
Θα είναι λοιπόν ένα άριστο βήμα για τον κύριο Σαμαρά να τοποθετηθεί δημοσίως, να αφήσει τις αιχμές του, να μιλήσει για την εξωτερική πολιτική τα χρόνια του Καραμανλή και του Παπανδρέου σε σχέση με το σήμερα και κυρίως να μιλήσει για το πώς βλέπει ο ίδιος τον εαυτό του μετά την απομάκρυνση από το κόμμα του οποίου υπήρξε πρόεδρος και πρωθυπουργός.
Η τοποθέτηση Σαμαρά στην συγκεκριμένη εκδήλωση ενδεχομένως και να δείξει και μέχρι που θέλει να το πάει μετά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας διότι όσοι τον γνωρίζουν προεξοφλούν ότι δεν πρόκειται να παραμείνει ήσυχος πολύ περισσότερο όταν στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας δημοσκοπικά εξακολουθεί να υπάρχει ένα ελκυστικό 19% με 20%.
Ο Δεκέμβριος φαίνεται πως θα είναι ο μήνας των πρώην πρωθυπουργών αφού λίγες μέρες πριν τον Αντώνη Σαμαρά νέα παρέμβαση θα κάνει και ο Κώστας Καραμανλής σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή για να τιμηθούν τα 80 χρόνια από την επανάσταση της Καρπάθου.
Ο κ. Καραμανλής έσπευσε στην προηγούμενη εκδήλωση που μίλησε στην Πάτρα να κλείσει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας που έμεινε ανοιχτό για αρκετό καιρό ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει.
Το ερώτημα που υπάρχει σε νεοδημοκρατικά χείλη είναι εάν και σε αυτή την εκδήλωση ο κ. Καραμαλής θα χρησιμοποιήσει τους ήπιους τόνους της Πάτρας ή αν θα ανεβάσει τόνους προετοιμάζοντας κατά κάποιο τρόπο την νέα παρέμβαση Σαμαρά.
Γιατί μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να θέλει να διαφοροποιήσει την περίπτωση Καραμανλή από την περίπτωση Σαμαρά μια και γνωρίζει ότι ο Καραμανλής δεν μπορεί να διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία όμως οι πληροφορίες που υπάρχουν συνηγορούν στο ότι Καραμανλής και Σαμαράς εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολιτικό δίδυμο που θα συνεχίσει να κάνει κριτική στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης.
Το ενδιαφέρον είναι πάντως ότι στην εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει ο κύριος Καραμανλής, ο οποίος πυκνώνει τις δημόσιες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα, έχει κληθεί και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι παρών και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος κατάγεται από την Κάρπαθο.
Και είναι μεγάλος πειρασμός να μην πεις για χειρισμούς και για τακτικές στην εξωτερική πολιτική για τις οποίες διαφωνείς όταν από κάτω στο ακροατήριο βρίσκεται ο άνθρωπος που χειρίζεται την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των πρώην πρωθυπουργών, και του προϋπολογισμού, ο Ιανουάριος είναι ο μήνας της επιλογής του επόμενου Πρόεδρου της Δημοκρατίας.
Θα έχει ενδιαφέρον σε ποιες περιπτώσεις η παροιμία που χρησιμοποίησε ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης θα επαληθευθεί και το «γινάτι θα βγάλει μάτι».
Διαβάστε επίσης
Στην Αθήνα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε – Τι αναμένεται να συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr