Το πολιτικό μέλλον του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ είναι αβέβαιο μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου αργά το βράδυ της Τρίτης – και την άρση του διατάγματος λίγες ώρες αργότερα μετά από αντιδράσεις από νομοθέτες και πολίτες.
Το περιστατικό έρχεται σε μια εποχή που η δημοτικότητα του Γιουν είναι ήδη εύθραυστη λόγω μιας σειράς σκανδάλων και αδιέξοδων πολιτικών. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup Korea, που πραγματοποιήθηκε πριν από το φιάσκο του στρατιωτικού νόμου, έδειξε ότι η δημοτικότητά του ήταν μόλις 19%.
Το πολιτικό μέλλον του Γιουν βρίσκεται σε κίνδυνο
Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Νότιας Κορέας δηλώνει ότι θα ξεκινήσει διαδικασία μομφής κατά του Γιουν αν δεν παραιτηθεί αμέσως. Το κόμμα αποκάλεσε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου πράξη εξέγερσης και λόγο μομφής. «Μολονότι ο στρατιωτικός νόμος ήρθη, είναι αδύνατο να αποφύγει τις κατηγορίες για εξέγερση» σε βάρος του, τόνισε σε δελτίο Τύπου ο Παρκ Τσαν-ντε, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο κ. Γιουν «πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε. Αν ο κ. Γιουν «δεν παραιτηθεί αμέσως, το Δημοκρατικό Κόμμα θα κινήσει αμέσως διαδικασία παύσης του, εισακούγοντας τη λαϊκή βούληση», τόνισε η παράταξη —η οποία έχει πλειοψηφία το κοινοβούλιο— σε ανακοίνωσή της.
Ο ηγέτης του ίδιου του κόμματος του Γιουν, ο Χαν Ντονγκ Χουν, κάλεσε τον πρόεδρο να εξηγήσει την «τραγική» απόφασή του και ζήτησε την απόλυση του υπουργού Άμυνας. «Ο πρόεδρος οφείλει να δώσει εξηγήσεις για αυτή την τραγική κατάσταση αμέσως και λεπτομερώς», δήλωσε σε κορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο επικεφαλής του Κόμματος της Εξουσίας του Λαού, ο Χανγκ Ντονγκ-χουν, προσθέτοντας πως «όλοι όσοι ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν».
Μαζικές παραιτήσεις συνεργατών του προέδρου
Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας και άλλοι σημαντικοί συνεργάτες του προέδρου της Νότιας Κορέας, του Γιουν Σοκ-γελ, «υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους» σήμερα, μεταδίδει το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, μερικές ώρες μετά την επιβολή και κατόπιν την άρση στρατιωτικού νόμου κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποφάσεις του αρχηγού του κράτους.
«Κορυφαίοι συνεργάτες του κ. Γιουν», ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Τζονγκ Τζιν-σοκ, «υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μαζικά», μετέδωσε το Γιονάπ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Η προεδρία της Νότιας Κορέας δεν απάντησε αμέσως όταν της ζήτησε σχόλιο για την πληροφορία το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Κορεατική Συνομοσπονδία Συνδικάτων, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της χώρας, δήλωσε ότι τα μέλη της θα προχωρήσουν σε γενική απεργία επ’ αόριστον μέχρι να παραιτηθεί ο Γιουν. Η συνομοσπονδία κορεατικών συνδικάτων, η οποία μετρά όχι λιγότερα από 1,2 εκατ. μέλη, χαρακτήρισε «παράλογο και αντιδημοκρατικό μέτρο» την κίνηση που αποπειράθηκε ο κ. Γιουν, προσθέτοντας πως με αυτήν «υπέγραψε το τέλος» της εξουσίας του.
Ο Γιουν ανέβαλε την πρώτη προγραμματισμένη δημόσια συνάντησή του το πρωί της Τετάρτης.
«Ανακούφιση» στην προεδρία των ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «ανακούφιση» για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Γιουν Σοκ-γελ, προχώρησε στην άρση του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε μερικές ώρες νωρίτερα.
«Είμαστε ανακουφισμένοι που ο πρόεδρος Γιουν ανέκρουσε πρύμνα» μετά την «ανησυχητική» απόφασή του «να κηρύξει στρατιωτικό νόμο» κι ότι «σεβάστηκε την ψήφο του κοινοβουλίου (της Νότιας Κορέας) για τον τερματισμό της», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ.
Ο Μπλίνκεν χαιρετίζει την άρση του στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε την ανακοίνωση πως αίρεται ο στρατιωτικός νόμος που κηρύχθηκε στη Νότια Κορέα, καλώντας να υπάρξει ειρηνική επίλυση των πολιτικών διαφορών.
«Συνεχίζουμε να αναμένουμε οι πολιτικές διαφωνίες να επιλύονται ειρηνικά και με σεβασμό του κράτους δικαίου», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του, αφού ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ ανακοίνωσε την άρση του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε μερικές ώρες νωρίτερα κατηγορώντας την αντιπολίτευση, κυρίαρχη στο κοινοβούλιο, πως πρόσκειται «στη Βόρεια Κορέα» και ότι είναι «εχθρική προς το κράτος».
Η Ιαπωνία παρακολουθεί την κατάσταση «με εξαιρετική ανησυχία»
Το Τόκιο παρακολουθεί την ταχύτατα εξελισσόμενη πολιτική κατάσταση στη Σεούλ με «εξαιρετική και σοβαρή ανησυχία», τόνισε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ο Σιγκέρου Ισίμπα, μετά την επιβολή —και μερικές ώρες αργότερα την άρση— στρατιωτικού νόμου με απόφαση του Νοτιοκορεάτη προέδρου Γιουν Σοκ-γελ.
Ο Ισίμπα, ο οποίος εκφράστηκε ενώπιον δημοσιογράφων, διαβεβαίωσε εξάλλου πως δεν έχει λάβει γνώση «καμιάς πληροφορίας που να κάνει λόγο για Ιάπωνες υπηκόους τραυματίες» στη Νότια Κορέα.
Το χρόνικο του φιάσκου
Ο Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο περίπου στις 11 μ.μ. τοπική ώρα την Τρίτη, κατηγορώντας το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας για συμπάθεια προς τη Βόρεια Κορέα και για αντικρατικές δραστηριότητες. Επικαλέστηκε μια πρόταση του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, για την παραπομπή κορυφαίων εισαγγελέων και την απόρριψη μιας πρότασης του κυβερνητικού προϋπολογισμού.
Οι νομοθέτες ψήφισαν στη συνέχεια ομόφωνα να μπλοκάρουν το διάταγμα. Από τα 300 μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας, 190 ήταν παρόντα για να ψηφίσουν στην έκτακτη συνεδρίαση αργά το βράδυ.
Λίγο πριν από τις 5 π.μ. τοπική ώρα της Τετάρτης, ο Γιουν ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει την απόφασή του. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι απέσυρε τα στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί για την εκτέλεση του διατάγματος, αλλά διπλασίασε την αρχική του αιτιολόγηση για το διάταγμα.
Το υπουργικό συμβούλιο του προέδρου ψήφισε την άρση του διατάγματος.
Ο Γιουν, υπό το βάρος των πρωτοφανών αντιδράσεων, ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν ενώ το υπουργικό συμβούλιο από τη μεριά του ενέκρινε την άρση του στρατιωτικού νόμου. «Αποδέχθηκα την απόφαση που έλαβε η Εθνοσυνέλευση για τη διάλυση και την άρση του στρατιωτικού νόμου», είπε σε ομιλία του στο έθνος, αφού δέχτηκε πιέσεις από την αντιπολίτευση, ακόμα και από το κυβερνών κόμμα.
Μετά τις αναφορές για την απόφαση του προέδρου, το πλήθος έξω από το Κοινοβούλιο ξέσπασε σε πανηγυρισμούς. Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες, φωνάζοντας «νικήσαμε». Η αιφνιδιαστική κρίση σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
Παρά το ότι ο πρόεδρος είπε ότι θα άρει τον στρατιωτικό νόμο, το πλήθος παραμένει και ζητεί την καθαίρεση του προέδρου. Ό,τι και να συμβεί πάντως, το πολιτικό μέλλον του προέδρου Γιουν παραμένει αβέβαιο.
Ο Γιουν κήρυξε σήμερα στρατιωτικό νόμο – κάτι που έγινε για πρώτη φορά από το 1980 στη Νότια Κορέα –, υποστηρίζοντας ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις» στη χώρα του. Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.
Ωστόσο, η πλειοψηφία του νοτικορεατικού κοινοβουλίου απέρριψε το διάταγμα, υποχρεώνοντάς τον πρόεδρο να υποχωρήσει. Η αιφνιδιαστική κήρυξη στρατιωτικού νόμου καταψηφίστηκε από 190 βουλευτές, ενώ ακόμη και το κυβερνών κόμμα κάλεσε τον πρόεδρο Γιουν να άρει το διάταγμα.
Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν νωρίτερα έξω από το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας στη Σεούλ, για να διαμαρτυρηθούν για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Στρατιώτες είχαν εισβάλλει στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας. Σημειώθηκαν άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών και βουλευτών με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.
Ο στρατός έλεγε ότι θα τηρήσει τον στρατιωτικό νόμο έως ότου ακυρωθεί από τον Πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ, παρά το γεγονός ότι η Εθνοσυνέλευση τον καταψήφισε.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι Τζάε-μίουνγκ χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο. Μετά το μπλόκο της αντιπολίτευσης, ο Χαν Ντονγκ-Χουν, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, του οποίου είναι μέλος ο πρόεδρος, είπε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου του Γιουν είναι “λανθασμένη” και ότι θα τον “μπλοκάρει” μαζί με τον λαό.
Ο Τσο Κουκ, επικεφαλής ενός μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης, συναντήθηκε και συνομίλησε με διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο, μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου.
«Αυτό δεν έχει τελειώσει» είπε ο Κουκ και πρόσθεσε: «Έβαλε όλους τους ανθρώπους σε κατάσταση σοκ. Ο πρόεδρος είναι επικίνδυνος… απειλεί τη δημοκρατία και το σύνταγμα». Ο ίδιος υποσχέθηκε να παραπέμψει τον Γιουν συγκεντρώνοντας ψήφους από άλλα κόμματα.
Το νοτιοκορεατικό νόμισμα γουόν υποχώρησε σημαντικά έναντι του δολαρίου, μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Γύρω στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) το γουόν υποχωρούσε κατά 1,55% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στο 1.428,09 γουόν ανά δολάριο.
Ο πρόεδρος Γιούν Σουκ Γέολ είχε δηλώσει ότι θα ανοικοδομήσει μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα μέσω του στρατιωτικού νόμου.
«Για να προστατεύσουμε μια φιλελεύθερη Νότια Κορέα από τις απειλές που θέτουν οι κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και να εξαλείψουμε αντικρατικά στοιχεία… Κηρύσσω με το παρόν έκτακτο στρατιωτικό νόμο», είπε ο Γιούν σε ζωντανή τηλεοπτική ομιλία.
Όπως είχε μεταδώσει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο στρατός της Νότιας Κορέας είχε ανακοινώσει ότι οι πολιτικές δραστηριότητες στη Βουλή και στα κόμματα, απαγορεύονται. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων όσοι παραβιάζουν τον στρατιωτικό νόμο μπορούν να συλληφθούν χωρίς ένταλμα. Το ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευόμενων γιατρών, έχει διαταχθεί να επιστρέψει στην εργασία του εντός 48 ωρών.
Όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδόσεις τίθενται υπό τον έλεγχο του στρατού. Με βάση το διάταγμα, απαγορεύονται όλες οι ενέργειες που κρίνονται ως απόπειρες ανατροπής του φιλελεύθερου δημοκρατικού συστήματος, καθώς και η μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» και προπαγάνδας. Οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας και οι συγκεντρώσεις που πυροδοτούν «κοινωνικό χάος» απαγορεύονται επίσης.
Ο Γιούν – του οποίου το ποσοστό αποδοχής σημειώνει βουτιά τους τελευταίους μήνες – δυσκολεύεται να προωθήσει την ατζέντα του ενάντια σε ένα κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2022.
Το συντηρητικό Κόμμα People Power του Γιούν έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο με το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Επίσης, έχει απορρίψει εκκλήσεις για ανεξάρτητες έρευνες για σκάνδαλα που αφορούν τη σύζυγό του και ανώτατους αξιωματούχους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε σε ισχύ στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα από τη δεκαετία του 1980.
Διαβάστε επίσης:
Γιώργος Παπανδρέου για Νότια Κορέα: Βουλευτές και πολίτες προστάτευσαν τους δημοκρατικούς θεσμούς
Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ανθρωπιστική βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Αφρική
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr