Ελαφριές και αφράτες τηγανίτες που παρασκευάζονται με 6 υλικά μόνο, για να σας συνοδέψουν γλυκά τις ημέρες της νηστείας.
Μπορούν να γίνουν και αλάδωτες, παραλείποντας εντελώς το έλαιο και αντικαθιστώντας το με επιπλέον φυτικό γάλα, προσέχοντας σε αυτή την περίπτωση το σκεύος να είναι αντικολλητικό καλής ποιότητας.
Σερβίρονται με κομμάτια μήλων, κανέλα, καρύδια και σιρόπι σφενδάμου ή με κομμάτια φρέσκων φρούτων όπως φράουλες, μπανάνες και μούρα.
Υλικά για τη Συνταγή
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας ή βρώμης
½ φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο + λίγο επιπλέον άοσμο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τα στέρεα υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
2. Προσθέστε το γάλα, το νερό και το λάδι στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατέψτε με ένα μεγάλο κουτάλι ή έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μερικοί σβώλοι δύναται να εμφανιστούν, όμως δεν θα πρέπει να το παρακάνετε με το ανακάτεμα γιατί οι τηγανίτες σας δεν θα είναι τόσο αφράτες.
3. Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλείψτε το με λάδι καρύδας ή άοσμο σπορέλαιο και ρίξτε περίπου 1/3 φλιτζανιού από το κουρκούτι.
4. Μαγειρέψτε μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια της τηγανίτας, στη συνέχεια αναποδογυρίστε και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει από την άλλη πλευρά, περίπου 1-2 λεπτά. Επαναλάβετε με όλο το υπόλοιπο κουρκούτι.
5. Σερβίρετε τα πάνκεικς με σιρόπι σφενδάμου, κανέλα, καρύδια, κομμάτια μήλων ή με άλλα φρέσκα φρούτα.
Συμβουλή
Αντικαταστήστε το σπορέλαιο με λάδι καρύδας, ήπιο ελαιόλαδο ή λιωμένο vegan βούτυρο ή παραλείψτε το εντελώς και αντικαταστήστε το με λίγο επιπλέον φυτικό γάλα.
Διαβάστε επίσης:
Pangrattato, το φθηνό νηστίσιμο υποκατάστατο τυριού της φτωχικής κουζίνας της Ν. Ιταλίας
Σκαλτσούνια με λουκούμι, της Σαρακοστής