Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύεται με 3 δισ. ευρώ ενώ με κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης ανακαινίζονται τα ΤΕΠ των νοσοκομείων και εκσυγχρονίζεται ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.
Παράλληλα το ΕΣΥ έχει ήδη ενισχυθεί με 10.000 γιατρους και νοσηλευτές από το 2019,
για πρώτη φορά στη χώρα διενεργούνται δωρεάν προγράμματα προληπτικών εξετάσεων στον πληθυσμό για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου ενώ από τις αρχές του 2025 θα ξεκινούν και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που αφορούν τα καρδιολογικά προβλήματα.
Τα παραπάνω υποστήριξε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025 που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.
Αναλυτικά τα 126 νοσοκομεία θα ενισχυθούν με περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια, όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι: «Είναι 100% πάνω από ότι ήταν την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ παράλληλα τόνισε με έμφασή ότι: «Το ΕΣΥ δεν καταρρέει».
«Τα 3 δισεκατομμύρια, 3.100.000.000 για την ακρίβεια είναι 100% πάνω από ότι ήταν την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το λέω αυτό; Διότι είχα βαρεθεί να ακούω στην αρχή της θητείας μου ότι το ΕΣΥ καταρρέει και θέλω να ακούσει καθαρά ο ελληνικός λαός ότι επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι το ΕΣΥ θα είναι η προτεραιότητα της κυβερνήσεώς του, σε όσους λένε αυτή την τεράστια ανοησία ότι το ΕΣΥ καταρρέει να γνωρίζουν ότι αυτή η Κυβέρνηση δαπανά το 2025 για το Εθνικό Σύστημα Υγείας 100% περισσότερα χρήματα από όσα δαπανούσε για τον ίδιο αριθμό νοσοκομείων η πρώτη φορά Αριστερά».
Επίσης, ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα ολοκληρωθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, «τα περισσότερα έργα ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων του ΕΣΥ που έχουν γίνει από την ίδρυσή του».
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ανακαινίζονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και έφερε ως παράδειγμα την 1.000τμ έκταση στο «Αττικόν», το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί πριν το Πάσχα.
«Το νέο ΤΕΠ του Αττικόν, θα έχει μέγεθος 5.000 τ.μ, από 1000 τμ που είναι σήμερα» ενώ για το Τζάνειο και το Μεταξά ανέφερε: «Η συνολική δαπάνη για την κτιριολογική ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσα στο 2025 είναι άνω των 500 εκατομμυρίων. Πάνω, δηλαδή, από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό είναι πλέον των 3,1 δισεκατομμυρίων που ξοδεύουμε για το ΕΣΥ. Άρα είναι 3,1 δισεκατομμύρια συν 500 εκατομμύρια» ανέφερε.
Σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός
Δεν είναι μόνο η κτηριακή αναβάθμιση που πραγματοποιείται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον υπουργό 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης διοχετεύονται στην αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία, για τα κέντρα υγείας της χώρας και ήδη οι διαγωνισμοί για την προμήθεια τους είναι σε εξέλιξη.
Για τις προσλήψεις
Αναφορικά με το καυτό θέμα των ελλείψεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η εργασία τους σχέση – εάν είναι μόνιμοι ή με δελτίο ή συμβασιούχοι – αλλά να υπάρχει προσωπικό.
Και σήμερα – όπως ο ίδιος υποστήριξε – το ΕΣΥ έχει 10.000 περισσότερους γιατρους και
νοσηλευτές από το 2019.
«Εμένα με νοιάζει να έχω γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό στο νοσοκομείο. Ποια είναι η σχέση εργασία του, είναι δευτερεύον θέμα. Θέλω ο ασθενής να βρίσκει προσωπικό.
Σήμερα λοιπόν έχουμε σε σχέση με το 2019, 10.000 περισσοτέρους γιατρούς και νοσηλευτές απ’ ότι είχαμε το 2019.
Το 2025 θα είναι ένα έτος που θα ξοδέψουμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου τα τριπλάσια από όσο το 2019, αν βάλουμε δηλαδή και τα άλλα έργα συν τον προϋπολογισμό και θα έχουμε συν 10.000 εργαζόμενους απ’ ότι είχαμε το 2019».
Προληπτικές εξετάσεις
Ο υπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιούνται σε μαζική κλίμακα πρόγραμμα Πρόληψης αξίας 500 εκατομμύριων ευρώ:
«Έως τώρα «τρέχουν» παράλληλα τα προγράμματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με τις δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες, για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με το δωρεάν εμβολιασμό για τον HPV, για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου με όλο το screening από το τεστ μέχρι την κολονοσκόπηση και μέχρι την επέμβαση στο χειρουργείο».
Από τις αρχές του ’25, αρχίζει το πρόγραμμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
«Πάνω από 6 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες είναι δικαιούχοι αυτών των δωρεάν προγραμμάτων όπου αν σε αυτό προσθέσουμε τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και το μεγάλο σχέδιο που έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε για την μείωση της αναμονής στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας» σχολίασε ο υπουργός τονίζοντάς για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Διαβάστε επίσης
Πολιομυελίτιδα: Συναγερμός για τα θετικά δείγματα στα λύματα της Ευρώπης
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr