Με τη βοήθεια της τεχνολογίας το υπουργείο Υγείας θα προσπαθήσει να μειώσει την ταλαιπωρία των ασθενών, από τις πολύωρες αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Σύμφωνα με μέτρο ιχνηλάτησης αναμονής, που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο πιλοτικά σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, οι ασθενείς που φτάνουν στο ΤΕΠ θα φοράνε ένα ηλεκτρονικό «βραχιόλι» (τσιπάκι) που θα διαθέτει barcode το οποίο θα καταγραφεί σε πραγματικό χρόνο τις ώρες αναμονής του ασθενούς. Όταν ξεπερνάει το όριο τότε θα δείχνει κόκκινη σημαία (red flag) που θα ειδοποιεί το σύστημα και τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, θα στέλνουν μήνυμα (mail) στη διοίκηση του νοσοκομείου προκειμένου να ενημερώνει τους γιατρούς ότι αυτός ο ασθενής περιμένει π.χ πάνω από επτά ώρες χωρίς να εξεταστεί.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Real fm.
Μάλιστα το όνομα του νοσοκομείου που θα ξεκινήσει το πιλοτικό μέτρο με το τσιπάκι θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε ο υπουργός: «Η αναμονή είναι απαράδεκτα μεγάλη. Για να μπορέσουμε να μειώσουμε αυτή την αναμονή, έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων. Η ιχνηλάτηση των ασθενών στα επείγοντα είναι ένα από τα 15 διαφορετικά μέτρα που έχουμε βάλει σε ένα χρονοδιάγραμμα να υλοποιηθούν μέχρι του χρόνου τον Μάρτιο, ώστε από το Πάσχα και μετά, να φαίνεται ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη πια στην αναμονή» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Με το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της αναμονής των ασθενών στην εφημερία, θα βλέπουμε τον ασθενή όταν μπαίνει στο νοσοκομείο και θα παρακολουθούμε τον μέσο χρόνο αναμονής του ανά βήμα. Εάν ο ασθενής αυτός φαίνεται στο σύστημα ότι παραμένει πάρα πολλή ώρα, το σύστημα θα προειδοποιεί (redflag) με έναν αλγόριθμο ότι αυτός ο ασθενής περιμένει να δει π.χ. τον παθολόγο πάνω από μία ώρα, ενώ θα έπρεπε να περιμένει στο νοσοκομείο π.χ. πενήντα λεπτά. Αυτομάτως, θα στέλνουμε email στη Διοίκηση του νοσοκομείου ότι ο άνθρωπος αυτός περιμένει, πηγαίνετε να δείτε τι συμβαίνει».
Σύμφωνα με τον υπουργό το όνομα του νοσοκομείου θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες και αφού γίνει η πιλοτική εφαρμογή του και διαπιστώσουν πως δουλεύει τεχνικά, θα το εφαρμόσουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, περίπου μέσα στον Μάρτιο.
Έχω δεσμευτεί στους ψηφοφόρους μου και στον ελληνικό λαό ότι από το Πάσχα και μετά θέλω να μετρήσουν αν πέτυχα τον στόχο μου ή όχι. Ο στόχος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής που σήμερα είναι δέκα ώρες να τείνει προς τις πέντε με έξι ώρες. Αν φτάσουμε εκεί, θα έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα».
Το πρόβλημα στα μεγάλα νοσοκομεία που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των ασθενών
Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η μείωση του χρόνου αναμονής δεν θα είναι ένα εύκολο εγχείρημα για τα μεγάλα νοσοκομεία, που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των ασθενών και για το λόγο αυτό έχουν μεγάλη προσέλευση. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα το Αττικό νοσοκομείο που σε κάθε εφημερία έχει δεκάδες ράντζα στους διάδρομους κλινικών όπως η Παθολογική: «Υπάρχουν περιπτώσεις μεγάλων νοσοκομείων που αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί, γιατί τα πολύ διάσημα νοσοκομεία προσελκύουν πάρα πολύ κόσμο. Δηλαδή να σας φέρω ένα παράδειγμα το νοσοκομείο «Αττικόν» έχει αποκτήσει μια πάρα πολύ καλή φήμη και δικαίως είναι ένα πολύ καλό νοσοκομείο» είπε ο υπουργός.
Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο Αττικόν έχει σχεδιαστεί για να εισάγει στις κλινικές του το χρόνο 80.000 περίπου ανθρώπους:
«60.000 είναι το ανώτατο, αλλά λέμε 80.000 με την ελαστικότητα που μπορείς να μπεις σε κάποιο θάλαμο. Το νοσοκομείο «Αττικόν» αυτή τη στιγμή περιθάλπει το χρόνο 160.000 το χρόνο. Όταν μία δομή, μία υποδομή δουλεύει στο διπλάσιο και του αρχικού του σχεδιασμού, εκεί δεν μπορεί να εξαφανίσει την αναμονή και την ταλαιπωρία».
Αλλά μέτρα για τη μείωση του χρόνου αναμονής που έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης είναι: Το νέο σύστημα στην εφημέρευση στην Αττική που έχει φέρει περίπου 15% μείωση.
Οι προσλήψεις γιατρών στα ΤΕΠ, ήδη πληρώθηκαν οι θέσεις και τον Δεκέμβριο πιάνουν δουλειά όπως και 500 τραυματιοφορείς ξεκινούν εργασία, από αρχές Ιανουαρίου.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη:
Διαβάστε επίσης:
Ιώσεις: 5 μύθοι που η επιστήμη έχει καταρρίψει
Απογευματινά χειρουργεία: Ξεκινούν την επόμενη Πέμπτη (28/11) – Πώς θα γίνει η επιλογή των ασθενών
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr