Σκηνικό «πολέμου» διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ ένα 24ωρο πριν την αυριανή Κεντρική Επιτροπή, καθώς η πολιτική πίεση στον Στέφανο Κασσελάκη να προκηρύξει κάλπες με δική του πρωτοβουλία έχει αυξηθεί κατακόρυφα και αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο στην συνεδρίαση του οργάνου.
Η αγωνία κορυφώνεται για το πώς θα αντιδράσει τελικώς ο Στέφανος Κασσελάκης σε αυτή τη συνεδρίαση, αν θα επιμείνει στη γραμμή που χάραξε στην Πολιτική Γραμματεία, κάνοντας ένα βήμα πίσω από το «κάντε μου μομφή» και παραπέμποντας στο Συνέδριο ή αν τελικά θα σηκώσει το γάντι. Κάτι που μάλλον δεν θα το επιλέξει, αλλά θα αφήσει την αντίπερα όχθη να αναλάβει την ευθύνη μίας μετωπικής κόντρας στην ΚΕ.
Πιο συγκεκριμένα, έδειξε να μετατοπίζεται από την «πρόσκληση» του «όποιος θέλει να με αμφισβητήσει να μου κάνει μομφή στην Κεντρική Επιτροπή», στο ότι η μομφή στο πρόσωπό του θα είναι βλαπτική για το κόμμα. Δήλωσε: «Θεωρώ ότι η πρόταση μομφής προς το πρόσωπό μου, πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα, δεν προσφέρει τίποτα και πληγώνει τον κόσμο μας. Επίσης είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο όργανο που αποφάσισε Καταστατικό Συνέδριο».
Την στάση του προέδρου στήριξε και ο νέος πρόεδρος της ΚΟ Νίκος Παππάς, ο οποίος λίγο πριν τη συνεδρίαση διεμήνυε σε συνομιλητές του πως δεν είναι σύμφωνος με κάλπες για νέο αρχηγό του κόμματος διότι θα ταλαιπωρήσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα πιθανά σενάρια
Οι πληροφορίες, πάντως που υπήρξαν χθες πριν την συνεδρίαση της ΠΓ, ότι ο Κασσελάκης έφτασε να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πάει σε κάλπη όπως του ζητείται, εκπέμπουν μια εικόνα αστάθειας όσον αφορά τη στάση του προέδρου. Κάτι που πιθανότατα θα αξιοποιηθεί από τους αντιπάλους του που θα αυξήσουν την πίεση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ώστε να καμφθεί και να «σηκώσει το γάντι».
Σήμερα, έως και την αυριανή έναρξη της συνεδρίασης θα κορυφωθούν οι διεργασίες και οι ζυμώσεις, αλλά και το μέτρημα «κουκιών» στο όργανο. Οι 87 αναμένεται να έχουν σύσκεψη απόψε το βράδυ.
Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι και η πλευρά Πολάκη αλλά και η πλευρά των 87 είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πρόταση μομφής.
Τα ενδεχόμενα αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι τα εξής:
α) Να «σηκώσει το γάντι» τελικά ο Κασσελάκης (όχι το πιο πιθανό)
β) Εφόσον δε σηκώσει το γάντι ο ίδιος,
· να καταθέσει πρόταση μομφής ο Παύλος Πολάκης και αυτή, ανάλογα και το πλαίσιο, να στηριχθεί και από τους 87
· να καταθέσει πρόταση μομφής ο Πολάκης και δική τους χωριστή πρόταση οι 87
γ) Να μην υπάρξουν προτάσεις μομφής και τα δύο μπλοκ να επιδοθούν σε σκληρό πολιτικό σφυροκόπημα του προέδρου, εντείνοντας την πρόκληση για κάλπες. Ο μεν Παύλος Πολάκης διαμηνύει σε συνομιλητές του ότι πλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή κατάσταση και ο Κασσελάκης αμφισβητείται από παντού και δεν μπορεί να σταθεί.
Μομφή και σφυροκόπημα – Τι θα κάνουν Πολάκης και 87
Οι δε 87 ήδη έχουν ξετυλίξει μια τακτική πρέσινγκ λέγοντάς του ότι φοβάται να πάει στη βάση υπονοώντας ότι θα χάσει. Για την ακρίβεια, αν οι προεδρικοί δε θέλουν κάλπες γιατί φοβούνται ότι ο Κασσελάκης θα κερδίσει αλλά θα καταγραφεί μεγάλη φθορά και πολύ χαμηλή συμμετοχή σε σχέση με πέρυσι, από τους 87 κάποιοι δείχνουν να θεωρούν ότι θα χάσει, «όποιον και να έχει απέναντι».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρό το σενάριο οι 87 και ο Παύλος Πολάκης να καταθέσουν αρχικά ξεχωριστές πολιτικές προτάσεις ζητώντας προσφυγή στις κάλπες, έστω και με διαφορετικό σκεπτικό, καθώς έχουν άλλωστε τις πολιτικές διαφωνίες τους. Εφόσον ο κ. Κασσελάκης τις απορρίψει (όπερ και το πιθανότερο), οι δύο προτάσεις να συμπτυχθούν σε μία ενιαία πρόταση μομφής. Έτσι ώστε και την πολιτική αυτονομία να διατηρήσει η κάθε πλευρά, αλλά και τον κοινό στόχο (κάλπες) να αναδείξουν.
Πάντως, εάν ο κ. Πολάκης επιλέξει να μην καταθέσει πρόταση μομφής και μείνει μόνο στο πολιτικό πλαίσιο κριτικής, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Μέχρι πριν μερικά 24ωρα, εκφραζόταν η άποψη πως σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο αδύναμη μια πρότασης μομφής και αριθμητικά αλλά και πολιτικά γιατί εύκολα θα υπάρξει η στοχοποίηση περί υπονομευτών. Όμως πλέον το κλίμα είναι εκρηκτικό, ειδικά και μετά τις προτάσεις για αλλαγές στο καταστατικό τις οποίες απορρίπτουν συνολικά. Μάλιστα, χθες, ερωτηθείσα η Γεροβασίλη αν θα μείνει στο κόμμα μετά το συνέδριο, συνάρτησε τις επιλογές της με αυτές τις αλλαγές «Δεν ξέρω» είπε (σ.σ. αν θα μείνει). Εξαρτάται, τι κόμμα θα είναι αυτό».
Διαβάστε επίσης:
Ανδρουλάκης: Λένε ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε τις ευρωεκλογές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύθηκε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr