Μπορεί όλο το βάρος της κυβέρνησης να πέφτει στην εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι αρκετός κόσμος στο Μαξίμου… λοξοκοιτάει και προς το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη φράση του Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι «το “μένουμε σπίτι” για τους βουλευτές τελείωσε από την ημέρα που βγήκε το εμβόλιο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών».
Το ενδιαφέρον αλλά και ο προβληματισμός για το πώς θα συνεχίσουν να… στέκονται και να αντιδρούν τα στελέχη και ο κόσμος της Ν.Δ. είναι απολύτως δικαιολογημένα: μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών, στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος καταγράφηκε για πρώτη φορά από το 2019 μια οργανωμένη και συντονισμένη κριτική για την κυβέρνηση, η οποία άρχισε από τα πεπραγμένα της και έφθασε μέχρι σε ζητήματα ιδεολογίας και χαρακτήρα της παράταξης.
Μάλιστα, στη συνεδρίαση κατέστη σαφές ότι πλέον οι βουλευτές θα μιλούν και θα εκφράζονται όταν κάτι δεν τους αρέσει ή θεωρούν ότι δεν ταιριάζει στην παράταξη.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αμέσως μετά ο Μητσοτάκης προχώρησε σε… αναδόμηση της κυβέρνησης (μικρής έκτασης, είναι αλήθεια…), αλλά και του ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος, εξοβελίζοντας διάφορους ΠΑΣΟΚογενείς γενικούς γραμματείς. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, φαίνεται ότι ο… βρασμός στο εσωτερικό του κόμματος όχι μόνο δεν έχει κοπάσει, αλλά συνεχίζεται, με κίνδυνο, όπως λέει και το ιστορικό άσμα «Επαναστατικό Άλμα» του αείμνηστου Λουκιανού Κηλαηδόνη, «το νερό εκεί που βράζει / σαν το όριο ξεπεράσει / το καπάκι θα πετάξει».
Παραμένει η δυσαρέσκεια
Το πού βρίσκεται αυτό το όριο είναι δύσκολο να το υπολογίσει κάποιος: άλλωστε η ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη εξαιρετικά παρακινδυνευμένη, ενώ οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να διατηρούν μια κατάσταση στην οποία δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτική έναντι της Ν.Δ., αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό.
Άλλωστε, όπως επισήμανε και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά FM, «δεν είναι καλό να μην υπάρχει σε μια χώρα ισχυρή αντιπολίτευση», προσθέτοντας ότι «συνολικά το πολιτικό σύστημα θα το βοηθήσει ο τερματισμός της πολιτικής υπαρξιακής κρίσης που αντιμετωπίζει η αντιπολίτευση».
Ωστόσο κάποια σημάδια είναι εμφανή, καθώς βουλευτές και στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το «Ποντίκι» επισήμαναν ότι η δυσφορία και δυσαρέσκεια των πολιτών που εκδηλώθηκε με το 28% της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, όχι μόνο δεν έχει αμβλυνθεί, αλλά συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τα παράπονα που δέχονται – για όποιο θέμα μπορεί κάποιος να φανταστεί, αλλά κυρίως για την ακρίβεια και τη συνολική ποιότητα ζωής στη χώρα – είναι διαρκή και αυξανόμενα.
Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, δεν έκρυψαν και τον προβληματισμό τους για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που ακολουθούνται σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας (εκπαίδευση, υγεία κ.λπ.), τονίζοντας ότι «οι πολίτες δεν “ψήνονται” πλέον με υποσχέσεις, θέλουν έργα».
Κρίσιμα στοιχεία
Στα παραπάνω δεν μπορεί να μην προστεθούν και δύο κρίσιμα στοιχεία:
● Το πρώτο αφορά το οριστικό – κατά πώς φαίνεται – ρήγμα της ηγεσίας του κόμματος με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά (όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί δεν θα είναι παρόντες στη ΔΕΘ), οι οποίοι μετά την εφ’ όλης της ύλης κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου μοιάζουν να… συντονίζονται για το επόμενο διάστημα, με έμφαση στα εθνικά θέματα, αλλά όχι μόνο. Άλλωστε, στις ομιλίες τους στο Πολεμικό Μουσείο και οι δύο έθεσαν ταυτοτικά ζητήματα για τη Ν.Δ., εκφράζοντας θέσεις μακριά από τη λογική και πρακτική της τρέχουσας ηγεσίας του κόμματος.
● Το δεύτερο μοιάζει πιο… μικροκομματικό, αλλά είναι εξίσου σημαντικό: ο ανασχηματισμός, αντί να μειώσει τις… γκρίνιες, φαίνεται ότι τις αύξησε, ιδίως μεταξύ στελεχών που θεωρούσαν εαυτούς υπουργίσιμους, αλλά έμειναν για άλλη μια φορά εκτός.
Αυτού του είδους η μουρμούρα, βέβαια, θεωρείται κάπως σαν… φυσικό φαινόμενο στα κόμματα εξουσίας (πάντα θα υπάρχει κάποιος παραπονεμένος), ωστόσο, σε συνδυασμό και με το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δημιουργεί μια αίσθηση απογοήτευσης και παγωμάρας στο κόμμα, μόλις έναν χρόνο μετά τον θρίαμβο στις εθνικές εκλογές.
Προβληματισμοί και ελπίδες
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση αναμένονται διάφορες εκδηλώσεις δυσφορίας από βουλευτές και στελέχη του κόμματος, ιδίως για ζητήματα που θεωρούν ότι προκαλούν ζημιά στην παράταξη ή που την απομακρύνουν από τους πολίτες.
Μάλιστα, η ανησυχία αυτή έχει αρχίσει να παίρνει και άλλες μορφές, καθώς, όπως έγραψε το topontiki.gr, υπάρχουν πλέον κάποιες σκέψεις ακόμα και για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε το κατώφλι εισόδου στη Βουλή να… ψηλώσει και, εξ αυτού, να αποτραπεί σε επόμενες εκλογές πιθανή είσοδος στο Κοινοβούλιο κι άλλων κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. (π.χ. της «Φωνής Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που ήδη μπήκε στην Ευρωβουλή).
Πάντως, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο «ανταρσίας» βουλευτών (με π.χ. καταψήφιση ενός κρίσιμου νομοσχεδίου) θεωρείται σχεδόν αδύνατο και εκτιμούν ότι, μόλις τα πράγματα αρχίσουν να «στρώνουν» κάπως, το κλίμα της μουρμούρας θα αντιστραφεί και σταδιακά το κόμμα θα περάσει σε στάδιο «κανονικότητας», ιδίως όσο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα βρίσκονται σε φάση εσωστρέφειας και αναταραχής, με το επιχείρημα ότι και πάλι η μόνη διέξοδος προς τη σταθερότητα βρίσκεται στη Ν.Δ.
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένει η Όλγα Γεροβασίλη, «πάμε στα μέλη να δώσουν τη λύση» (Video)
ΔΕΘ: Συναγερμός στο Μαξίμου – Πάνω από 30 βουλευτές θα απουσιάζουν από την επίσκεψη Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr