Στα τέλη του 2025- με μια μικρή καθυστέρηση λίγων μηνών – αναμένεται να παραληφθούν από τον Στρατό Ξηράς τα τέσσερα UAV Patroller γαλλικής κατασκευής, τα οποία μαζί με τα αμερικανικά V-BAT θα αποτελέσουν τα «μάτια» των Ενόπλων Δυνάμεων σε Αιγαίο και Θράκη.
Το Στρατιωτικό Επιτελείο έχει ήδη σχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο τα μη επανδρωμένα μέσα επιτήρησης θα αναπτυχθούν, ώστε να επιχειρούν συνδυαστικά και να καλύπτουν αν απαιτηθεί σε 24ωρη βάση τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας, αλλά και άλλες περιοχές ενδιαφέροντος και να μεταδίδουν συνεχώς εικόνα στα Κέντρα Επιχειρήσεων σε real time χρόνο.
Τα τέσσερα UAV Patroller πρόκειται να έχουν ανά ζεύγη ως βάσεις τους τη Ρόδο και συγκεκριμένα το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μαριτσών αλλά και το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα, το οποίο πρόκειται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ, να φιλοξενήσει και τα ελικόπτερα ΟΗ-58 Kiowa Warrior της Αεροπορίας Στρατού. Τα δύο συστήματα V-BAT, κάθε ένα από τα οποία περιλαμβάνει δύο UAV, αναμένεται να μεταφερθούν σε Μονάδες της ΑΣΔΕΝ σε Λέσβο και Ρόδο.
Σε αντίθεση μάλιστα με τα Patroller που χρειάζονται διάδρομο απογείωσης, τα V-BAT μπορούν να μεταφερθούν, να συναρμολογηθούν και να απογειωθούν από οποιοδήποτε σημείο, με ότι αυτό συνεπάγεται στην ευελιξία χρησιμοποίησης τους.
Τα μη επανδρωμένα UAV του Στρατού Ξηράς θα έχουν την κατάλληλη διασπορά, ώστε σε σύντομο χρόνο να μπορούν να φτάσουν σε κάθε σημείο του FIR Aθηνών για αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης, χωρίς την ανάγκη απογείωσης επανδρωμένων εναέριων μέσων. Επίσης, θα μπορούν να συνεργαστούν και με τα UAV Heron της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία επιχειρούν τα τελευταία χρόνια από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο.
Το γεγονός πάντως ότι η Ρόδος επιλέχθηκε προκειμένου να φιλοξενήσει τόσο τα Patroller όσο και τα V-BAT καταδεικνύει τη σημασία που δίνει το Στρατιωτικό Επιτελείο στην επιτήρηση του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, στο οποίο άλλωστε ανήκει το κρίσιμο για τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της χώρας Σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Ο μεγάλος χρόνος πτήσης των μη επανδρωμένων UAV δίνει τη δυνατότητα να παραμένουν πολλές ώρες στον αέρα με πολύ χαμηλό κόστος. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα Patroller, με τη χρήση των εξωτερικών δεξαμενών καυσίμων, θα μπορούν να πετούν συνεχώς έως και 15 ώρες, ενώ η ταχύτητα των 200 χιλιομέτρων που αναπτύσσουν θα τους επιτρέπουν να κινούνται γρήγορα και να «σαρώνουν» μεγάλες περιοχές σε πολύ μακρινές αποστάσεις από τη βάση τους.
Οι αισθητήρες σύγχρονης τεχνολογίας τα καθιστούν ιδανικά για αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης, συλλογής πληροφοριών αλλά ακόμα και στοχοποίησης, καθώς μπορούν να εντοπίζουν και να παρακολουθούν ακόμα και ιδιαίτερα μικρούς σε μέγεθος στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Τα Patroller θα φτάνουν έως και τα 16.000 πόδια ύψος και διαθέτουν ιδιαίτερα χαμηλό ίχνος ραντάρ, με αποτέλεσμα ο εντοπισμός του να είναι δύσκολος, ειδικά όταν πετά σε χαμηλά ύψη.
Ανάλογη αυτονομία που μπορεί να φτάσει τις 13 ώρες πτήσης διαθέτουν τα αμερικανικά V-BAT, τα οποία σύμφωνα με τον κατασκευαστή μπορούν να επιχειρούν σε αποστάσεις άνω των 130 χιλιομέτρων. Τα UAV V-BAT διαθέτουν τόσο ηλεκτροπτικούς όσο και υπέρυθρους αισθητήρες, ώστε να επιχειρούν ημέρα και νύχτα.
Όπως και τα Patroller, μεταφέρουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο και μπορούν να αναλάβουν ανάλογες αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης αλλά και στοχοποίησης. Επιπλέον, τα V-BAT έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς μικρού φορτίου έως και 18 κιλών.
Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: Onalert.gr
To άρθρο Patroller, Heron και V-BAT: Συνεχής επιτήρηση από αέρος στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .