Γράφει η Δρ. Γεωργία Α. Κατσούλη *
Πολύ πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο εμφάνισης του COVID-19, κατέληξαν σε συμπεράσματα που αφορούσαν το ρόλο της διατροφής σε φλεγμονώδεις παθήσεις του αναπνευστικού.
Ανάμεσα σε διάφορες διατροφές που δοκιμάστηκαν σε ασθενείς που αντιμετώπιζαν τη βαριά λοίμωξη, εκείνοι που εμφάνισαν την πιο γρήγορη βελτίωση στα συμπτώματα και την πιο άμεση ανάρρωση, ήταν όσοι είχαν μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή στο διαιτολόγιό τους, γνωστή πια ως Αντιφλεγμονώδης Δίαιτα.
Σήμερα, οι οδηγίες σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού και θέματα ρινικής απόφραξης, όπως ιγμορίτιδες, μετωπιαίες κολπίτιδες, αλλά και φλεγμονές της μύτης όπως η αλλεργική ρινίτιδα, ή άλλες ρινίτιδες, σχετίζονται με τη διατροφή και συγκεκριμένα με την εφαρμογή της Αντιφλεγμονώδους Δίαιτας, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή, για πιο γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα.
Επομένως υπάρχουν τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό μας, άλλες που θεωρούνται ουδέτερες και εκείνες που εμφανίζουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Τέτοιες τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι:
τα πράσινα λαχανικά και το αβοκάντο,
το ελαιόλαδο,
το πράσινο τσάι και το matcha τσάι,
το άπαχο κρέας (προτιμάται μείωση στην κατανάλωση ζωικού λίπους ειδικά ζώων που έχουν τραφεί με καλαμπόκι που αυξάνει τη φλεγμονή),
ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά (σαρδέλες – σολωμός),
όσπρια,
δημητριακά ολικής άλεσης.
Μια ισορροπημένη διατροφή με πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, όπως η Μεσογειακή, είναι πολύ βοηθητική και μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, το οίδημα και να συμβάλει στην αποκατάσταση της ρινικής απόφραξης.
Η ενυδάτωση, με αρκετό νερό, είναι σημαντική και η προσθήκη φρούτων, με υψηλή περιεκτικότητα ύδατος και θρεπτικών συστατικών, όπως φράουλες, βατόμουρα και καρπούζι, δίνουν μια έξτρα αποιδηματική δράση.
Ειδικότερα, τροφές που πρέπει να αποφεύγει κανείς σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζει προβλήματα ρινικής συμφόρησης είναι:
Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης (ζυμαρικά, πατάτες, λευκό ψωμί, ρύζι, γαλακτοκομικά),
Τηγανητά σε λάδι καλαμποκιού ή λάδι σόγιας,
Την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών,
Τις πικάντικες τροφές,
Την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης,
Αλμυρές τροφές που αυξάνουν το οίδημα.
Μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα μας, μειώνουμε όλες τις φλεγμονώδεις διαταραχές. Ειδικότερα, για την ελεύθερη ρινική αναπνοή, όταν εμποδίζεται από προβλήματα που συνοδεύονται από οιδήματα και φλεγμονές, το κλειδί στη γρήγορη αντιμετώπισή τους και την ανακούφιση του ασθενούς, είναι η φαρμακευτική αγωγή που συνδυάζεται πάντα με μια Αντιφλεγμονώδη Διατροφή.
* Η Δρ. Γεωργία Α. Κατσούλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, ΩΡΛ Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου.
Ιατρείο: Μεσογείων 5, Αγία Βαρβάρα
Τηλέφωνο: 2130485366
To άρθρο Διατροφή και αναπνοή: Οι τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση και τι πρέπει να γνωρίζετε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Υγεία – NewsIT