Η αυθεντική πορτογαλική συνταγή συνδυάζει τρυφερό και ζουμερό χταπόδι, σπυρωτό ρύζι σε σάλτσα με κρεμμύδια και ντομάτες, όλα μαγειρεμένα σε πλούσιο ζωμό από το νόστιμο αυτό κεφαλόποδο.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές για το μαγείρεμα του χταποδιού, το οποίο συνήθως γίνεται στο φούρνο στη μεσογειακή αυτή χώρα αλλά επειδή είναι αρκετά χρονοβόρο, στις μέρες μας προτιμάται η χρήση χύτρας ταχύτητας, όπως στην παρακάτω συνταγή.
Υλικά για τη Συνταγή
1 κιλό χταπόδι, ξεπαγωμένο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Ελαιόλαδο κατά βούληση
3 φλιτζάνια ζεστό νερό, από τον βραστήρα
120 γραμμάρια κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά τσίλι, κομμένη σε λωρίδες (προαιρετικά)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ½ φλιτζάνι ρύζι μακρύκοκκο
220 γραμμάρια αποφλοιωμένα τοματάκια, ψιλοκομμένα
720 ml ζωμό χταποδιού (τα υγρά που έχει βγάλει το χταπόδι αραιωμένα με ζεστό νερό)
1 φύλλο δάφνης
1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Λίγο φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
1. Αρχικά αλατοπιπερώστε ελαφριά το χταπόδι και ραντίστε το με λίγο ελαιόλαδο. Μαλάξτε το με τα χέρια σας ώστε να καλυφθεί με το ελαιόλαδο και να κατανεμηθεί ομοιόμορφα το αλατοπίπερο. Βράστε το στη χύτρα ταχύτητας, χωρίς επιπλέον υγρά, για 15 λεπτά.
2. Όταν μαλακώσει το χταπόδι, βγάλτε το από τη χύτρα ταχύτητας και συμπληρώστε τον ζωμό που έχει μείνει στο σκεύος με 3 φλιτζάνια βρασμένο νερό. Κόψτε το μαγειρεμένο χταπόδι σε μικρότερα κομμάτια, κρατώντας μερικά πλοκάμια ολόκληρα για την παρουσίαση του πιάτου.
3. Βάλτε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα-κατά προτίμηση με χοντρό πάτο- να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και βάλτε τα ολόκληρα πλοκάμια χταποδιού να ροδίσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και κρατήστε τα στην άκρη.
4. Χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς, προσθέστε κι άλλο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Βάλτε την πιπεριά κομμένη σε λωρίδες και συνεχίστε το σοτάρισμα. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ρύζι να φρυγανιστεί λίγο και έπειτα τα τοματάκια και φέρτε τα μερικές βόλτες.
5. Συμπληρώστε με το ζωμό του χταποδιού και όταν αρχίσει να βράζει μισοσκεπάστε το σκεύος και χαμηλώστε τη φωτιά. Αν επιθυμείτε μπορείτε να βάλετε ένα φύλλο δάφνης για άρωμα.
6. Όταν το ρύζι αρχίσει να πίνει τα υγρά του, προσθέστε τα κομμάτια χταποδιού και ανακατέψτε. Δοκιμάστε και ρυθμίστε το αλάτι, αν χρειάζεται. Σβήστε τη φωτιά και σκεπάστε το τηγάνι για 5 λεπτά.
7. Πασπαλίστε με τον μαϊντανό και ολοκληρώστε στολίζοντας με τα ροδισμένα πλοκάμια του χταποδιού και καρυκεύοντας με φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού.
Συμβουλή
Μπορείτε να σιγοψήσετε το χταπόδι στο φούρνο, στους 190ο C για 1 με 1 ½ ώρα περίπου (ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού). Τοποθετήστε το σε ένα ταψί πάνω σε ροδέλες από ½ κρεμμύδι, με 2 σκελίδες σκόρδο θρυμματισμένες και 1 δαφνόφυλλο, ραντίστε με ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι και καλύψτε ερμητικά με αλουμινόχαρτο. Σουρώστε το ζωμό, κόψτε σε κομμάτια το χταπόδι και συνεχίστε όπως στην παραπάνω συνταγή.
Διαβάστε επίσης:
Σαλιγκαράκια σφολιάτας με κακάο, στη φριτέζα αέρος (νηστίσιμα)
Vegan ομελέτα – τηγανίτα, χωρίς αυγά
Νηστίσιμα τρουφάκια με μπισκότο και μήλο, σερβιρισμένα σαν προφιτερόλ