Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου αποτελούν, έναν από τους πλέον ανησυχητικούς παράγοντες για την οικονομία της χώρας, με τα ποσά που εκκρεμούν να ξεπερνούν τα 3,4 δις ευρώ τον Ιανουάριο του 2025.
Αν και έχουν γίνει διαρκείς προσπάθειες, για την επίλυση του προβλήματος, τα αποτελέσματα παραμένουν ισχνά, ενώ η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες και προμηθευτές, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί για υπηρεσίες ή προϊόντα που παρέχουν, φαίνεται να αυξάνονται παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για βελτίωση της κατάστασης.
Η πιο έντονη αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών καταγράφεται στα νοσοκομεία, τα οποία παραμένουν με σημαντικά χρέη, φτάνοντας το ποσό των 1,318 δις ευρώ για τον Ιανουάριο του 2025. Η κατάσταση αυτή, αν και αναμενόταν να βελτιωθεί με την ένταξη κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2024 για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνεχώς επιδεινώνεται. Ειδικότερα, παρά τη διάθεση 400 εκατ. ευρώ για τη μείωση των χρεών των νοσοκομείων, τα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται και το 2023 άγγιξαν το 1,319 δις ευρώ, ενώ για το 2024 εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι οφειλές των νοσοκομείων από 344 εκατ. ευρώ το 2019 πριν την πανδημία, αυξήθηκαν σταδιακά στα 502 εκατ. το 2020, 606 εκατομμύρια το 2021 και 907 εκατ. το 2022, και συνέχισαν την ανοδική πορεία τους το 2023. Όλα αυτά τα χρόνια, παρ’ όλες τις υποσχέσεις και τις κινήσεις για αποπληρωμή των χρεών, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του τομέα της υγείας και δημιουργώντας νέες αβεβαιότητες για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), οι οποίοι καταγράφουν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 597 εκατ. ευρώ, αυξημένα από τα 585 εκατομμύρια ευρώ του Δεκεμβρίου 2024. Η κατάσταση στους ΟΤΑ (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) δεν είναι καλύτερη, καθώς οι οφειλές τους προς ιδιώτες φτάνουν τα 243 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση από τα 231 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2024.
Τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στις οφειλές προς προμηθευτές και ιδιώτες, αλλά επεκτείνονται και στις επιστροφές φόρων προς τους πολίτες. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξάνονται και αυτές, με το ποσό να φτάνει τα 915 εκατ. ευρώ, από 731 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2024. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, καθώς περίπου 168 εκατομμύρια ευρώ από αυτές τις επιστροφές παραμένουν «χαμένα» και η ΑΑΔΕ προσπαθεί να εντοπίσει τους φορολογούμενους που δικαιούνται τις επιστροφές τους. Αυτό το γεγονός εντείνει την ανησυχία των φορολογουμένων που βρίσκονται σε αδιέξοδο και περιμένουν τα χρήματά τους.
Είναι προφανές πως, παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και τις προσπάθειες για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών, η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη. Η στρατηγική που εφαρμόζεται δεν φαίνεται να έχει τα αποτελέσματα που αναμένονται, με τις οφειλές να συνεχίζουν να αυξάνονται, παρά τις διαβεβαιώσεις για επανόρθωση της πορείας. Οι αυξήσεις στις οφειλές των νοσοκομείων, των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και των ΟΤΑ, αποδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου συστήματος αποπληρωμών και τη δυσκολία της κυβέρνησης να διαχειριστεί το θέμα.
Αν και υπήρξαν προσπάθειες και βελτιώσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα αποτελέσματα παραμένουν απογοητευτικά, ενώ οι αυξήσεις των εκκρεμών επιστροφών φόρων και των χρεών προς τους προμηθευτές δείχνουν μια αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Το ζητούμενο, πλέον, είναι η εφαρμογή νέων και πιο αποτελεσματικών στρατηγικών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ταχύτερη εξόφληση των χρεών και σε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο των ιδιωτών όσο και των φορολογούμενων προς την κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης: