Ευρύ κάλεσμα για συμμετοχή στα αυριανά συλλαλητήρια για την επέτειο των δύο χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών απευθύνει η Νέα Αριστερά, η οποία μιλά εκ προοιμίου για «ιστορική απεργιακή κινητοποίηση».
Μάλιστα, εν είδει απάντησης στις κινδυνολογίες της κυβέρνησης και την προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών με τον φόβο επεισοδίων, ο Αλέξης Χαρίτσης χθες, από το βήμα της Βουλής, ζήτησε να υπάρξει παρουσία της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στις 28 του μήνα. «Δεν θα ανεχθούμε καμία προβοκάτσια και καμία σπέκουλα για το περιεχόμενο, το νόημα και τα μέσα που χρησιμοποιεί το σημερινό ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας, που ζητάει Δικαιοσύνη» διεμήνυσε, λίγες ώρες μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός επέμεινε στην κινδυνολογία.
Στις αναφορές του πρωθυπουργού για «πάνω και κάτω πλατείες» και την επαναφορά του αφηγήματος περί σχεδίου αποσταθεροποίησης η Νέα Αριστερά, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της, διαβάζει φόβο της κυβέρνησης που δεν μπορεί να κρυφτεί και διαμηνύει ότι «αν κάποιος αποσταθεροποιείται, αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία» και αυτό είναι δικό της πρόβλημα.
Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η προειδοποίηση να μην επιχειρηθεί προβοκάτσια, κάνοντας σαφές για μία ακόμη φορά πως η Νέα Αριστερά αποδίδει την ευθύνη τυχόν πρόκλησης επεισοδίων ή άλλων τρόπων υπονόμευσης των συγκεντρώσεων στην κυβέρνηση.
Σημειώνει δε πως «η λαϊκή κινητοποίηση δεν απειλεί́ τη Δημοκρατία» αλλά «είναι το οξυγόνο της» και πως αυτοί που πραγματικά πυροδοτούν την ένταση είναι «η κυβέρνηση της συγκάλυψης» και οι υπουργοί́ της «που επιτίθενται σκαιά́ στους συγγενείς, που κοροϊδεύουν και υποτιμούν τους πολίτες».
«Ειρηνική επανάσταση»
Τις προηγούμενες μέρες η Νέα Αριστερά, σήκωσε το θέμα των απειλών που δέχονταν εργαζόμενοι για να μην απεργήσουν. Ειδικότερα, ανέδειξε τις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας για παραινέσεις προϊσταμένων σε εργαζόμενους να μην απεργήσουν «για το καλό τους», αλλά και σε άλλους χώρους (απόλυση εργαζόμενης από την εταιρεία «Καλλιμάνης»).
Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για πρακτικές αυταρχικές και παράνομες που «σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν αποδεκτές». Στα κεντρικά του κόμματος εκτιμούν πάντως πως η κοινωνία δεν τρομοκρατείται πια, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, και είναι ενδεικτικό πως ο Αλέξης Χαρίτσης στην κυριακάτικη ανάρτησή του ανέφερε πως «αυτό που συντελείται αυτές τις μέρες είναι μια ειρηνική επανάσταση». Μεταφέροντας το κλίμα από τα κάτω έγραψε: «Από τους πάγκους στη λαϊκή μέχρι τα νυχτερινά κέντρα ακούγεται μια φράση: δεν δουλεύουμε στις 28.2. Οι αποφάσεις για απεργία πυκνώνουν. Στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς και στα social media το μήνυμα της συμμετοχής στις συγκεντρώσεις δεν αφήνει καμία αμφιβολία: θα γεμίσουν οι δρόμοι όλης της χώρας».
«Λάθος» η ιδιωτικοποίηση
Παράλληλα με τα καλέσματα όλες τις προηγούμενες μέρες και τη στήριξη όσων καλούν σε συμμετοχή στην απεργία και τα συλλαλητήρια, η Νέα Αριστερά επιχείρησε να αναδείξει και πολιτικό πλαίσιο, όχι μόνο αναφορικά με την ανάγκη για Δικαιοσύνη, αλλά και για ασφαλή δημόσιο σιδηρόδρομο. Στην ανάρτησή του ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε όχι μόνο ότι δύο χρόνια μετά το δυστύχημα η κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ακόμη χειρότερη, αλλά και ότι πρέπει να ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου που «ήταν και είναι λάθος». Κάτι που ερμηνεύεται και ως αυτοκριτική των πεπραγμένων της κυβέρνησης Τσίπρα, επί των ημερών της οποίας έγινε η ιδιωτικοποίηση.
Και κατέθεσε την πρόταση να υπάρξει στρατηγικό σχέδιο για «την ανάπτυξη του δικτύου, με την αντιστροφή της σαλαμοποίησης του σιδηροδρόμου και το συνακόλουθο χάος για το πώς αυτός λειτουργεί» άρα «με ενιαίο και δημόσιο φορέα σιδηροδρόμων». Πρέπει, είπε «ο σιδηρόδρομος να είναι κρατικός», που σημαίνει «μια εθνική επένδυση στο σύγχρονο, οικολογικό και ασφαλές μέσο μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων».
Διαβάστε επίσης:
Σταϊκούρας: Τα συστήματα ασφαλείας είναι σήμερα πολύ καλύτερα από τον Φεβρουάριο του 2023