Ο Στέφανος Κασσελάκης συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερη έμφαση στο Μητροπολιτικό Πάρκο και τη ΔΕΘ, συζήτηση που διοργάνωσε το Κίνημα Δημοκρατίας.
Στην συζήτηση κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Κινήματος, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Κυριακή Μάλαμα, βουλευτής Χαλκιδικής και η Θεοδώρα Τζάκρη.
Στην εκδήλωση έδωσε το ”παρών” η Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο – σύμπραξη «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο», ενώ παραβρέθηκαν και τοπικοί παράγοντες και φορείς της πόλης όπως, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου.
«Με την ΔΕΘ να βρίσκεται στον ίδιο χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από το 1937, το αίτημα για τη μετεγκατάστασή της ξεκινά από παλιά, με τους πολίτες να βλέπουν σε αυτή την επιλογή την ευκαιρία- δυνατότητα για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στο κέντρο της πόλης, η οποία υποφέρει από την έλλειψη πρασίνου. Πράσινο μόλις στα 2,1 έως το πολύ 2,7 τ.μ. ανά κάτοικο, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ομότιμου καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ, Θεοχάρη Ζάγκα, όταν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ελάχιστη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο για να είναι βιώσιμη μια πόλη, είναι 8 με 10 τετραγωνικά μέτρα, κατανεμημένου ομοιόμορφα δηλαδή σε όλη την έκταση» σημείωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας αναφερόμενος στο βασικό θέμα της συζήτησης. «H προσωπική μου θέση είναι στη σημερινή θέση να υπάρχει όσο μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο γίνεται», τόνισε ο κ. Κασσελάκης.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ανοιχτής συζήτησης ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στην πρόταση των συλλογικοτήτων της πόλης, η οποία «υποστηρίζει ότι η σχεδιαζόμενη ”ανάπτυξη” εργολαβικού-κατασκευαστικού τύπου θυσιάζει τον τελευταίο μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο, παραδίδει για δεκαετίες και με σκανδαλώδη οικονομικά τρόπο σε ιδιωτικά συμφέροντα το μεγαλύτερο και σημαντικότερο δημόσιο κεντρικό οικόπεδο της πόλης και αλλάζει καταστροφικά τη χρήση του», όπως ανέφερε. «Είναι σαφές ότι το ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ αποτελεί κατεξοχήν ”κοινό” ζήτημα, καθώς αφορά όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας.
Ο κ. Κασσελάκης ανέφερε πως η πρόταση των συλλογικοτήτων της πόλης «πρεσβεύει ότι η δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου, με τη μορφή Μητροπολιτικού Πάρκου υπερτοπικής εμβέλειας και ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την πόλη» και συμπλήρωσε πως σύμφωνα με την πρόταση αυτή, «η βιώσιμη ανάπτυξη/βιωσιμότητα της ΔΕΘ με ήπιες χρήσεις και δραστηριότητες θα αποτελέσει παράδειγμα σύγχρονης αξιοποίησης δημόσιου χώρου με σεβασμό στη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών, στην αρχιτεκτονική παράδοση της Θεσσαλονίκης αλλά και στην ιστορία της ΔΕΘ, δίνοντας της την ευκαιρία για ανανέωση και μελλοντική εξέλιξη».
Σημείωσε πως η πρόταση των συλλογικοτήτων της πόλης «υποστηρίζει ότι η σχεδιαζόμενη ”ανάπτυξη” εργολαβικού-κατασκευαστικού τύπου θυσιάζει τον τελευταίο μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο, παραδίδει για δεκαετίες και με σκανδαλώδη οικονομικά τρόπο σε ιδιωτικά συμφέροντα το μεγαλύτερο και σημαντικότερο δημόσιο κεντρικό οικόπεδο της πόλης και αλλάζει καταστροφικά τη χρήση του».
Τόνισε πως η διοργάνωση της ανοιχτής συζήτησης για το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ αποτέλεσε υλοποίηση τη δέσμευσης του Κινήματος Δημοκρατίας. «Για εμάς, η συμμετοχική δημοκρατία δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα, αλλά μια ζωντανή διαδικασία. Κάτι που χτίζεται, ανασαίνει, διεκδικεί. Δεν είναι μια λέξη που την εντάξαμε απλώς στη Διακήρυξή μας, αλλά μια καθημερινή στάση ζωής. Για εμάς, συμμετοχική δημοκρατία σημαίνει ότι η κοινωνία δεν παραμένει θεατής. Ότι δεν εκφράζεται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια -όσον αφορά στο εθνικό Κοινοβούλιο- ή κάθε πέντε χρόνια -όσον αφορά στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης. Ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από σωτήρες, ούτε κάποια ”πεφωτιμένη” ηγεσία να της δείξει τον δρόμο. Σημαίνει επίσης ότι οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται σε κλειστά γραφεία χωρίς τη γνώμη των πολιτών», σημείωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας που σχολίασε πως «οι πολίτες διψούν για συμμετοχή στα ”κοινά”».
O κ. Κασσελάκης δεσμεύτηκε πως μια επόμενη δράση θα λάβει χώρα στην Δυτική Θεσσαλονίκη ενώ θα συνεχίζεται, όπως είπε, και η διαβούλευση για τη διεκδίκηση ενός δημοψηφίσματος για το συγκεκριμένη ζήτημα.
Διαβάστε επίσης:
Ζελένσκι για τις συνομιλίες με Μητσοτάκη: «Σταθερή η στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία»
Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: «Καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία»