Η επίθεση του Ρουβίκωνα με τρικάκια έξω από το σπίτι του προέδρου της Δημοκρατίας Κωσταντίνου Τασούλα στην Κηφισιά χθες το βράδυ, οι ακτιβιστικές ενέργειες που προηγήθηκαν εντός κοινοβουλίου από τη Νέα Αριστερά και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εκλογή του προέδρου, αλλά και η στοχοποίηση μέσω διαδικτύου δικαστικών λειτουργών που προκάλεσε την αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, οδηγούν σύμφωνα με την εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών στο φούντωμα ενός νέου αντισυστημισμού που έχει χαρακτηριστικά από τα χρόνια των μνημονίων, όπου θριάμβευσε ο φανατισμός, ο διχασμός και η λογική των λαϊκών δικαστηρίων.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν, ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έφτασε χθες να πει ότι η εκλογή του κ. Τασούλα περίπου είναι άκυρη επειδή η Νέα Δημοκρατία δεν έχει 158 βουλευτές, αλλά στην πραγματικότητα 108 καθώς οι υπόλοιποι 50 είναι λόγω του μπόνους του εκλογικού νόμου Πέρα του δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε δύο φορές κυβέρνηση στις εκλογές του 2015 με εκλογικό νόμο που προσέφερε μπόνους 50 εδρών, το θέμα είναι ότι τέτοιες αναφορές σε μια φορτισμένη πολιτικά και κοινωνικά στιγμή υποδαυλίζουν ακόμα περισσότερο τον νέο αντισυστημισμό.
Σ’ αυτό το νέο υπό διαμόρφωση τοπίο, ο προβληματισμός της κυβέρνησης είναι για το πώς θα βρει διέξοδο στην βασική αιτία που δημιουργεί αυτή την κατάσταση και που είναι οι χειρισμοί του προηγούμενου διαστήματος στην τραγωδία των Τεμπών και η υποτίμηση των αντιδράσεων που προκαλούνταν σε κοινωνικό επίπεδο.
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Alpha περισσότερο μπέρδεψε πάρα βοήθησε στην διέξοδο από αυτή την κατάσταση, αφού και γαλάζιοι βουλευτές παραδέχονται σε συζητήσεις τους πως η συνέντευξη θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί πολύ καλύτερα. Διότι δεν ήταν μόνο η παραδοχή πραγμάτων, για τα οποία πριν από δύο χρόνια υπήρχε η εντελώς αντίθετη και κάθετη άποψη, αλλά και το άγαρμπο άδειασμα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχαν στην εξεταστική. Άδειασμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και το οποίο οδηγεί τους περισσότερους γαλάζιους βουλευτές να είναι πολύ σκεπτικοί για τη συμμετοχή τους στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
Ο προβληματισμός εντείνεται ακόμα περισσότερο, καθώς στις δημοσκοπήσεις που υπάρχουν αλλά και σ’ αυτές που έρχονται είναι εξαιρετικά υψηλά τα ποσοστά της κοινής γνώμης που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έκανε συγκάλυψη στην υπόθεση των Τεμπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι γαλάζιος βουλευτής έλεγε σε συνάδελφό του πριν από λίγες μέρες: «πηγαίνω σε κομματικές εκδηλώσεις και ψηφοφόροι μου λένε “έχετε χάσει την αξιοπιστία σας” και “ο δικός μας κόσμος πιστεύει ότι δε λέτε την αλήθεια για τα Τέμπη”».
Οι ογκώδεις συγκεντρώσεις που αναμένονται στις 28 Φεβρουαρίου, όπου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών, θα κάνουν ακόμα πιο περίπλοκο το σκηνικό και ακόμα πιο πιεστική την κατάσταση για την κυβέρνηση, πέραν του αδιαμφισβητήτου πια γεγονότος ότι σε πολιτικό επίπεδο έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση και η εργαλειοποίηση της κοινωνικής αντίδρασης από συγκεκριμένες δυνάμεις.
Μέσα σε όλα αυτά και η εντεινόμενη φημολογία για άμεσο ανασχηματισμό έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία της κυβέρνησης, καθώς πολλοί υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια περιμένοντας είτε την επιβεβαίωση της παραμονής τους στην υπουργική καρέκλα, είτε την μεταφορά τους σε άλλη, είτε στη χειρότερη εκδοχή γι’ αυτούς την απόλυσή του από τη θέση του υπουργού.
Το Μέγαρο Μαξίμου από χθες το απόγευμα έστειλε μηνύματα ότι ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει άμεσα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα μετά το τέλος των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση δυσπιστίας που αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το μήνυμα του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ότι πρέπει να τρέξει το κυβερνητικό έργο και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι τους πολίτες, φαίνεται να πέρασε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην φημολογία τον ανασχηματισμό και γι’ αυτό σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα κλείσει για την ώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός με νέα του δημόσια παρέμβαση τις επόμενες μέρες.
Πάντως η κυβέρνηση, εκτός από το δικό της μέλλον, προβληματίζεται και για την μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ που από πολλούς θα έπρεπε να θεωρείται ως η εναλλακτική πολιτική επιλογή σε ένα σύστημα διπολικής πολιτικής κανονικότητας.
Όπως αναφέρουν στελέχη στην κυβέρνηση, το φλερτ του ΠΑΣΟΚ με λογικές και τακτικές που είναι μακριά και έξω από την λογική των ψηφοφόρων του οδηγούν κομμάτια της κοινωνίας στο να επιλέξουν τους γνήσιους αντισυστημικούς, όπως έγινε και το 2015, όταν ο Αντώνης Σαμαράς έλεγε ότι σκίζει το μνημόνιο σελίδα σελίδα αλλά οι πολίτες επέλεξαν αυτόν που αυθεντικά από την αρχή υπόσχονταν ότι θα το καταργήσει με ένα νόμο και ένα άρθρο.
Διαβάστε επίσης:
Στο… μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη: Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός και πόσο ευρύς θα είναι