Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά σε αδιέξοδο μπροστά σε μια αναπόφευκτη ενεργειακή καταστροφή. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα πρωτοφανή για τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το κόστος του ρεύματος παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, οδηγώντας σε οικονομικό στραγγαλισμό. Η ενεργειακή κρίση δεν είναι πια μια απειλή που καραδοκεί, αλλά μια καθημερινότητα που χτυπάει αλύπητα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε νέο εκρηκτικό άλμα, ξεπερνώντας τα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 100 δολάρια το βαρέλι, προκαλώντας σοβαρές αμφιβολίες για το μέλλον της ενεργειακής αγοράς. Παρά τη μικρή πτώση στα 56 ευρώ, το τοπίο παραμένει τεταμένο, και είναι σαφές ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, προμηνύοντας ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου μειώνονται με εκρηκτική ταχύτητα, ενώ οι τιμές χονδρικής για το ρεύμα έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε χώρες όπως η Ελλάδα (204,82 ευρώ) και η Εσθονία (230 ευρώ), το κόστος είναι ασύλληπτο και αναμένεται να εκτοξευτεί περαιτέρω. Η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται εκθετικά, και το πετρέλαιο φαντάζει πια η μόνη “λύση” για πολλές βιομηχανίες που στρέφονται στην πιο ρυπογόνα, αλλά οικονομικά συμφέρουσα επιλογή.
Η αναμενόμενη εκτόξευση του ενεργειακού κόστους θα φέρει νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Καθώς ο χειμώνας βαθαίνει και τα αποθέματα φυσικού αερίου εξαντλούνται, το κόστος για νέες αποθηκεύσεις καυσίμων παραμένει απαγορευτικό. Η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι απλώς μη συμφέρουσα για μεγάλες εταιρείες όπως η Uniper και η Eni, οι οποίες προτιμούν να περιμένουν το καλοκαίρι, με το πρόβλημα να εντείνεται και να φτάνει σε κρίσιμο σημείο.
Η καταστροφή αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη. Η Ασία, ανταγωνιζόμενη για τη προμήθεια LNG, στρέφεται προς το πετρέλαιο και τον άνθρακα, ενώ η παγκόσμια ενεργειακή αγορά συνεχώς αναταράσσεται, με την Ευρώπη να βυθίζεται στη δίνη της ενεργειακής αστάθειας. Το πιο ανησυχητικό είναι πως η αυξημένη εξάρτηση από ρυπογόνες πηγές ενέργειας απειλεί τα κλιματικά σχέδια της Ε.Ε., καθιστώντας τη στρατηγική της για την απομείωση των εκπομπών άνθρακα αβέβαιη και αναποτελεσματική.
Η αναγκαιότητα για επιδοτήσεις και στρατηγικές παρεμβάσεις είναι άμεση, αλλά οι κυβερνήσεις, παγιδευμένες στα δεδομένα της αγοράς, βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η κρίση αυτή έχει ήδη ξεφύγει από κάθε έλεγχο και είναι πλέον σαφές πως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και επιχειρήσεις πληρώνουν το τίμημα της αποτυχίας μιας αβέβαιης και μη βιώσιμης ενεργειακής στρατηγικής.
Το 2025 προμηνύεται να είναι το πιο δύσκολο έτος για την Ευρώπη, με το ενεργειακό τοπίο να παραμένει θολό και τις τιμές ενέργειας να εκτοξεύονται. Η γηραιά ήπειρος πληρώνει ακριβά την εξάρτησή της από μη βιώσιμες και επικίνδυνες πηγές ενέργειας. Η μετάβαση σε βιώσιμες μορφές ενέργειας μοιάζει πλέον μια μακρινή ελπίδα, ενώ η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε είναι μια ακραία και συνεχώς κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση.
Διαβάστε επίσης:
ΔΥΠΑ: «Ανοίγει» η 5η συμπληρωματική πρόσκληση για το Μητρώο Εκπαιδευτικών
Από σήμερα ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για άτοκα δάνεια ενεργειακής αναβάθμισης σπιτιών