Εντείνεται η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» με τη νέα εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2024/1114 για τα κρυπτονομίσματα, ο οποίος ενδυναμώνει τις διαδικασίες εποπτείας της αγοράς crypto και θέτει αυστηρότερες ρυθμίσεις.
Το νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς προβλέπει ότι οι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων θα υποχρεούνται να διαβιβάζουν λεπτομερή στοιχεία των συναλλαγών στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης διαφάνεια και να καταπολεμηθεί η παράνομη δραστηριότητα.
Με τον κανονισμό αυτό, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος αναλαμβάνουν τον πλήρη έλεγχο των κρυπτονομισμάτων, με στόχο να περιορίσουν την κατάχρηση αυτών των πλατφορμών για παράνομες ή αθέμιτες δραστηριότητες. Οι νέες αυστηρές ρυθμίσεις θα διενεργούν ελέγχους που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια των οικονομικών ροών, καθιστώντας αδύνατη τη χρησιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων για ξέπλυμα χρημάτων ή φοροδιαφυγή. Στο εξής, οι πλατφόρμες θα υποχρεούνται να παρέχουν πλήρη και αναλυτικά στοιχεία των συναλλαγών στους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα, ώστε να εντοπίζονται ύποπτες συναλλαγές και να ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Αρχή Καταπολέμησης Ξεπλύματος Χρήματος θα αποκτούν τη δυνατότητα να παγώνουν συναλλαγές και να απαιτούν φορολογικό και περιουσιακό έλεγχο εάν εντοπιστούν ύποπτες δραστηριότητες, καθιστώντας πλέον απαραίτητη τη διαφάνεια για τους χρήστες που επιθυμούν να ανταλλάξουν μεγάλα ποσά κρυπτονομισμάτων με ευρώ. Αυτό το μέτρο έχει στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια των συναλλαγών και να περιορίσει τις δυνατότητες χρησιμοποίησης των πλατφορμών κρυπτονομισμάτων για παράνομες δραστηριότητες.
Η εφαρμογή αυστηρών ποινών είναι μέρος της νέας ρύθμισης και περιλαμβάνει χρηματικές ποινές και φυλάκιση για όσους παρέχουν υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων χωρίς άδεια ή παραβιάζουν τις προβλεπόμενες διατάξεις. Ειδικότερα, οι φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τις διατάξεις της νομοθεσίας ενδέχεται να επιβαρυνθούν με πρόστιμο έως και 700.000 ευρώ, ενώ για τα νομικά πρόσωπα τα πρόστιμα φτάνουν έως και 5 εκατομμύρια ευρώ ή ποσοστό 3-12% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών τους, ανάλογα με την ένταση της παράβασης. Προβλέπεται επίσης η αποστέρηση των κερδών που αποκομίστηκαν παράνομα, η ανάκληση ή αναστολή της άδειας των παρόχων υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων, καθώς και προσωρινή απαγόρευση για τα μέλη των διοικητικών οργάνων αυτών των παρόχων.
Ταυτόχρονα, οι διαφημίσεις για τα κρυπτονομίσματα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι επενδυτές θα είναι πλήρως ενημερωμένοι για τους κινδύνους που ενέχουν οι επενδύσεις αυτές. Οι διαφημίσεις θα πρέπει να αποφεύγουν την απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων και να περιλαμβάνουν σαφείς προειδοποιήσεις ότι οι απώλειες από τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα δεν καλύπτονται από τα εγγυητικά ταμεία, προειδοποιώντας έτσι τους επενδυτές για τους πιθανούς κινδύνους.
Στο άμεσο μέλλον, αναμένεται η εφαρμογή ειδικού νομοθετικού πλαισίου για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, το οποίο θα επιβάλλει κανόνες για τη φορολόγηση των κερδών από την αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων. Οι πλατφόρμες θα υποχρεούνται να συλλέγουν και να καταγράφουν στοιχεία για τους αποστολείς και τους δικαιούχους των συναλλαγών τους, προκειμένου να ενισχυθεί η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Διαβάστε επίσης:
Συντάξεις: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές του Μαρτίου