Μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες και με τις φωνές κομμάτων της αντιπολίτευσης να ζητούν εδώ και ημέρες από την πλειοψηφία να αποσύρει την υποψηφιότητά του λόγω της απόκρυψης των συμπληρωματικών εγγράφων για τα Τέμπη, ο Κώστας Τασούλας αναμένεται να εκλεγεί σήμερα ο ένατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση.
Ο εκλεκτός της ΝΔ είναι ο δεύτερος ανώτατος πολιτειακός άρχοντας που εκλέγεται με λίγες «ψήφους» παραπάνω από την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών και με βουλευτές να απέχουν από τη διαδικασία ώστε να απονομιμοποιηθεί η εκλογή του.
Πρώτο το Κίνημα Δημοκρατίας και οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη ύστερα από τα νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν για την τραγωδία των Τεμπών και την επιλογή Τασούλα να μην ανακοινώσει στη Βουλή ότι είχε σταλεί πόρισμα της εισαγγελέως Εφετών, ξεκαθάρισαν πως δεν θα είναι παρόντες στη σημερινή εκλογική διαδικασία.
Την ίδια στάση θα κρατήσουν παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς με απόφαση που ελήφθη στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Γραφείου. Το στίγμα είχε δώσει άλλωστε, από την Κυριακή ο Αλέξης Χαρίτσης. «Η ευθύνη περνάει σε εμάς: να προχωρήσουμε σε μια ανάλογη απάντηση στη θεσμική εκτροπή», έγραφε στην ανάρτησή του στο Facebook.
Η αποχή των 11 βουλευτών της Νέας Αριστεράς «ρίχνει» αυτομάτως στην τρίτη θέση τη Λούκα Κατσέλη που είχε στηριχθεί στις προηγούμενες τρεις ψηφοφορίες από 40 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ανεξάρτητους) και «ανεβάζει» στη δεύτερη θέση τον προτεινόμενο από το ΠΑΣΟΚ Τάσο Γιαννίτση που είχε συγκεντρώσει πλειοψηφία 34 βουλευτών. Η Λούκα Κατσέλη αναμένεται να στηριχθεί από 29 βουλευτές, του 26 του ΣΥΡΙΖΑ και εκτός απροόπτου τους ανεξάρτητους Αθηνά Λινού, Γιάννη Σαρακιώτη και Αρετή Παπαϊωάννου.
Ο Νίκος Παππάς σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, έριξε χθες προειδοποιητικά τα «καρφιά» του στους πρώην συντρόφους του, αναφέροντας από το βήμα της Βουλής πως «η αποχή και ο αναχωρητισμός δεν ταιριάζει στις προοδευτικές δυνάμεις».
Ο Κώστας Τασούλας ο οποίος από το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, αυτό του Προέδρου της Βουλής μεταπηδά στο πρώτο, αναμένεται να μετακομίσει στο Προεδρικό Μέγαρο συγκεντρώνοντας πλειοψηφία 160 βουλευτών, των 156 βουλευτών της ΝΔ και των τεσσάρων ανεξάρτητων Αντώνη Σαμαρά, Μάριου Σαλμά, Χάρη Κατσιβαρδά και Παύλου Σαράκη. Με πλειοψηφία μόλις 153 βουλευτών το 1990 διαδέχθηκε στο προεδρικό αξίωμα, για δεύτερη φορά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην πέμπτη ψηφοφορία κι ενώ είχε διαλυθεί η Βουλή λόγω της αποτυχίας να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τρεις ψηφοφορίες.
Διαδικασία
Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί. Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, μια ώρα αργότερα, γύρω στις 11 ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης θα μεταβεί στο δεύτερο όροφο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου, στο γραφείο 258 που διατηρούσε όσο ήταν βουλευτής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να του παραδώσει, όπως προβλέπει το τελετουργικό, τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Ο νέος ένοικος της Ηρώδου Αττικού αναμένεται να δεσμευτεί στην αντιφώνησή του πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ανταποκριθεί στις ευθύνες του αξιώματος, ενώ αναμένεται να δώσει το πρώτο στίγμα των προτεραιοτήτων του. Η ορκωμοσία του θα γίνει στις 13 Μαρτίου, ημέρα λήξης της θητείας της νυν Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Προανακριτική επιτροπή
Με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Σήμερα λήγει η 7ήμερη διορία μέσα στην οποία τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν σε τριμελές γνωμοδοτικό όργανο για να αποφανθεί για την βασιμότητα της κατηγορίας και εντός 15 ημερών θα πρέπει να οριστεί η ημερομηνία συζήτησης του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ.
Διαβάστε επίσης:
Δένδιας για Τουρκία: Ένα κράτος που δεν αισθάνεται ότι πρέπει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο
EO KKE: Υγεία εμπόρευμα για τους ασθενείς, αμύθητα κέρδη για τους ομίλους
Ο Τσίπρας στο Χάρβαρντ – Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στους φοιτητές