Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες, με τους ειδικούς να προσπαθούν να καταλάβουν την εξέλιξη του φαινομένου.
Αν και περίμεναν να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η ακολουθία, δεν περίμεναν τον χθεσινό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, ο οποίος μάλιστα τονίζουν ότι δεν είναι ο κύριος σεισμός. Αυτές οι αυξομειώσεις στην ένταση των σεισμών, είναι ένα στοιχείο για το οποίο θεωρούν πως πρέπει να επανεξεταστούν ορισμένα δεδομένα, ενώ σημειώνουν πως αυτό που συμβαίνει στην περιοχή είναι «πρωτόγνωρο» και πλέον αφήνει -ξανά- κάθε σενάριο ανοιχτό για την εξέλιξή του.
Τα τελευταία δεδομένα έχουν προκαλέσει και το παγκόσμιο ενδιαφέρον των σεισμολόγων, με το National Geographic να σχολιάζει χαρακτηριστικά σε άρθρο του, ότι «δεν είναι σαφές γιατί έχουμε αυτήν την επαναλαμβανόμενη ακολουθία σεισμών. Είναι ένα πραγματικό μυστήριο».
Ο προβληματισμός των σεισμολόγων μετά τα 5,3 Ρίχτερ
Η χθεσινή δόνηση των 5,3 Ρίχτερ έχει προκαλέσει αμφιβολίες και ερωτηματικά στους επιστήμονες. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ σήμερα ο Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος παραδέχτηκε πως αυτό που συμβαίνει στη περιοχή, είναι κάτι πρωτόγνωρο και για τους ίδιους τους επιστήμονες.
«Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ, διότι δεν έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ένα δυναμικό φαινόμενο το οποίο θα έχει αυξομειώσεις. Δηλαδή μπορεί να υπάρξει μια μέρα που θα υπάρχει μια σχετική ηρεμία και μετά θα ακολουθήσει ένας ισχυρός σεισμός και έπειτα μετασεισμοί. Το φαινόμενο εξελίσσεται, είναι μια σειρά η οποία οφείλεται, κατά την άποψή μου, σε μια κίνηση ηφαιστειακών ρευστών στο μέσο φλοιό σε βάθος 10 με 12 χιλιομέτρων και αυτό θα πρέπει να εξελιχθεί και άλλο μέχρι να ηρεμήσει», σημείωσε ο κ. Γκανάς, προσθέτοντας πως είναι μια πιθανότητα να συνεχιστούν αυτά τα σκαμπανεβάσματα.
«Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Είναι ένα φαινόμενο δυναμικό. Βλέπουμε ότι το κέντρο της σεισμικής ενέργειας περιστρέφεται γύρω από την Άνυδρο. Είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα δονήσεις κοντά στην Άνυδρο, νότια, δυτικά και ανατολικά. Τώρα το τελευταίο διήμερο μεταφέρθηκε βόρεια της Ανύδρου. Είναι περίπου 8 με 10 χιλιόμετρα βόρεια προς την Αμοργό. Αυτό σημαίνει ότι μετατοπίστηκε βορειοανατολικά. Υπάρχει μια αστάθεια σε αυτή την ακολουθία, την οποία δεν την έχουμε ξαναδεί. Για αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί να πούμε πότε θα τελειώσει. Περιμένουμε τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες»
Πλέον, με τα τελευταία δεδομένα, το καλό σενάριο είναι «να συνεχιστεί αυτή η σμηνοσειρά μέχρι να ηρεμήσει. Πρέπει να πέσει η πίεση του συστήματος, η οποία προκαλεί τους σεισμούς».
«Ο χθεσινός δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη με 5,3 Ρίχτερ, έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90,4 και προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «από χθες το βράδυ με το 5,3 ξαναρχίζουμε από την αρχή τις αναλύσεις μας».
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής σεισμολογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «παραμένει η πιθανότητα να γίνει διέγερση στο μεγάλο ρήγμα της Ανύδρου, το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό γύρω στα 6 ρίχτερ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κύριο σεισμό με αυτά τα μεγέθη, μέχρι 5,5 Ρίχτερ δηλαδή», υπογραμμίζοντας ότι «όσο συνεχίζουμε με αυτά τα μεγέθη, η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει το λιγότερο έως το Πάσχα και ίσως και μετά από αυτό».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, είπε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν θεωρούμε ότι αλλάζει κάτι καθώς θεωρούμε ότι έχουμε μια σμηνοσειρά. Το 5,3 δεν είναι διαφορετικό από το 5,2 που είχαμε πριν από μερικές ημέρες. Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να σταθούμε στο μέγεθος, αλλά ως ένα φαινόμενο που συνεχίζεται κανονικά».
Ο Β. Καραστάθης υποστήριξε ότι η δόνηση των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας «ήταν μέσα στα πλαίσια τους σμήνους που παρακολουθούμε» και προσθέτοντας ότι «και ο ρυθμός παρέμεινε σταθερός καθώς είχαμε 28 σεισμούς την ημέρα πάνω από 4 Ρίχτερ και τώρα έχουμε 13-14 σεισμούς αυτού του μεγέθους ανά ημέρα. Επομένως είμαστε στην ίδια κατάσταση, δεν έχουμε μείωση, έχουμε σταθεροποίηση, είμαστε επιφυλακτικοί στο να πούμε ότι έχει πέσει η σεισμικότητα, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου σεισμού».
Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη Σαντορίνη στις 9:17 το πρωί.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση είχε είχε ένταση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εστιακό βάθος 16,4 χιλιόμετρα και επίκεντρο 14 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/seismos-santorini.png)
Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα.
Πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.
Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι εγκατέστησε παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή.
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, που βρίσκεται στο πλησιέστερο δυνατό σημείο από την εστία της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας, έχει ως κύριο στόχο την έγκαιρη καταγραφή και επισκόπηση των μεταβολών στη στάθμη της θάλασσας.
Η παραίτηση με αιχμές από τον Τσελέντη
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η παραίτηση του Άκη Τσελέντη από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, με σαφείς αιχμές.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο γνωστός σεισμολόγος, «σας υποβάλω την παραίτηση μου από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, δια τον λόγο ότι δεν μπορώ να δεχθώ να επιβάλλεται αυθαιρέτως από την πολιτική ηγεσία να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της ΕΣΚ επιπλέον μέλη χωρίς να έχουν ΦΕΚ».
Ο πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επισημαίνει ακόμα ότι η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είναι «εκλεγμένη με επιστημονικά κριτήρια» και «τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις υποβαθμίζουν το ρόλο μας».
Διαβάστε επίσης:
Ηράκλειο: Ληστής εισέβαλε σε φαρμακείο και απείλησε με μαχαίρι – Τον πήραν στο κυνήγι
Νέα Σμύρνη: «Πάρτι» κάνουν τα ποντίκια σε Πρότυπο Σχολείο – Ανάστατοι οι γονείς