Μια παραδοσιακή συνταγή από την Καππαδοκία, για πικάντικη φασολάδα, με πιπεριές και με την μοναδική και ιδιαίτερη γεύση του παστουρμά.
Η θερμαντική αυτή φασολάδα θα σας χορτάσει και θα σας ζεστάνει τις κρύες μέρες, προσφέροντάς σας όλα τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων (φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες) καθώς και με επιπλέον σίδηρο που περιέχει ο παστουρμάς. Ψήστε το πεντανόστιμο αυτό φαγητό σε πήλινη γάστρα, για να μελώσει όμορφα και να απογειωθεί σε γεύση.
Υλικά για τη Συνταγή
½ κιλό ξερά φασόλια, μουσκεμένα αποβραδίς
120 ml ελαιόλαδο
250 γραμμάρια παστουρμά, κομμένο σε φέτες (χωρίς τσιμένι)
4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
4 ντομάτες μεγάλες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
2 πιπεριές πράσινες, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
Περίπου 2 λίτρα νερό ή ζωμό κρέατος, ζεστό από τον βραστήρα παστουρμά
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Λίγο μπούκοβο σε νιφάδες (προαιρετικά)
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/sucuklu-kuru-fasulye-tarifi-10872644_o.jpg)
Εκτέλεση
1. Αρχικά η προετοιμασία ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ που θα πρέπει να βάλετε τα φασόλια σε νερό για να φουσκώσουν.
2. Την επόμενη μέρα, αφού τα ξεπλύνετε καλά, βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσουν. Θα χρειαστούν περίπου 1 ώρα για να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, στραγγίστε τα και αφήστε τα στην άκρη.
3. Στην ίδια κατσαρόλα ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να χρυσίσουν. Προσθέστε τις πιπεριές και σοτάρετέ τις κι αυτές για 3-4 λεπτά. Βάλτε τον παστουρμά, τον πελτέ και τις ντομάτες, ανακατέψτε καλά και ρίξτε τα βρασμένα και στραγγισμένα φασόλια, το νερό έτσι ώστε να καλύπτονται λίγο και αλατοπίπερο. Προσέξτε το φαγητό στο αλάτι, διότι ο παστουρμάς είναι αρκετά αλμυρός. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε και λίγες νιφάδες μπούκοβο ή να το παραλείψετε εντελώς.
4. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να πάρει μερικές βράσεις για 3-4 λεπτά. Μπορείτε να συνεχίσετε το ψήσιμο στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ή είναι προτιμότερο να βάλετε τη φασολάδα σε πήλινη γάστρα με καπάκι και να ψήσετε για περίπου 1 ώρα στους 180ο C, τσεκάροντας αν έχουν σωθεί τα υγρά.
5. Συνοδέψτε με χωριάτικο ζυμωτό ψωμί, αφράτο πιλάφι,, στραγγιστό γιαούρτι και τουρσιά.
Διαβάστε επίσης:
Cachapas, οι παραδοσιακές τηγανίτες καλαμποκιού της Βενεζουέλας (street food)
Μπισκοτένια «λουλουδάκια» με μαρμελάδα