Μία νέα σημαντική αλλαγή έρχεται να προστεθεί στην φορολογική καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Πρόκειται για το νέο ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ, το «Ψηφιακό Πελατολόγιο», που θα επιφέρει διαφοροποιήσεις και μάλιστα σημαντικές στον τρόπο που οι επιχειρήσεις καταγράφουν και παρακολουθούν τις συναλλαγές τους.
Το νέο σύστημα στοχεύει στην καταγραφή και παρακολούθηση όλων των οχημάτων που εισέρχονται σε συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια και εταιρείες ενοικίασης, με σκοπό την ενίσχυση του ελέγχου της ΑΑΔΕ και την καλύτερη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Κάθε όχημα που εισέρχεται σε αυτές τις επιχειρήσεις θα καταγράφεται σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο μέχρι την έξοδό του από την επιχείρηση.
Το ψηφιακό πελατολόγιο θα λειτουργεί ουσιαστικά ως ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρείται υποχρεωτικά από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, οι οποίοι θα καταχωρούν τα δεδομένα κάθε πελάτη και κάθε οχήματος που εξυπηρετούν. Το σύστημα θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο από την ΑΑΔΕ, και θα επιτρέπει την άμεση διασταύρωση και τον έλεγχο των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις για κάθε συναλλαγή. Αυτό αναμένεται να μειώσει τη φοροδιαφυγή και να ενισχύσει τη διαφάνεια στον κλάδο των υπηρεσιών οχημάτων.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σε πρόσφατη συνέντευξή του επεσήμανε ότι το ψηφιακό πελατολόγιο θα εφαρμοστεί αρχικά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οχημάτων, όπως είναι τα συνεργεία, τα πλυντήρια, οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και τα πάρκινγκ. «Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα αυτοκίνητα έχουν ένα στόλο οχημάτων. Κάθε όχημα που εισέρχεται και εξέρχεται από αυτές τις επιχειρήσεις θα καταγράφεται στην πλατφόρμα και θα συνδέεται με την αντίστοιχη απόδειξη», ανέφερε ο Πιτσιλής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλατφόρμα θα ξεκινήσει σε υπολογιστή και εν συνεχεία θα προστεθεί και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, ενώ ήδη οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων του κλάδου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εφαρμογή και να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.
Ο Γ. Πιτσιλής τόνισε ότι η εφαρμογή αυτή θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις και θα συμβάλει στη συμμόρφωσή τους με τις φορολογικές απαιτήσεις. Σε πρώτη φάση, το “Ψηφιακό Πελατολόγιο» θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ενοικίαση και την επισκευή οχημάτων, όπως και στα συνεργεία και τα πλυντήρια. Ο στόχος είναι η καταγραφή της εισόδου και εξόδου των οχημάτων και η σύνδεση αυτών των κινήσεων με την έκδοση αποδείξεων και παραστατικών. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ σκοπεύει να επεκτείνει την εφαρμογή του συστήματος σε άλλους τομείς, όπως τα κτήματα δεξιώσεων και γάμων.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, τα στοιχεία που θα καταχωρούνται για τις εταιρείες ενοικίασης οχημάτων περιλαμβάνουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος (είτε είναι ελληνικό είτε αλλοδαπής), την κατηγορία του οχήματος, το εργοστάσιο του οχήματος, τον σκοπό κίνησης του οχήματος (π.χ. ενοικίαση, επισκευή, ιδιόχρηση ή δωρεάν υπηρεσία), την περιγραφή του σκοπού διακίνησης, τον τόπο παραλαβής του οχήματος, καθώς και την περίπτωση που το όχημα παραλαμβάνεται σε διαφορετικό τόπο από τον αρχικό.
Για τα πάρκινγκ και τα πλυντήρια οχημάτων, τα στοιχεία που θα καταχωρούνται είναι παρόμοια με αυτά των εταιρειών ενοικίασης, με την προσθήκη των δεδομένων για την κατηγορία και το εργοστάσιο του οχήματος. Στα συνεργεία οχημάτων, η καταγραφή θα περιλαμβάνει τα ίδια δεδομένα, με σκοπό την παρακολούθηση των οχημάτων που περνούν για επισκευές ή άλλες υπηρεσίες.
Το ψηφιακό πελατολόγιο θα βοηθήσει τους επαγγελματίες να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία διαχείρισης των πελατών τους και να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με τις φορολογικές απαιτήσεις. Μέσω του συστήματος, οι επαγγελματίες θα μπορούν να καταχωρούν νέους πελάτες, να ενημερώνουν και να τροποποιούν υπάρχουσες εγγραφές, να ακυρώνουν πελάτες χωρίς την ανάγκη χειροκίνητης υποβολής εγγράφων και να συσχετίζουν τις εγγραφές με αποδείξεις και παραστατικά.
Ουσιαστικά, το σύστημα θα μειώσει την πιθανότητα λαθών, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμα, και θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τις συναλλαγές τους σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, η ΑΑΔΕ στοχεύει στη μείωση της φοροδιαφυγής και στη βελτίωση της διαφάνειας στον τομέα των υπηρεσιών οχημάτων, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην ενίσχυση του φορολογικού ελέγχου σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
Διαβάστε επίσης:
Δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας μέσω επιχορήγησης επιχειρήσεων
Πλαίσιο νομοθετικής ρύθμισης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο και την αποκατάσταση των δανειοληπτών