Τα πέντε ελληνικά ξενοδοχεία που άλλαξαν χέρια σε ένα τρίμηνο
Τρία ηχηρά deals καταγράφηκαν στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο το τελευταίο τρίμηνο. Πριν από λίγες μόνο ημέρες η Premia Properties απέκτησε τα δύο πρώτα ξενοδοχεία της μέσω μιας συμφωνίας sale-and-lease-back που σύναψε με τον σουηδικό όμιλο Nordic Leisure Travel Group (NLTG).
Η NLTG, με 70 χρόνια σχεδόν παρουσία στον ταξιδιωτικό κλάδο, πουλά πάνω από 1,5 εκατ. πακέτα διακοπών ετησίως στις σκανδιναβικές χώρες (τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία) και εκτός από την Ελλάδα, έχει ισχυρή παρουσία στην Κύπρο και την Ισπανία, δύο ακόμη αμιγώς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.
Η συναλλαγή, ύψους 112,5 εκατ. ευρώ αφορά το 4 αστέρων ξενοδοχείο Sunwing Kallithea Beach στη Ρόδο, δυναμικότητας 534 δωματίων, και το 4 αστέρων Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club στην Ιεράπετρα Κρήτης, δυναμικότητας 262 δωματίων. O σουηδικός όμιλος θα συνεχίσει να λειτουργεί τα δύο τουριστικά συγκροτήματα μέσω μακροχρόνιας συμφωνίας μίσθωσης (triple-net), με αρχική διάρκεια 15 ετών και δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 10 χρόνια (5 + 5).
Λίγο νωρίτερα, τον Μάιο του 2024, η Mitsis Hotels & Resorts ολοκλήρωσε την εξαγορά του 4 αστέρων Messonghi Beach Hotel από την οικογένεια Γεωργούλη. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στα νότια της Κέρκυρας σε ένα οικόπεδο 126 στρεμμάτων με άμεση πρόσβαση στην παραλία. Το συγκεκριμένο resort είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, με 979 δωμάτια και bungalows.
Στην ίδια κατεύθυνση, η Everty Greece απέκτησε δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Τζια, το Ydor Hotel & Spa, δυναμικότητας 24 δωματίων, και το Porto Kea Suites Hotel & Spa, δυναμικότητας 35 δωματίων. Το χαρτοφυλάκιο της Everty στον κλάδο της φιλοξενίας περιλαμβάνει επίσης το Adytum Villas στο Πόρτο Χέλι, το Iconic Santorini και το Elounda Gulf Villas στην Κρήτη.
Οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων, οι μονάδες στην Αθήνα βελτίωσαν τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) κατά 14,5% κατά το α’ εξάμηνο του έτους, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 10,7% στις τιμές των δωματίων. Η πληρότητα βελτιώθηκε ελαφρά κατά 3,5%, με τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο να καταγράφουν τις υψηλότερες επιδόσεις. Στον αντίποδα, ο Μάιος και ο Ιούνιος παρουσίασαν μείωση πληρότητας σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.
Στη Θεσσαλονίκη, τα ξενοδοχεία σημείωσαν αύξηση 8,8% σε επίπεδο RevPAR για το α’ εξάμηνο. Η πληρότητα για το ίδιο διάστημα παρέμεινε σταθερή, ενώ η μέση ημερήσια τιμή αυξήθηκε.
Πτώση 1,5% στην πληρότητα κατέγραψαν τα city hotels εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με τη μέση ημερήσια τιμή να βελτιώνεται, οδηγώντας σε αύξηση 4,7% του RevPAR.
Ως προς τα resorts, αυτά ξεκίνησαν φέτος τη σεζόν αργότερα σε σύγκριση με το 2023. Με λιγότερα διαθέσιμα δωμάτια, καταγράφηκε σημαντικά υψηλότερη πληρότητα τον Απρίλιο κατά 3,7%. Σε επίπεδο συνολικών εσόδων, τα resorts σημείωσαν σημαντική άνοδο σε ποσοστό 9,5% κατά το α’ εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με πέρυσι, με τα συνολικά έσοδα ανά κατειλημμένο δωμάτιο (POR) να βελτιώνονται κατά 13,4%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – TheCaller