LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    ΕΙΔΗΣΕΙΣΔείξε μου περισσότερα
    Καρπενήσι: Εορτασμός της 81ης επετείου από την σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης στους Κορυσχάδες
    8 Μαΐου 2025
    Στο 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Χορού Δημοτικών Σχολείων βρέθηκε ο Δήμαρχος Λαμιέων
    8 Μαΐου 2025
    Λαμία: Αρχίζει το 10ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ομαδικής Αισθητικής Γυμναστικής
    8 Μαΐου 2025
    Ξεκίνησαν τα έργα στη βόρεια είσοδο της Λαμίας
    8 Μαΐου 2025
    Ο Δήμος Λαμιέων στηρίζει έμπρακτα τον Οικισμό Ρομά στην Καμηλόβρυση
    7 Μαΐου 2025
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
    ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗΔείξε μου περισσότερα
    Λαμία: Η ομάδα “Πρόβα” παρουσιάζει την παράσταση “Για ένα πουκάμισο αδειανό…”
    8 Μαΐου 2025
    Λαμία: Όταν οι τέχνες «συνδιαλέγονται» γεννούν μέθεξη ιδεών!
    8 Μαΐου 2025
    Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Ενημερωτική δράση από τους τοπικούς φορείς ψυχικής υγείας και τον Δήμο Λαμιέων
    8 Μαΐου 2025
    Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος»: Έκθεση «Φωτογραφία – Ακτινολογία» του Γιάννη Λαζάρου
    6 Μαΐου 2025
    Λαμία: Εκδήλωση για την τοπική ιστορία «Προσωπικότητες του τόπου μας: Αθανάσιος Διάκος»
    2 Μαΐου 2025
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    ΑΓΓΕΛΙΕΣΔείξε μου περισσότερα
    Ζητείται προσωπικό από την Protergia για το κατάστημα Λαμίας
    27 Απριλίου 2025
    4 προσλήψεις στο Δήμο Λοκρών
    20 Μαρτίου 2025
    Καμένα Βούρλα: Θέση εργασίας σε γνωστό εστιατόριο
    20 Μαρτίου 2025
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔείξε μου περισσότερα
    Λαμία: Η ομάδα “Πρόβα” παρουσιάζει την παράσταση “Για ένα πουκάμισο αδειανό…”
    8 Μαΐου 2025
    Lemon: η sold-out παράσταση για μία μόνο φορά στη Λαμία
    26 Απριλίου 2025
    Λαμία: «Άνοιξη Μουσικής στην πόλη 2025» – Αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα
    25 Απριλίου 2025
    Διάκεια 2025: «Τέχνη, Ποίηση, Ιστορία, Ύμνοι στον Αθανάσιο Διάκο»
    25 Απριλίου 2025
    Λαμία: «Άνοιξη Μουσικής στην πόλη 2025» – Συναυλία με το QuartettOrfeo την Παρασκευή 25 Απριλίου
    25 Απριλίου 2025
  • ΤΑΞΙΔΙ
    ΤΑΞΙΔΙΔείξε μου περισσότερα
    Μακρινίτσα: Εκδρομή στο «μπαλκόνι του Πηλίου»
    17 Μαρτίου 2025
    Επτάστομο: Ο νοτιότερος παγετώνας στην Ευρώπη βρίσκεται στην Αγόριανη
    16 Μαρτίου 2025
    Μοναδικές εικόνες από το ρέμα Ορλιάς στον Όλυμπο – Ένας μαγευτικός προορισμός
    16 Φεβρουαρίου 2025
    Parnassos Hiking Club: Πεζοπορική διαδρομή Πλάι
    12 Φεβρουαρίου 2025
    Εδιμβούργο
    Εδιμβούργο: H ωραιότερη πόλη της Σκωτίας
    10 Φεβρουαρίου 2025
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΔείξε μου περισσότερα
    Διχάζει το πείραμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη – Επιστήμονες αλλάζουν τα σύννεφα
    9 Μαΐου 2025
    Πανσέληνος Μαΐου 2025: Πότε είναι το «Φεγγάρι των λουλουδιών»
    8 Μαΐου 2025
    Σπάνιο φαινόμενο σε πολλές ελληνικές παραλίες – Τι είναι οι περίεργοι καρποί που ξεβράζει η θάλασσα
    7 Μαΐου 2025
    Το σεξ, οι νυχτερίδες και οι βάτραχοι – Η απίστευτη σύνδεση
    1 Μαΐου 2025
    Καρχαρίες σε ελληνικές παραλίες – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε και εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας (Βίντεο)
    24 Απριλίου 2025
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στις σχολικές μονάδες Σαντορίνης και Αμοργού – Δόνηση 4,1 Ρίχτερ στην Ανάφη​
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Αιγάλεω: Ένοπλη ληστεία σε ψητοπωλείο – Χτύπησαν με το κοντάκι του όπλου τον ιδιοκτήτη στο κεφάλι​
9 Μαΐου 2025
Μετς: Παραμένει το θρίλερ με τον απανθρακωμένο άνδρα – Βρέθηκε και κουτάλι δίπλα στο καμινέτο​
9 Μαΐου 2025
Φουλ σοκολατένιο κέικ με μπανάνες
9 Μαΐου 2025
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Μαΐου 2025​
9 Μαΐου 2025
Καιρός σήμερα: Αφρικανική σκόνη στην Αττική και βροχές σε Δωδεκάνησα, Ήπειρο και Μακεδονία​
9 Μαΐου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΛΛΑΔΑ > Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στις σχολικές μονάδες Σαντορίνης και Αμοργού – Δόνηση 4,1 Ρίχτερ στην Ανάφη​
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στις σχολικές μονάδες Σαντορίνης και Αμοργού – Δόνηση 4,1 Ρίχτερ στην Ανάφη​

Newsroom 9 Φεβρουαρίου 2025
Updated 2025/02/09 at 9:46 ΠΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4.1 βαθμών στην κλίμακα Richter σημειώθηκε τα ξημερώματα ανοικτά της Ανάφης τη στιγμή που συνεχίζονται και οι σεισμοί στη Σαντορίνη και την Αμοργό, με τους ειδικούς να δείχνουν συγκρατημένα πιο αισιόδοξοι, αφού βλέπουν πως το κακό σενάριο (ενός σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ) απομακρύνεται.

Contents
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσειςΕρχονται ωκεανογραφικά πλοία τον Μάρτιο

Όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα, στις 03:35 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.1 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.

Όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα, στις 03:35 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 βαθμών στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Χθές, στις 19.15, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 26 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού, κρίνοντας τα ασφαλή.

Σημειώνεται, ότι όπως διατυπώθηκε από τα μέλη των δύο Επιτροπών που συνεδρίασαν σήμερα (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).

Για το πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση, δεν υπάρχει σαφή εικόνα καθώς όπως τόνισε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας χθες, αλλά και άλλοι συνάδελφοί του, η σεισμική ακολουθία μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και μέχρι το Πάσχα. Για να υπάρξει αποκλιμάκωση και λήξη συναγερμού, αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι η μείωση της συχνότητας των σεισμών, όπως τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μειώνεται ο ρυθμός σεισμικότητας και όχι τα μεγέθη. Το μέσο μέγεθος θα παραμείνει σταθερό για αρκετο καιρό ακόμη. Αυτό που θα ανάψει το πράσινο φως για αποκλιμάκωση είναι η μείωση της συχνότητας» είπε χαρακτηριστικά.

«Η μια ακολουθία έχει παραμείνει πλέον στο ίδιο σημείο. Δεν συνεχίζει να μετακινείται προς τα ΒΑ εχει παραμείνει στην περιοχή της νήσου Ανύδρου μετακινουμένη προς τα ΝΔ. Υπήρχαν παροδικές υφέσεις αλλα είχαμε γένεση σεισμού κοντά στο 5 οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για λήξη συναγερμού, ούτε ότι η ακολουθία βαίνει προς εκτόνωση», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Ερχονται ωκεανογραφικά πλοία τον Μάρτιο

Εν τω μεταξύ, η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως στη μάχη για τις έρευνες στην περιοχή, θα μπουν και ωκεανογραφικά τον επόμενο μήνα.

«Εάν ο καιρός το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα έχουμε τα στοιχεία από τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους. Στην Επιτροπή συζητήσαμε κυρίως το σεισμολογικό κομμάτι, αλλά επίσης είδαμε και τα γεωφυσικά δεδομένα της θάλασσας, δηλαδή αναλύσαμε όλες τις τεκτονικές ζώνες που υπάρχουν γύρω από αυτή την περιοχή που τώρα ενεργοποιείται, δίνει δηλαδή αυτούς τους μικροσεισμούς και γι αυτό, όπως παρατήρησε και ο κόσμος, είναι ότι τοποθετούμε περισσότερα όργανα και ευτυχώς δεν τοποθετούμε όργανα μόνο στη χέρσο.

Τοποθετούμε και όργανα και στον υποθαλάσσιο χώρο. Ήδη, αν ο καιρός μάς το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα πάρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, τους φορητούς μέσα από την Καλντέρα της Σαντορίνης. Θα πάρουμε τα δεδομένα τα οποία θα μας δείξουν τη μικροσεισμικότητα της περιοχής και θα είναι πολύτιμα δεδομένα τα οποία θα ενωθούν με τους χερσαίους σεισμογράφους. Άρα θα έχουμε μία καλύτερη ανάλυση των δεδομένων των σεισμογράφων, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο των μηχανισμών γένεσης» ανέφερε.

Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι «η σεισμική δραστηριότητα η οποία εντοπίζεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης δεν συσχετίζεται με κάποια ηφαιστειακή έκρηξη», ενώ γνωστοποίησε ότι τον Μάρτιο αναμένονται στην Ελλάδα ξένα ωκεανογραφικά πλοία που θα συλλέξουν περισσότερα δεδομένα τα οποία και θα προσφέρουν στην ελληνική επιστημονική κοινότητα.

‘Όπως δήλωσε η ίδια, αυτό που θα γίνει τις επόμενες μέρες είναι ότι θα ξαναπάει ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα το οποίο θα έχει ειδικούς σένσορες και θα καταδυθεί μέχρι τα 500 μέτρα.
«Είναι σαν να κάνει κύκλους κοντά στις υδροθερμικές καμινάδες. Θα συλλέξει στοιχεία της στήλης του νερού και θα ξανανέβει στην επιφάνεια για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε αυτά τα δεδομένα. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, στις 27 Ιανουαρίου», υπογράμμισε.

Επίσης, αναμένεται να συνδράμουν ξένοι επιστήμονες από τον άλλο μήνα.

«Θα έρθουν κάποιες διεθνείς ωκεανογραφικές αποστολές τον Μάρτιο, έγινε μια συνάντηση χθες, συζήτηση διαδικτυακή, όπου πλέον και οι ξένοι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα έρθουν ξένα ωκεανογραφικά πλοία για να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα και να τα προσφέρουν στην ελληνική επιστημονική κοινότητα.», τόνισε η κ. Νομικού, εκτιμώντας ωστόσο πως η κατάσταση θα είναι καλύτερη ως τότε.

«Ο χώρος είναι πάρα πολύ ενεργός και η Σαντορίνη για μας και το λέμε στους φοιτητές, είναι ένα σούπερ μάρκετ φυσικών καταστροφών και δυστυχώς είδαμε ότι δεν συμβαίνουν τόσα πολλά στη χέρσο, όσο πολλά περισσότερα συμβαίνουν στη θάλασσα. Η θάλασσα κρύβει τα δικά της μυστικά και πρέπει με ιδιαίτερο τρόπο να εξετάζουμε και να αναλύουμε τα δεδομένα».

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Σε σοκ ο 16χρονος που μαχαίρωσε τον αδελφό του – Οδηγείται στον εισαγγελέα

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σήμερα στην Αθήνα και σε άλλες 7 περιοχές της Αττικής

Αντιπαράθεση για τα Τέμπη: Η κόντρα ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και η νέα αποκάλυψη Πλακιά για το μπάζωμα, με το τρίτο οικόπεδο

 Read More

Newsroom 9 Φεβρουαρίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αιγάλεω: Ένοπλη ληστεία σε ψητοπωλείο – Χτύπησαν με το κοντάκι του όπλου τον ιδιοκτήτη στο κεφάλι​
9 Μαΐου 2025
Μετς: Παραμένει το θρίλερ με τον απανθρακωμένο άνδρα – Βρέθηκε και κουτάλι δίπλα στο καμινέτο​
9 Μαΐου 2025
Φουλ σοκολατένιο κέικ με μπανάνες
9 Μαΐου 2025
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Μαΐου 2025​
9 Μαΐου 2025
Καιρός σήμερα: Αφρικανική σκόνη στην Αττική και βροχές σε Δωδεκάνησα, Ήπειρο και Μακεδονία​
9 Μαΐου 2025
- Advertisement -
Ad image

You Might Also Like

ΕΛΛΑΔΑ

Αιγάλεω: Ένοπλη ληστεία σε ψητοπωλείο – Χτύπησαν με το κοντάκι του όπλου τον ιδιοκτήτη στο κεφάλι​

9 Μαΐου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Μετς: Παραμένει το θρίλερ με τον απανθρακωμένο άνδρα – Βρέθηκε και κουτάλι δίπλα στο καμινέτο​

9 Μαΐου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Μαΐου 2025​

9 Μαΐου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Αφρικανική σκόνη στην Αττική και βροχές σε Δωδεκάνησα, Ήπειρο και Μακεδονία​

9 Μαΐου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?